Οι πρωτοβουλίες που προανήγγειλε ο Τσίπρας από το Πεκίνο

«Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα»

«Θεμέλιο» πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία Κίνας και Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, την άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ανταλλαγή μαθητικών αποστολών, δημιουργία πάρκων για τον κινεζικό πολιτισμό στην Ελλάδα και για τον ελληνικό πολιτισμό στην Κίνα, ανάδειξης του Σουφλίου ως κομβικού σημείου στον δρόμο του μεταξιού και του Πειραιά ως ενός από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στους παγκόσμιους δρόμους του εμπορίου είναι οι ιδέες, σκέψεις και πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

«Οι σύγχρονοι Κινέζοι και Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιάς πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι λαοί μας, με τους αγώνες και τα επιτεύγματά τους μπορούν και σήμερα να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης, αλλά μπορούν να έχουν και μια ισχυρή συνεργασία που δεν θέλουμε να είναι συγκυριακή αλλά στρατηγικής σημασίας και μακράς πνοής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, να αναδείξουμε τόσο τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας όσο και να τα παντρέψουμε στις σημερινές συνθήκες« πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και το γεγονός ότι φέτος η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των «πολύ σημαντικών συμφωνιών» που υπεγράφησαν «ως επιστέγασμα της μακράς προσπάθειας ώριμων έργων που πλέον μπαίνουν μπροστά» κάνοντας μνεία και στην έναρξη απευθείας πτήσης Αθήνας- Πεκίνου από τον Σεπτέμβριο.

Υπογραμμίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο της συνεργασίας πόλεων και δήμων καθώς «η σύσφιξη των σχέσεων πρέπει αν γίνει σε όλα τα επίπεδα και ένα από τα κρισιμότερα είναι αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αδελφοποιήσεις πόλεων, τουρισμό, εμπόριο, κοινή οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεργασία πανεπιστημίων και τομείς της αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας» που μπορούν από κοινού να ενισχυθούν.

Ξεχωρίζοντας κάποιες σκέψεις και ιδέες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διαδικασία σύσφιξης σχέσεων πρέπει να περάσει από τους νέους ανθρώπους. «Έχουμε μεγάλη αλληλοεκτίμηση όμως πρέπει να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να μην μείνουμε μόνο στους αρχαίους πολιτισμούς. Σημαντικό να προωθήσουμε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρονιάς», κάτι που θα είχε νόημα να γίνεται υπό την αιγίδα των δήμων σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια και αρωγό την πολιτεία. Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι να  συνδυαστούν οι ανταλλαγές μαθητικών αποστολών με μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα της κάθε χώρας.

Κάνοντας λόγο για «σημαντικό συμβολισμό» ο κ. Τσίπρας μίλησε για δημιουργία πάρκων για τον κινεζικό πολιτισμό σε ελληνικούς δήμους με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως ο Μαραθώνας και η Ολυμπία και αντίστοιχη κίνηση από την Ελλάδα σε κινεζικές πόλεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον «δρόμο του μεταξιού» σημειώνοντας πως το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησαν ήταν ελληνικό, στον Έβρο, στο Σουφλί. «Να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας» τόνισε «και να αναδείξουμε το Σουφλί ως το ιστορικό σημείο συνάντησης ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων μας. Και να προχωρήσουμε σε συμβολική παραγωγή μεταξιού».

Τέλος στάθηκε στον Πειραιά και το λιμάνι του και δήλωσε πως συμφώνησαν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι να εργαστούν από κοινού ώστε να γίνει το μεγαλύτερο, ισχυρότερο, σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. «Θα έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά ως βασικού κόμβου του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ενός από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στους παγκόσμιους δρόμους του εμπορίου» είπε χαρακτηριστικά.