Διεκόπη για 45 λεπτά η συζήτηση στη Βουλή – Επεισόδιο με βουλευτές της ΧΑ

Η κόντρα μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και Χρήστου Παππά πυροδότησε την ένταση

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, σε συνέχεια της σύγκρουσης που είχε ο ίδιος νωρίτερα με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Παππάς πήρε το λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, επειδή δεν του επετράπη νωρίτερα να απαντήσει επί προσωπικού στον υπουργό, ενώ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης.

Το λόγο πήρε κατόπιν ο Πάνος Σκουρλέτης, που επέστρεψε τα πυρά στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ενώ σχολιάζοντας αναφορά του κ. Παππά ότι θα καταλήξουν στο εδώλιο τα σημερινά μέλη της κυβέρνησης, του είπε, αναφερόμενος στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: “για την ώρα είστε εσείς στο εδώλιο, και κατηγορείστε για δολοφονία”.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε οργή στην πτέρυγα της Χρυσής Αυγής, με τους βουλευτές του κόμματος να φωνάζουν και να βρίζουν, αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα της Βουλής κ. Λαμπρούλη να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση και να διατάξει την απομάκρυνση του βουλευτή Παναγιώτη Λαγού από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Παρά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να αποχωρήσει ο κ. Λαγός ώστε να επαναληφθεί η συζήτηση, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε να αποχωρήσει ο βουλευτής της.

Τελικά, μετά από περίπου 45 λεπτά διακοπής, και αφού ο Π. Λαγός επέμεινε στην άρνησή του να αποχωρήσει, του επιβλήθηκε όπως ανακοίνωσε ο Γ. Λαμπρούλης από το προεδρείο της Βουλής ομόφωνα προσωρινός αποκλεισμός από τη συνεδρίαση της Βουλής, με δυνατότητα πετραιτέρω αποκλεισμού του για μέχρι και 15 μέρες.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, έντονο φραστικό επεισόδιο είχαν οι Π. Σκουρλέτης και Χ. Παππάς, όταν ο υπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, απάντησε "εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες, σας γνωρίζει καλά ο λαός" στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε κάνει λόγο για "ιδεολογήματα τα οποία στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια νεκρούς και στα γκούλαγκ", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "συντάσσεται με τις δυνάμεις κατοχής των δανειστών".

"Είστε υμνητές της δικτατορίας, υπερασπίζεστε ότι τα κρεματόρια, τις διώξεις και ότι επαχθές έχει υπάρξει στην ιστορία. Εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός", είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε ότι "αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας".

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και φωνές από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντά: "Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανένα νυχτομάγαζο".

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος ζήτησε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει.