Ξεκινά η… προεκλογική περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, ξεκινά ουσιαστικά η...προεκλογική περίοδος στο κόμμα, μετά την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, μετά και την εκλογική ήττα της ΝΔ την Κυριακή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, στη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η Εφορευτική Επιτροπή για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθεί προθεσμία δύο ημερών για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην Εφορευτική Επιτροπή. Η διευρυμένη, πλέον, επιτροπή κατόπιν θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι στην Εφορευτική Επιτροπή μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, αν και μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα ανέφερε πως κλίνει προς το “όχι”. Από τα άλλα στελέχη της ΝΔ αρκετά ονόματα ακούγονται ως πιθανοί διεκδικητές του προεδρικού θώκου, ενώ ήδη την επιθυμία του να είναι υποψήφιος εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε επίσημα πως θα είναι υποψήφιος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αντίθετα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ.

Πάντως, το χορό των δηλώσεων έχει ανοίξει από το βράδυ της Δευτέρας με αιχμές κατά του υπηρεσιακού προέδρου του κόμματος η “δεξιά πλατφόρμα”, με αιχμή του δόρατος τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ ιστοσελίδες που είναι φίλα προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία και θεωρείται ότι αποτελούν τη “φωνή” του Αντώνη Σαμαρά στο διαδίκτυο από τη Δευτέρα τάσσονται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής του στο τιμόνι του κόμματος. Ενδεικτικό είναι άρθρο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα με τίτλο “Η ΝΔ ζητάει τον ηγέτη της” και φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.