Σαμαράς-Βενιζέλος βάζουν “κόκκινες γραμμές”

Με στόχο να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα και στην απαίτηση για νέα μέτρα, συναντώνται το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει το κλίμα που δημιουργήθηκε έναντι της τρόικας. Κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στη δήλωση Στουρνάρα, ήδη από την Παρασκευή, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ αποστασιοποίηση υπήρξε και από τις σκληρές αναφορές του γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκου, ο οποίος προχθές χαρακτήρισε το Μνημόνιο «μελανή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας».

Δυσαρεστημένοι πάντως από το μήνυμα "όχι άλλα μέτρα" που εκπέμπει η ελληνική πλευρά εμφανίζονται Ευρωπαίοι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πηγές αυτές σχολίαζαν ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, αφενός να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014, και αφετέρου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Αυτή είναι η μόνη λύση που βλέπουν οι Βρυξέλλες, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μειώσει γρηγορότερα το επίπεδο του χρέους της, να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη, σημείωναν κοινοτικές πηγές.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισαν δε, ότι για να καλυφθεί το κενό αυτό, είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων και όχι μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων).

Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η τρόικα και η ελληνική πλευρά εξακολουθούν να διαφωνούν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014. Η διαφωνία αυτή οφείλεται στον τρόπο που προσμετρά η κάθε πλευρά τον δείκτη ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις κρατικές δαπάνες, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ Σαμαράς και Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησης θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματική συμφωνία, ενώ αναμένεται να τους απασχολήσει και το ζήτημα των υποβρυχίων.

Μετά την πλήρη πολιτική στήριξη στα πεπραγμένα του Ευ. Βενιζέλου, ως υπουργού Αμυνας το 2010, που προσέφερε χθες το Μαξίμου, απαντώντας στην επίθεση που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, φαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση των δύο πλευρών στο θέμα.