Τσίπρας ΔΕΘ: Είναι παροχολογία να καταργήσεις το τρελοκομείο του ΕΝΦΙΑ;

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απαντώντας σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ οι οποίοι δεν ανήκουν στο δυναμικό της ΝΕΡΙΤ αλλά συνεχίζουν το πρόγραμμα μεταδόσεων.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι "σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί σχετικά με την ΕΡΤ ισχύει, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο και θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες" μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. (δείτε το βίντεο στο τέλος του κειμένου)

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τα όσα είπε για τον ΕΝΦΙΑ κατά τη χθεσινή του ομιλία και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, είπε χαρακτηριστικά: "είναι παροχολογία να καταργήσεις το τρελοκομείο του ΕΝΦΙΑ;" και επέμεινε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να αντικατασταθεί από έναν φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είπε μάλιστα πως με το μέτρο αυτό "μπορούν να εισπραχθούν κάποια από τα ανείσπρακτα δισεκατομμύρια" που αυτή τη στιγμή διαρρέουν από τα δημόσια ταμεία επειδή δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ενώ επανήλθε και στο πάγιο αίτημα του για εκλογές.  "Εκλογές χθες" ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. "Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει". 

Για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και τις βουλευτικές εκλογές

"Έως το Μάρτιο που είναι οι προεδρικές εκλογές έχει φυσιολογικό χρόνο ζωής αυτή η κυβέρνηση" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως είναι πιθανόν οι δανειστές να προτιμούν να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή "θα είναι η κυβέρνηση" που θα έχει τη λαϊκή απήχηση, υπονοώντας τη βεβαιότητα του ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 

Ερωτηθείς για το αν θα συναινούσε σε ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά για πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέμεινε πως η επόμενη Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας; "Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει για μας τόσο με το πρόσωπο. Το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει να κάνει με το μείζον θέμα της συνέχισης μιας πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα" είπε και τόνισε ότι "ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, που θα αντικατοπτρίζει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων". Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι "θέλει να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας." Και έκλεισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόεδρο "την ώρα που πρέπει να προταθεί". 

Για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε χτες από το βήμα της ΔΕΘ. "Το κοστολογημένο πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν θα έχουμε άστεγους στους δρόμους και χιλιάδες οικογένειες στα συσσίτια" είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πόλεμο, βρίσκεται σε καιρό ειρήνης".

Έκανε λόγο επίσης για ένα "'άστοχο πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης" που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. "Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν ένα δόγμα, ότι 'ο ανίσχυρος δεν βάζει κόκκινες γραμμές'". 

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του, είπε πως: "θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τις θέσεις που διατυπώνουμε εδώ τις έχω διατυπώσει σε όλα τα διεθνή fora... τις έχω διατυπώσει στον κύριο Ντράγκι, κανένας δεν με έκοψε λέγοντας μου ότι "αυτά που λες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή" ή "δεν είναι βιώσιμα"". 

Σχετικά με το πώς θα εξασφαλιστούν χρήματα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού αλλά και την τόνωση της αγοράς είπε πως η μισθολογική επαναφορά, το δώρο των Χριστουγέννων, "είναι αναπτυξιακά μέτρα". Τόνισε πως τα χρήματα αυτά "θα επιστραφούν στην αγορά" και έτσι θα εξασφαλιστούν χρήματα για τα δημόσια ταμεία αλλά και ανάπτυξη. "Δεν θα βρέξει κάποια στιγμή ανάπτυξη" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ είπε πως μέσω της ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έτσι θα μειωθεί η ανεργία. Και η μείωση της ανεργίας θα φέρει εξοικονόμηση πόρων από τα επιδόματα ανεργίας που δίδονται τώρα.  

Ζήτησε ακόμη ένα μητρώο των offshore εταιρειών και προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ελεγκτικής επιτροπής για τις εταιρείες αυτές. "Όσοι δεν πληρώσουν δεν μπορούν να έχουν περιουσία στην ελληνική γη" τόνισε.