Η πολιτική κινούμενη άμμος που προκαλεί η Μικρή ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ

Συνεχίζεται το πόκερ από όλες τις πλευρές για το θέμα της Μικρής ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές, διά του αντιπροσώπου τους, Νίκου Φωτόπουλου, ανεβάζουν κι άλλο τους τόνους και εξηγούν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ προσπαθεί να παραλλάξει την ατζέντα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ και θέλει να φέρει πρόταση για δημοψήφισμα για τη όλα τα θέματα της ενέργειας, όπως επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα του 23ου αντιϊμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, πάντως, ως απάντηση στις κινήσεις του ΚΚΕ, εκτιμά ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία για το δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, θα επανέλθει και θα ανακτήσει τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο της ενέργειας.

Αντίθετα, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δηλώνει ότι δε θα υπογράψει για το δημοψήφισμα επειδή δε συμφωνεί με την πρόταση και είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας.

"Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί", ανακοίνωσε το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Κατά πληροφορίες, προτάσεις να αγνοήσουν ή "να σκίσουν" οι εργαζόμενοι τα φύλλα επίταξης δεν υιοθετήθηκαν, ωστόσο, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης, δήλωσε δημόσια ότι θα υσκίσει το δικό του φυλλάδιο, προκαλώντας τον πρωθυπουργό "να τον απολύσει".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει: "Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία".

"Μετά τους ναυτεργάτες, τους χαλυβουργούς, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλους κλάδους εργαζομένων, η κυβέρνηση βάζει τώρα στο στόχαστρο τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ", δήλωσε από τη Λάρισα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατόπιν, αναφερόμενος ειδικότερα, τόνισε: "Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έφερε αυτό το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα είναι ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό. Μήπως αυτό σημαίνει ότι φτιάχτηκε ή φτιάχνεται μέτωπο της αντιπολίτευσης, επειδή όλοι λένε όχι στο νόμο για την μικρή ΔΕΗ; Όχι βέβαια. Γιατί όλοι οι άλλοι, δεν βγάζουν τσιμουδιά, για το γεγονός ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει προ πολλού, με τους νόμους του 1990, του 1999, του 2000,του 2005, του 2011, του 2014. Και σε αυτό το έγκλημα έχουν βάλει πολλοί το χεράκι τους -ψηφίζοντας και στηρίζοντας- και από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη πλήρους κατάργησης του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας".

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε, μιλώντας στη Real News, σχετικά με το θέμα της ενέργειας σε ευρεία βάση: "Οι αναγκαίοι 120 βουλευτές, για να εισαχθεί το θέμα τους δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, μπορεί να βρεθούν. Είναι θετικό ότι άνοιξε με αυτόν τον προσανατολισμό ένας διάλογος με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές".

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει πως εάν δεν γίνει το δημοψήφισμα "ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανέλθουμε και θα ανακτήσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο της ενέργειας".

Πάντως, τονίζει ότι "χρειάζεται κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός με στόχο την αυτοδυναμία".

Από την άλλη, ως δείγμα της απόστασης που χωρίζει -ακόμα- ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ως προς το θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε από τη Λάρισα: "Κάνουν γαργάρα ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο άνοιξε την πόρτα για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, με δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου".

"Το Κόμμα που δεν παίζει παιχνίδια με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας είναι το ΚΚΕ. Γι’ αυτό και το πλαίσιο πάλης, αγώνα και γραμμής αντιπαράθεσης και μέσα στη βουλή και στην ευρωβουλή, και στους αγώνες των εργαζομένων, δεν μπορεί να πηγαίνει βήμα πίσω από: Την ανάγκη άμεσης απόσυρσης ή κατάργησης εάν ψηφιστεί, του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας αντίθεση στο σύνολο του πλαισίου της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του ΚΚΕ για το πλαίσιο και το αντικείμενο ενός πιθανού δημοψηφίσματος", εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί και η άποψη του Γρηγόρη Ψαριανού για το θέμα. "Δεν θα υπογράψω. Δε θέλω δημοψήφισμα και δεν συμφωνώ με την πρόταση. Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας, χωρίς βεβαίως η ΔΕΗ να δοθεί προίκα σε ημέτερους ή να δημιουργηθεί ένα νέο καρτέλ", δήλωσε ο αποστασιοποιημένος από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

"Ουσιαστικά είμαι εκτός ΔΗΜΑΡ" αναφέρει και δηλώνει πως δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 7 Ιουλίου.