LIVE: Λεπτό προς λεπτό το ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Στις 9.05 το βράδυ ξεκίνησε το δεύτερο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου, αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το news.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τα όσα συμβαίνουν πριν και κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ μέσω αυτής της σελίδας, που θα ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο με όλες τις εξελίξεις.

23:38 Μεϊμαράκης: Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το αν θα πάει η χώρα μπροστά, αν η αλήθεια θα υπερισχύσει από το ψέμα, αν μπορεί το φως να φωτίσει το σκοτάδι. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση, να μην καλλιεργούμε τον διχασμό, Όλοι μαζί μπορούμε. Η ΝΔ δεσμεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεννόησης και συνεργασίας, μία εθνική ομάδα εργασίας που θα φτιάξει ένα μεγάλο σχέδιο, στο οποίο θα καλέσουμε να συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι φορείς. Θα φτιάξουμε και μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που επίσης πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

23:36 Και τώρα τα καταληκτικά μηνύματα των δύο αρχηγών.

23:35 Χαρίτος: Τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερα. Ακούγοντάς σας ένας νέος που ψάχνει για δουλειά χωρίς καμία τύχη, γιατί να θεωρήσει ότι κάτι αλλάζει την επομένη των εκλογών;

Μεϊμαράκης: Θα του πω να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Αν οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν και στη χώρα μας; Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να ανοίξουν οι θέσεις εργασίας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, δεν επαρκεί το Δημόσιο. Εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επενδύσεις, μπορούν να βρουν δουλειά. Η ψήφος διαμαρτυρίας δε δίνει λύση. Λύση δίνει η ψήφος δημιουργικότητας.

Τσίπρας: Οι νέοι πότε έφυγαν από τον τόπο, το τελευταίο εξάμηνο; Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα εθνικό πρόβλημα. Φεύγουν επιστήμονες, ερευνητές. Πώς θα γυρίσουν αυτοί πίσω; Χρειάζονται τομές. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Να φτιάξουμε τεχνολογικά πάρκα. Κάναμε προσπάθειες, και θα τις ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία.

23:30 Τσίπρας: Υποσχέθηκα να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει. Την τηρήσαμε αυτήν την υπόσχεση. Διεκδικήσαμε το δίκιο του λαού. Οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό ευθύνης, όμως έγιναν και θετικά πράγματα αυτό το εξάμηνο.

23:27 Χαρίτος: Αν υποθέσουμε ότι και τα δύο κόμματα όσα είχατε εξαγγείλει παλιότερα είναι όσα θεωρούσατε εφικτά, γιατί οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεστε να δεχτούν ότι αυτό που τους υπόσχεστε σήμερα είναι εφικτό;

Τσίπρας: Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα με αγώνες κερδήθηκαν. Η χώρα μπήκε σε μία μέγγενη επιτροπείας, φεύγουν νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό. Χρειάζονται σταθερά βήματα, αγώνες, προσπάθεια. Διεκδικώ την ψήφο του λαού ζητώντας εντολή συνέχειας σε μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος.

Μεϊμαράκης: Οι ψηφοφόροι παρασύρθηκαν από τον Τσίπρα, σκέφτηκαν ότι και τα μισά από αυτά που έλεγε να έκανε, θα ήταν καλά. Από τον Γενάρη μέχρι σήμερα η χώρα έχει αλλάξει. Κανείς δεν αισθάνεται ότι σήμερα είναι καλύτερα. Όσοι τότε πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρίνουν και να συγκρίνουν πριν πάνε στην κάλπη. Πρέπει να πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να δίνει τη δική της μάχη, πρέπει να συμμετέχει. Η αποχή δεν βοηθά.

23:23 Ξεκινά και πάλι η διαδικασία, με ερωτήσεις από τον Πάνο Χαρίτο.

23:18 Δεύτερο διαφημιστικό διάλειμμα.

23:13 Μεϊμαράκης: Γιατί θέλετε να μας τελειώσετε; Θα τελειώσετε το 70% του ελληνικού λαού;

Τσίπρας: Ποτέ δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε. Μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου. Αλλά εσείς, με όλα όσα μου καταλογίζετε, θέλετε αλήθεια να συνεργαστείτε μαζί μου; Δεν θέλετε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλετε να τον εγκλωβίσετε.

Μεϊμαράκης: Τα έχετε χάσει. Αν συνεργαστούμε θα συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα. Γνωρίζατε από τις 12 Ιουλίου ότι θα πάτε τη χώρα σε εκλογές, παραμένετε ψευτράκος και πονηρούλης. Δε σας βλέπω ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο. Είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει, ο πρωθυπουργός που έφερε τα μεγαλύτερα κακά μέσα σε έξι μήνες.

Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση, όχι κυβέρνηση παρά φύση. Δεν είναι φυσιολογικό δύο κόμματα με τόσο μεγάλες διαφορές να βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση. Δεν θα είναι καλό για τον τόπο, δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα συνεννόησης. Επιπλέον, θα ήταν μεγάλη κατάρα για τον τόπο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή.

23:09 Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Έχετε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε καμία. Εφόσον εσείς διεκδικείτε και αυτοδυναμία, πιστεύετε ότι αυτοί που έχετε στα ψηφοδέλτια και είχαν ψηφίσει παρών θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα πάμε πάλι σε εκλογές;

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα, που γνωρίζει να λύνει τις διαφορές με δημοκρατικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε επειδή μια ομάδα μειοψηφική μέσα στο κόμμα αποφάσισε να αποχωρήσει. Είναι φανερό ότι η ίδια τακτική του Γενάρη, να τρομοκρατείτε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μας καταστρέψει, δεν έχει βάση. Εκλογές δε θα γίνουν την επομένη, γιατί θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνες. Έχω αποδείξει ότι συνεργάζομαι, όπως συνεργάστηκα έντιμα με τον Πάνο Καμμένο. Πρότεινα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί υπηρετώ τη συνεννόηση στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

23:06 Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος, τώρα οι αρχηγοί απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.

23:02 Τσίπρας (σε ερώτηση για την υψηλή φορολογία και την επίδρασή της στις επενδύσεις): Πολλές φορές άλλαξαν οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά επενδύσεις δεν είδαμε. Καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. Αλλά είναι και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αδειοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τα δίκτυα διανομής. Αν πραγματικά θέλουμε επενδύσεις με ανταποδοτικότητα πρέπει να κάνουμε μια σειρά από τομές, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε νέο αναπτυξιακό νόμο, κι ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη από της Βουλγαρίας, αρκεί να είναι σταθερό το φορολογικό σύστημα.

22:58 Μεϊμαράκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε στην κρίση όπως έπρεπε. Όλα αυτά τα θεσμικά άρχισαν να στήνονται μετά το 2010. Άρα, αν η Ευρώπη είχε μπορέσει να αντιδράσει διαφορετικά, ίσως η κρίση να είχε εξελιχθεί αλλιώς. Έχουμε τις ευθύνες μας, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς και δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Αν μπορούσαμε να πάμε στην πέμπτη αξιολόγηση και δεν είχε οδηγήσει ο κ. Τσίπρας στη χώρα στις εκλογές θα είχαμε μία διαφορετική πορεία μέχρι το 2017.

22:54 Τσίπρας (σε ερώτηση για το αν η απειλή για Grexit παραμένει): Το σενάριο του Grexit δεν ήταν απλά σενάριο, αλλά σχέδιο. Οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις είχαν σχεδιάσει το Grexit, ο κ. Σόιμπλε είχε φέρει στο τραπέζι το σχέδιο του τάιμ-άουτ. Αλλά δεν ήταν μόνος του ο κ. Σόιμπλε, ήταν μια σειρά από αρχηγούς κρατών που έβαλαν πλάτη για να απομονωθεί το σχέδιο του Grexit. Και μπορεί να ξαναγυρίσουν οι ακραίοι, όμως έχουμε κερδίσει συμμαχίες, έχουμε κερδίσει έδαφος. Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας έχει δυσκολίες, όμως αν φύγει ο βραχνάς του χρέους, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη πολύ σύντομα και αυτό θα είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές.

22:52 Παρέμβαση Τσίπρα: Δεν έχω καταλάβει, η ΝΔ είναι σαν να μας λέει ότι μόλις οι Σύροι έμαθαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση είπαν δεν πάμε στην Ελλάδα; Επίσης, είναι φανερό γιατί πάω σε εκλογές. Ποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να μείνει; Μας ρίξανε, πάμε σε εκλογές.

Απάντηση Μεϊμαράκη: Δεν πήγατε για ψήφο εμπιστοσύνης, αν πηγαίνατε ίσως να την είχατε, γιατί δεν το δοκιμάσατε; Για το προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε όταν εσείς γίνατε κυβέρνηση.

22:48 Μεϊμαράκης: Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει γιατί μας οδηγεί σε εκλογές ο κ. Τσίπρας. Ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει. Από τη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο, οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλο Τσίπρα. Εγώ ποτέ δεν του είπα φέρε ότι συμφωνία θέλεις. Δεν του είπαμε φέρε ό,τι να 'ναι. Του είπαμε ότι είμαστε δίπλα του.

22:46 Τσίπρας (σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση): Οι εκλογές είναι σημαντικές για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Η Ισπανία έχει εκλογές τον Νοέμβρη, η Πορτογαλία τον Οκτώβρη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και με νίκη καθαρή, σκεφτείτε το μήνυμα που θα πάρουν οι προοδευτικές δυνάμεις σε αυτές τις χώρες της περιφέρειας. Η σχέση μου με την κ. Μέρκελ ήταν σχέση αμοιβαίου σεβασμού, αλλά με σαφείς πολιτικές αποστάσεις. Σε επίπεδο κορυφής, όταν κάποιος διεκδικεί γίνεται σεβαστός από τον πολιτικό αντίπαλο, πολύ πιο σεβαστό από όταν λέει ναι σε όλα.

22:43 Μεϊμαράκης: Μας έχει ζαλίσει ο κ. Τσίπρας με τις 17 ώρες που έκανε διαπραγμάτευση, κι εγώ στο Βουκουρέστι είχα καθίσει πολλές ώρες. Αυτά τα πράγματα δεν τα διαφημίζεις. Δεν είναι ύβρις το “ωρομίσθιος”, ούτε το “αυτοφωράκιας”, αν τα θεωρεί ύβρεις τα παίρνω πίσω. Τους λαθρομετανάστες οφείλουμε να τους επαναπροωθήσουμε προς τα πίσω, έστειλαν όμως ένα μήνυμα ότι ελάτε εδώ, κλοκαιράκι είναι, ωραία θα περάσουμε, και έγινε ό,τι έγινε.

22:39 Τσίπρας (σε ερώτηση για το μεταναστευτικό): Από την πλευρά της Ιταλίας είχε υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής πρόθεση να υπάρξουν δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα στις βάρκες των διακινητών. Στην Ελλάδα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα, οι άνθρωποι αυτοί είναι δασκαλεμένοι. Σε 16.500 χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να ανταποκριθεί το Λιμενικό. Οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, όχι για να μείνουν. Πρέπει να δούμε μαζί όλοι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

22:35 Μεϊμαράκης (σε ερώτηση για το μεταναστευτικό): Θα εξετάσουμε το αν θα κρατήσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικλής Πολιτικής. Τόσο καιρό που δεν υπήρχε υπουργείο δεν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις; Είδαμε και τι έγινε με την κυρα-Τασία.

22:33 Μεϊμαράκης: Κύριε Τσίπρα, δε σας αναγνωρίζω από τις 14 Αυγούστου. Επειδή γίνατε νεομνημονιακός δεν είναι και τίποτα, θα το συνηθίσετε.

22:30 Τσίπρας (σε ερώτηση για το τι θα είχε γίνει αν είχαν βρεθεί κεφάλαια από χώρες εκτός ΕΕ): Πήγαμε και στη Ρωσία, και στην Κίνα και στο Ιράν και σε αραβικές χώρες, όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεπληρώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. Όχι αρπακτικών επενδύσεων λεηλασίας, αλλά επενδύσεων που θα έχουν θέσεις εργασίας. Και καταφέραμε πολλά. Τις πόρτες που χτυπήσαμε τις βρήκαμε ανοιχτές για επενδύσεις, και τώρα θα τις αξιοποιήσουμε.

22:26 Μεϊμαράκης (σε ερώτηση για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και για προκλητικές δηλώσεις του): Δε σημαίνει ότι επειδή είμαστε στην ίδια ευρωομάδα συμφωνούμε σε όλα. Είναι μία ζύμωση που γίνεται και προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο. Δεν έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ που λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν λεφτά σε χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ότι δε γίνεται κούρεμα χρέους, μόνο αναδιάρθρωση.

22:24 Ξεκινά και πάλι το ντιμπέιτ.

22:19 Διάλειμμα για διαφημίσεις

22:16 Τσίπρας: Η συμφωνία που φέραμε είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει πέντε-έξι σοβαρά θέματα ανοιχτά, που με μάχη τα κρατήσαμε ανοιχτά. Αυτό που έχει να κρίνει ο λαός είναι αν τα θέματα αυτά θα τα εξυπηρετήσει ένας πρωθυπουργός που θα δώσει μάχη διαπραγματευτική ή ένας πρωθυπουργός που θα λέει ναι σε όλα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς.

22:14 Νέος διάλογος μεταξύ των δύο αρχηγών:

Τσίπρας: Η Ευρώπη πράγματι είναι ένα πεδίο πάλης, πολιτικής, ταξικής πάλης. Υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα και το στρατόπεδο στο οποίο ανήκετε είναι αυτό της Δεξιάς, όπου την ηγεμονία έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Πηγαίνετε χέρι-χέρι με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε.

Μεϊμαράκης: Έχει πάθει μετάλλαξη ο κ. Τσίπρας, Τι θα πει ότι σας στήριξε η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε; Δεν είστε ωρομίσθιος, που μας λέτε για 17 ώρες. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι μας φέρατε και τι υπογράψατε. Ας μην το υπογράφατε στο κάτω-κάτω, ας πηγαίναμε σε εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Τώρα γιατί πάμε σε εκλογές; Να ξέρουν οι πολίτες ότι θα μας ξαναπάει σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.

22:09 Μεϊμαράκης: Το μνημόνιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθώσεις. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί να τις φέρει εις πέρας. Αν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο παρουσιάσουμε τον προϋπολογισμό, ξεμπλοκάρουμε τα έργα, να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους, Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει, αυτό το λέει ο κ. Τσίπρας. Η Ευρώπη θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, θέλει να ανταγωνιζόμαστε τις άλλες οικονομίες, ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά.

22:06 Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ερωτήσεων, που αφορούσε στην εσωτερική πολιτική, και ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, με θέμα την εξωτερική πολιτική.

1ος Κύκλος: Εσωτερική Πολιτική

22:04 Μεϊμαράκης (σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ): Εμείς είχαμε πει, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, ότι θα εξορθολογίσουμε τον ΕΝΦΙΑ, ότι υπήρχαν αδικίες και ότι έπρεπε να φορολογηθούν πολύ περισσότερο κάποιες εκτάσεις. Προέκυψαν οι εκλογές και ήρθε ο κ. Τσίπρας. Κι ενώ μας είχε πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τώρα έρχεται να μας πάρει και τα κλειδιά!

22:01 Τσίπρας (για το αν πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη του): Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που με τόση μεγάλη ειλικρίνεια να έχει παραδεχθεί λάθη. Είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία και τη λαθολογία. Δώσαμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να πάρει μια ανάταση αξιοπρέπειας, ενώ όλες μας οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν φιλολαϊκές. Το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μίας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης.

21:59 Τσίπρας (σε ερώτηση για τις τράπεζες): Ο Μεϊμαράκης διαβάζει κρυφά Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν έβγαλα τη χώρα από το ευρώ όταν βγήκε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με 62%; Τα 25 δισ. στις τράπεζες δεν είναι για τα capital controls, η ανάγκη αυτή υπήρχε από πριν. Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις, αλλά το θέμα των κόκκινων δανείων είναι κρίσιμο, θα κοιτάξουμε να το επιλύσουμε με μέρος των 25 δισ. ευρώ.

21:56 Μεϊμαράκης: Ψέματα λέει ο κ. Τσίπρας ότι βρήκε άδεια ταμεία. Αφού όμως όπως λέει βρήκε άδεια ταμεία, γιατί είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι δε θέλουμε ρευστότητα; Ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Εις γνώσιν του κλείσανε. Σήμερα, με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

21:53 Τσίπρας: Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο σκέλος που πρέπει να την εφαρμόσουμε και θα παλέψουμε στα θέματα που είναι ανοιχτά.

21:51 Τσίπρας (σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα λάθη του ως πρωθυπουργού που ο ίδιος έχει παραδεχθεί): Ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να του λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος του όταν το κάνει. Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και εγώ πήρα πολλή εμπειρία συσσωρευμένη σε αυτούς τους μήνες. Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα. Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν επιχειρεί.

21:47 Μεϊμαράκης: Αφ'ης στιγμής ορκιστεί η κυβέρνηση τη Δευτέρα, όλοι μαζί πρέπει να πιάσουμε δουλειά. Τυχαίο είναι που τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%; Γιατί; Επειδή τότε η χώρα ήταν στην κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύτηκε τον πόνο και την αγωνία που δημιουργήθηκε στους πολίτες. Θα δείτε ότι οι πολίτες τώρα με ηρεμία θα βρουν το δρόμο τους.

21:44 Τσίπρας (σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για το συνταξιοδοτικό): Το συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που μας βασάνισε πολύ. Δεν είναι μόνο επειδή αφορά ανθρώπους, απόμαχους του μόχθου που πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια, αλλά και επειδή πολλοί από αυτούς ζουν τα παιδιά τους με αυτά τα λεφτά. Το συνταξιοδοτικό είναι όμως μία βραδυφλεγής βόμβα λόγω του PSI. Έχουμε σχέδιο για μία μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους.

21:42 Ζωηρός διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, με τη χρήση των "κόκκινων καρτών":

Τσίπρας: Όλοι έχουμε μνήμη, θυμόμαστε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια στη χώρα υπήρξε μία τρομακτική αποεπένδυση 60%.

Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει. Έχει ξεχάσει ότι εμείς φέραμε όλες αυτές τις επενδύσεις όταν αυτός διαμαρτυρόταν που φέρναμε αυτές τις επενδύσεις. Φτάσατε για πρώτη φορά στη χώρα τέτοιο αριθμό ανέργων. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο, εσείς βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις, γιατί ακούτε ιδιωτικό τομέα και σας πιάνει αλλεργία.

Τσίπρας: Κύριε Μεϊμαράκη, χρησιμοποιείτε στοιχεία και νούμερα ου απέχουν απο την πραγματικότητα. Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση, και εσείς δεν είχατε φέρει καμλια αντίρρηση,. Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει πέντε μπουκάλια κρασί και ένα σφηνάκι, και λέει “με πείραξε το σφηνάκι”.

Μεϊμαράκης: Παραμένετε ο πρωθυπουργός που είχατε τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το καλοκαίρι. Σας διαψεύδουν οι άνεργοι το τρίμηνο αυτό.

21:35 Μεϊμαράκης (επίσης σε ερώτηση για τις Σκουριές και γενικά τις επενδύσεις): Το ΣτΕ έχει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική συνείδηση. Τώρα που λέει “ναι” γιατί πρέπει να μπλοκάρει αυτή η επένδυση; Εγώ ως πρωθυπουργός θα στείλω μήνυμα ότι όλα αυτά τα μεγάλα έργα πρέπει να ξεμπλοκάρουν. Θα ακολουθήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουμε να χάσουμε, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα. Θα τρέξουμε. Από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά.

21:32 Τσίπρας (σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για τις Σκουριές): Το θέμα με τις Σκουριές δεν είναι σημερινό, ούτε χθεσινό. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί εδώ και δύο χρόνια και γι' αυτό ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε οι επενδυτές να σέβονται τους νόμους τους εργασιακούς και τους περιβαλλοντικούς. Είμαστε και με τους εργαζόμενους, και με το περιβάλλον, αλλά πάνω απ' όλα είμαστε με τους νόμους.

21:29 Ο κ. Μεϊμαράκης απαντά: “Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος. Δεν πίστευα ότι θα έριχνε τόσο χαμηλά το επίπεδο, ίσως επειδή βλέπει ότι χάνει. Κατηγορείτε εσείς εμένα; Εμείς εισπράξαμε 35 εκατομμύρια από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν. Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια; Ειλικρινά δε σας αναγνωρίζω. Πρέπει να υποβαθμίσετε το επίπεδο διαλόγου;”.

21:26 Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στα λεγόμενα του Β. Μεϊμαράκη: "Θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν τα κόμματα σε αυτόν τον τόπο που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens. Ποιος ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ; Πόσο ελέγχθηκαν; Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή και ο ελληνικός λαός το καταγγέλλει, ναι ή όχι;".

21:24 Μεϊμαράκης (σε ερώτηση για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής της ΝΔ): Είμαστε η παράταξη που πέρασε τη χώρα αναίμακτα από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Δώσαμε πλήρη ελευθερία σε όλους. Μη μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή. Είμαστε εκείνοι που διασφαλίσαμε την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ. Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα αυτούς τους έξι μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη “Διαύγεια”.

21:21 Τσίπρας (σε ερώτηση για το πώς θα συνεργαστεί αν χρειαστεί με κόμματα τα οποία συνδέει με τη διαπλοκή): Είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρουν στην αγκαλιά τους, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες μάχες: Μάχη για το χρέος, για να μη γίνουν πλειστηριασμοί, να διατηρήσουμε όσα συμφωνήθηκαν για το Ταμείο, τη μάχη για τις εργασιακές σχέσεις. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα, προσπαθούν να εγκλωβίσουν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Το ίδιο έλεγαν και στο δημοψήφισμα, και το ΟΧΙ βγήκε 24 μονάδες μπροστά.

21:18 Μεϊμαράκης (σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη για την "εθνική ομάδα" που έχει προαναγγείλει): Με τον κ. Τσίπρα ζήτησα να έχουμε έναν κοινό προγραμματισμό σε ορισμένα ζητήματα. Δέχεται ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική πολιτική που υπέγραψε; Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος. Αν συμφωνήσουμε και έχουμε μία κοινή πορεία προγραμματική, κρατώντας την αυτονομία μας, μπορούμε να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε, να έχουμε μία εθνική ομάδα.

21:15 Τσίπρας: Στις προηγούμενες εκλογές πήραμε 149 βουλευτές με τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, τώρα μπορούμε να πάρουμε τους δύο παραπάνω που χρειαζόμαστε.

21:13 Τσίπρας (σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη για την επόμενη μέρα των εκλογών): Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Διεκδικώ την πλειοψηφία στη Βουλή, όμως θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο τόπος είτε θα έχει προοδευτική κυβέρνηση είτε συντηρητική κυβέρνηση.

21:05 Ξεκινά αυτήν την ώρα το debate.

20:57 Και ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στο στούντιο. Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το ντιμπέιτ.

20:51 Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης οδεύει προς το στούντιο όπου θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία.

20:34 Με πολύ μικρή διαφορά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καταφθάνει στην Αγία Παρασκευή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εμφανώς πιο "σφιγμένος" και επίσης χωρίς να κάνει δηλώσεις.

20:32 Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, χαμογελαστός και με το σακάκι στον ώμο, συνοδευόμενος από συνεργάτες τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δηλώσεις.

20:02 Επεισόδια στην ΕΡΤ μεταξύ μεταλλωρύχων και αστυνομίας