Διασύνδεση Βατοπεδίου και Proton με τη λίστα Λαγκάρντ

Στοιχεία που καθιστούν τις υποθέσεις του Βατοπεδίου με τη λίστα των 1.991 καταθετών της HSBC συγκοινωνούντα δοχεία έχουν εντοπίσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Πρόκειται για μία εξέλιξη - βόμβα, που σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, θέτει τελείως νέα δεδομένα στα ερωτήματα γιατί δεν αξιοποιήθηκε η πολύκροτη λίστα Λαγκάρντ.

Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο ακροατήριο ενώ η δεύτερη υπόθεση για τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Εν τω μεταξύ, κλήση να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα έλαβαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, αφού έλαβαν προθεσμία προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Οι δυο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχουν κληθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο αξιοποίησης της λίστας που αφορά 1.991 καταθέτες στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη. Η κλήση τους σχετίζεται με τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων που αφορούν είτε την παράβαση καθήκοντος είτε την υπεξαγωγή εγγράφων.