Ορκίστηκαν και οι… τελευταίοι – Ξεκινά το υπουργικό συμβούλιο

Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και του νέου υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη. Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι κ.κ. Μάρδας και Σγουρίδης επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο, ενώ ο κ. Μουζάλας τον πολιτικό όρκο.

 Η ορκωμοσία ξεκίνησε στις 10:20, με καθυστέρηση 20 περίπου λεπτών, καθώς προηγήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «πάμε να ξεκινήσουμε δουλειά τώρα». 

Για τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική της χώρας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μετά την ορκωμοσία του .

Αναφερόμενος σε αυτές είπε ότι «η μία αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, η δεύτερη είναι η εξεύρεση ισοδυνάμων έτσι ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και η τρίτη είναι το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ». Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τρίτης αυτής πρόκλησης, «η πολιτική εξωστρέφεια της χώρας που συνδέεται με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δυναμική των εξαγωγών, αποτελεί αιχμή του δόρατος όλου αυτού του συστήματος». «Αυτή την τρίτη πρόκληση έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε», πρόσθεσε.

Στις 11:00 θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς εντατική δουλειά και προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για το χρέος.