Δένδιας: Υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.

“Μοναδική” σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές ακροδεξιές οργανώσεις χαρακτηρίζει την κουλτούρα της βίας που διαπνέει τη Χρυσή Αυγή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός παραδέχεται ότι η νεοναζιστική ιδεολογία έχει διεισδύσει στα σώματα ασφαλείας. “Έχω αναθέσει στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να διερευνήσει ακριβώς τι είδους δομές έχει η Χρυσή Αυγή εντός της αστυνομίας. Ξέρουμε ότι αυτοί οι θύλακες υπάρχουν, έχουμε αποδείξεις. Θα πάρουμε αυστηρά μέτρα”, τονίζει.

Ο υπουργός αποκρούει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι επέδειξε ανοχή στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας: “Με ενδιαφέρουν από τη μέρα που ανέλαβα αυτή τη θέση. Τους ερευνούσαμε ήδη, αλλά ήταν η δολοφονία (σ.σ. του Παύλου Φύσσα) που κατέστησε σαφές πως είχαμε στέρεες βάσεις για να κινηθούμε εναντίον της ως εγκληματικής οργάνωσης”.

Όσο για τις πληροφορίες που θέλουν τη Χρυσή Αυγή να έχει κρυμμένα οπλοστάσια σε στρατηγικές τοποθεσίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας κάνει λόγο για πληροφορίες που φαίνονται να είναι ακριβείς, έστω και αν δεν έχει βρεθεί ακόμα τίποτα.

“Ψάχνουμε σε όλη τη χώρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε αυτές τις ανησυχητικές καταγγελίες. Ψάχνουμε σε κάποια ασυνήθιστα μέρη, σε μοναστήρια στην επαρχία, για παράδειγμα, και οι έρευνες θα συνεχιστούν”, σημειώνει.

Στο ίδιο άρθρο των Financial Times φιλοξενούνται δηλώσεις ενός Πακιστανού που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, ο οποίος δηλώνει πως δε νιώθει πιο ασφαλής, παρά τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής. “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι ρατσιστικές επιθέσεις θα σταματήσουν. Είναι καλό που η κυβέρνηση αντέδρασε επιτέλους, αλλά ξέρουμε ότι οι νεοναζί δεν τα παρατάνε τόσο εύκολα”, παρατηρεί.