Τσίπρας σε καθαρίστριες: Η Μέρκελ μου είπε ότι ο Σαμαράς σας αδίκησε

Συνάντηση με ομάδα 50 από τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των καθαριστριών έγινε λίγο αφότου ψηφίστηκε η σχετική διάταξη που τους επιτρέπει την επιστροφή στην εργασία τους. Η διάταξη αφορά 420 καθαρίστριες. 

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τις 50 καθαρίστριες στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου και φωτογραφήθηκε μαζί τους. "Ακόμα και η Μέρκελ σας ανέφερε και παραδέχτηκε το δίκιο σας, λέγοντάς μου με δική της πρωτοβουλία ότι ήταν άδικο αυτό που σας έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση", είπε ο Αλέξης Τσίρας. "Το παράδειγμά σας δίνει δύναμη σε όλους μας", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός, όπου ανήρτησε και τη φωτογραφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε θερμά τις περίπου 50 καθαρίστριες στον προαύλιο χώρο του Μ. Μαξίμου για να τις συνοδεύσει εν συνεχεία στο Γραφείο του, ενώ μετά την ολοκλήρωση της περίπου μισάωρης συνάντησης τους, τις ξεπροβόδισε και φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί στα σκαλιά της εισόδου του Μ. Μαξίμου.

Η ημέρα της συνάντησης συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός χρόνου, σήμερα, από την 7η Μαΐου 2014, οπότε και οι καθαρίστριες έστησαν σκηνές έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως ανέφεραν, πρόκειται να αφαιρέσουν τις σκηνές την ερχόμενη Δευτέρα έξω από το υπουργείο, όπου θα «στήσουν» στη θέση τους μια γιορτή.

 

Όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες αυτές να επιστρέψουν στην εργασία τους, που στερήθηκαν από τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κατά την υποδοχή της αντιπροσωπείας των καθαριστριών, τόνισε στις επαναπροσληφθείσες καθαρίστριες ότι "εμείς πρέπει να ευχαριστούμε εσάς και όχι εσείς εμάς, γιατί σε δύσκολες στιγμές δώσατε ένα παράδειγμα αυταπάρνησης και αγώνα. Όταν ένας αγώνας είναι δίκαιος, μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα και ο δικός σας αυτό έκανε". Πηγές της κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι ο αγώνας των καθαριστριών κατάφερε να γίνει σύμβολο, εντός και εκτός συνόρων, της κοινωνικής αδικίας.

Μετά τη συνάντηση, η 'Αννα Πουλάκη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των καθαριστριών δήλωσε ότι οι καθαρίστριες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και βρέθηκαν εδώ μετά από 22 μήνες ενός σκληρού αγώνα. «Είμαστε πάρα πολυ συγκινημένες», είπε και τόνισε ότι ήταν και ο πρωθυπουργός συγκινημένος και πως τους είπε ότι ο δικός τους αγώνας του δίνει δύναμη να συνεχίσει κι αυτός τον δύσκολο αγώνα που δίνει αυτή τη στιγμή με τους εταίρους και ότι από το δικό τους αγώνα αντλεί μια τεράστια δύναμη.

Η Ευαγγελία Αλεξάκη είπε ότι με τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ήθελε να τιμήσει τον αγώνα τους και η ίδια έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει να κάνουν άλλοι αυτό που πρέπει να κάνει ο ίδιος». «Κανένας στον καναπέ, όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βοηθήσουμε τον τόπο μας στην κρίσιμη στιγμή, για να έχουμε στη χώρα μας αυτό που μας αξίζει. Όλοι μαζί, μαζί με μια αριστερή κυβέρνηση να πάμε μπροστά», πρόσθεσε.

Για ημέρα δικαίωσης μίλησε η Δέσποινα Κωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι θα ήθελαν να είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους όσοι υποφέρουν και δεν έχουν δουλειά. «Θα πάρουμε τη σκηνή, επιστρέφουμε στα σπίτια μας, γιατί μας έλειψαν οι δικοί μας άνθρωποι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε στον δρόμο, όποτε χρειαστεί», ανέφερε.Η Δήμητρα από τον Βόλο είπε ότι ο δικός τους αγώνας δικαιώθηκε και πως όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά, για να στείλει και εκείνη το μήνυμα σε αυτούς να συνεχίσουν να αγωνίζονται και πως οι καθαρίστριες θα βρίσκονται στο πλευρό όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.

Ευχαρίστησαν, τέλος, τους «αφανείς ήρωες», τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και τον κόσμο που τις στήριξαν όλο αυτό το μακρύ διάστημα του αγώνα τους.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία περίπου 10 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ορισμένου χρόνου ωστόσο, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονται για 8 μήνες με τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή (αφορά περίπου 130 καθαρίστριες), και οι οποίες ζητούν να γίνουν αορίστου χρόνου, βρέθηκαν έξω από το Μ. Μαξίμου και υπέβαλαν αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.