Σκυλακάκης: Να αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου

Στα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος στο εσωτερικό της χώρας, όπως τόνισε όμως "θα ήταν εθελοτύφλωση αν αγνοούσαμε και τις αδυναμίες σε επίπεδο Ευρώπης" αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, που "συμβιβάστηκαν με μια πολιτική υπερφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα και αναιμικών μεταρρυθμίσεων, η οποία οδήγησε σε 28% ανεργία και 64% ανεργία των  νέων"..."Δεν συνειδητοποίησαν επίσης την οργή των απλών πολιτών για το σύστημα εξουσίας που οδήγησε σ' αυτή την καταστροφή, το οποίο διευκόλυναν να παραμείνει αναλλοίωτο σε λογική και νοοτροπία. Οι απλοί άνθρωποι πλήρωσαν ακριβά. Οι κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά αντίθετα πλήρωσαν ελάχιστα ή καθόλου. Ένα μόνο παράδειγμα. Τα προνομιακά δάνεια για τα κόμματα της εξουσίας –που έχουν φτάσει τα 270 εκ. - συνεχίστηκαν ακόμα και το 2012, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ουσία τα χρηματοδοτούν, να μένουν απαθείς και συμβιβασμένοι."

Όπως ο ίδιος τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή του, "για να εκτονώσουμε το φαινόμενο του δεξιού εξτρεμισμού δεν αρκεί η ποινική πλευρά ή η πολιτική κινητοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου και η οικονομική λογική".

Αναλυτικά η παρέμβαση του Θόδωρο Σκυλακάκη, είχε ως εξής:

"Θα επικεντρωθώ στην Ελλάδα όπου ο δεξιός εξτρεμισμός έχει λάβει τα πιο ακραία χαρακτηριστικά, με ένα ναζιστικό κόμμα που πήγε από το 0% στο 6%. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης, ήδη το εξετάζει η δικαιοσύνη και πρέπει αμερόληπτα να το ολοκληρώσει. Οι ίδιες οι ελληνικές αρχές παραδέχονται, ότι  υπήρξε αδράνεια για την ποινική διάσταση. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως και το λέω αυτό παρά το γεγονός ότι είχα επισημάνει έγκαιρα την αδράνεια αυτή με ερωτήσεις στην Επιτροπή.

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα, πρέπει με ειλικρίνεια να δούμε γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στράφηκαν προς τον δεξιό εξτρεμισμό. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες ασφαλώς στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά θα ήταν εθελοτύφλωση αν αγνοούσαμε και τις αδυναμίες σε επίπεδο Ευρώπης. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, μετά το 2010 και ενώ βοηθούσαν τη χώρα με τεράστια ποσά, συμβιβάστηκαν με μια πολιτική υπερφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα και αναιμικών μεταρρυθμίσεων, που οδήγησε σε 28% ανεργία και 64% ανεργία των  νέων. Ανεργία το παράλογο ύψος της οποίας ουδέποτε προέβλεψαν και ούτε και τώρα γνωρίζουν πότε θα μειωθεί σε κοινωνικά ανεκτά επίπεδα. Ανεργία ακραία που οδηγεί σε απόγνωση και τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό.

Δεν συνειδητοποίησαν επίσης την οργή των απλών πολιτών για το σύστημα εξουσίας που οδήγησε σ' αυτή την καταστροφή, το οποίο διευκόλυναν να παραμείνει αναλλοίωτο σε λογική και νοοτροπία. Οι απλοί άνθρωποι πλήρωσαν ακριβά. Οι κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά αντίθετα πλήρωσαν ελάχιστα ή καθόλου. Ένα μόνο παράδειγμα. Τα προνομιακά δάνεια για τα κόμματα της εξουσίας –που έχουν φτάσει τα 270 εκ. - συνεχίστηκαν ακόμα και το 2012, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ουσία τα χρηματοδοτούν, να μένουν απαθείς και συμβιβασμένοι.

Για να εκτονώσουμε το φαινόμενο του δεξιού εξτρεμισμού δεν αρκεί η ποινική πλευρά ή η πολιτική κινητοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου και η οικονομική λογική. Χρειαζόμαστε μια άλλη λογική στις χώρες του καθενός μας και ευρωπαϊκούς θεσμούς που δε θα εθελοτυφλούν και δε θα συμβιβάζονται τόσο εύκολα με τα κακώς κείμενα."