Η διάταξη των offshore προστατεύει βουλευτές ακόμα και αν καταργηθεί!

Με αποκαλύψεις ονομάτων προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση της διάταξης που αφορά τις offshore των βουλευτών, φαίνεται πως τελικά η συγκεκριμένη κίνηση από μόνη της δεν επαρκεί.

Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η ευνοϊκότερη διάταξη υπερισχύει κάθε άλλης, όταν πρόκειται για αδικήματα.

Το ίδιο ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην πραγματικότητα η διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, άνοιξε το δρόμο για αποποινικοποίηση αδικημάτων, ακόμη και αν με την τροπολογία επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς.

Το σημείο κλειδί στην υπόθεση είναι το γεγονός από τη στιγμή που ο νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, τότε έχει εφαρμογή ο κανόνας για την ευνοϊκότερη διάταξη και επομένως την απαλλαγή από τα αδικήματα.

Με αποκαλύψεις ονομάτων προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος εισηγητής της τροπολογίας δεν θα αρκεστεί σε μετωπική επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «εσκεμμένη σύγχυση», αλλά θα αναφερθεί και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και αρχηγών κομμάτων που καλούνται να... συμμορφωθούν με τη νέα νομοθετική ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι διαρροές του Μαξίμου σημείωναν την Τρίτη πως αναμένουν «με ενδιαφέρον να δούνε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από offshore επιχειρήσεις», προσθέτοντας με νόημα πως «θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Ν.Δ.: Μάννα εξ ουρανού η διάταξη για τις υπεράκτιες

Ως «μάννα εξ ουρανού» εκλήφθηκε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας η διάταξη για τις υπεράκτιες εταιρίες, την ώρα που στη Συγγρού είναι δεδομένος ο στόχος αποδόμησης της κυβέρνησης και στο επίπεδο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πιάστηκαν με την... offshore στην πλάτη», τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Πίσω από τη ρελάνς του Μαξίμου με καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρίες του εξωτερικού, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν προσπάθεια της κυβέρνησης να περισώσει τα προσχήματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «άτακτη υποχώρηση». Μάλιστα, όπως τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ισχυρή πεποίθηση της ΝΔ πως στόχος της εν λόγω διάταξης ήταν να παράσχει κάλυψη σε υπουργούς και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι πιθανότατα έχουν συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες.

Προς επίρρωση των λεγομένων τους μάλιστα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν πως η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου ήδη δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε ΦΕΚ, γεγονός που «πλέον καθιστά τη ζημιά ανεπανόρθωτη, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί το προηγούμενο για όσους μπορεί να ήταν μέτοχοι σε offshore και πλέον όποια διόρθωση και να φέρει η κυβέρνηση υπό το βάρος της κοινωνικής και πολιτικής κατακραυγής είναι καθαρά για τα μάτια του κόσμου».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει πάντως η ΝΔ στην νέα τροπολογία καθολικής απαγόρευσης που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι να δουν το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή και ετοιμάζουν δική τους πρόταση. «Έχουμε συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος και θα γίνει γνωστή αύριο στη Βουλή με την πρότασή μας», τόνιζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κληθείς να σχολιάσει το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης το νομικό επιτελείο της ΝΔ επεξεργαζόταν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάθεση μίας πλήρους πρότασης προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα.

Καστανίδης: Ισχύει για μία ημέρα και αμνηστεύει όσους μετείχαν

Την αποκάλυψη ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει συχωροχάρτι σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συμμετοχή σε offshore εταιρείες, έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

«Ο νόμος αυτός θα ισχύσει έστω και για μία ημέρα και άρα εφαρμόζεται, αίρει το αξιόποινο της πράξης και όποιος έχει offshore εταιρεία θα την γλιτώσει» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καστανίδης.

«Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ήταν ο εμπνευστής του ν. 3849 που ψηφίστηκε το 2010 με ευρεία πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore. Προέβλεπε μάλιστα – εκτός των χρηματικών ποινών – και πολιτική επίπτωση, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του όποιου παραβάτη.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο νόμος είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές: Μια με τον υφυπουργό Γ. Βερνίκο που παραιτήθηκε και μία πιο πρόσφατα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη.