Τζιτζικώστας: Εφαρμόσαμε το νόμο, δε νομιμοποιήσαμε κανέναν

Εξηγήσεις για την πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης έδωσε και πάλι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφάρμοσε αφενός τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1488/6-10-2006), που την υποχρέωνε να στείλει προσκλήσεις σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Και αφετέρου εφάρμοσε την ρητή οδηγία, που απέστειλε λίγες ημέρες πριν την παρέλαση το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία μας καλούσε να εφαρμόσουμε αυστηρά το νόμο, χωρίς παρεκκλίσεις. Και αυτό κάναμε: Εφαρμόσαμε το νόμο”, τόνισε ο περιφερειάρχης, και πρόσθεσε: “Λειτουργήσαμε θεσμικά, όπως πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν όλοι, σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία. Δεν νομιμοποιήσαμε κανέναν, γιατί πολύ απλά και καθαρά, δεν έχουμε αυτή την αρμοδιότητα. Αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η Βουλή”.

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η οποιαδήποτε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τους νόμους.

Αναφορικά με τη δήλωσή του με την οποία παραλλήλιζε το ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι ήταν ατυχής. “Ουδέποτε υπονόησα και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει η παραμικρή σχέση, ούτε μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής. Δέχτηκα ότι το παράδειγμα ήταν ατυχές. Το επαναλαμβάνω, μακριά από εμένα τέτοιου είδους αντιλήψεις”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή “ναζιστικό μόρφωμα, με δομή εγκληματικής και παραστρατιωτικής οργάνωσης” και συνέχισε: “Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε εγκληματική συμπεριφορά. Καταδικάζουμε τη ναζιστική βία. Εκφράζω τον απόλυτο αποτροπιασμό μου, όχι μόνο για τις πράξεις, αλλά και για τις ναζιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό”.