Οι δυσαρεστημένοι και οι εκνευρισμένοι του ανασχηματισμού

"Θα κάνεις ένα διάλειμμα". Με αυτή τη φράση λέγεται ότι ανακοίνωσε στους υπουργούς που έβγαλε από το κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός την αποχώρηση τους.

Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να κάνει ο ίδιος τα τηλεφωνήματα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το Γιάννη Μιχελάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και να αρνηθούν τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δεν χρειάζομαι παυσίπονα, είπε ο Αδ.Γεωργιάδης στον πρωθυπουργό φανερά εκνευρισμένος που τον απέπεμψε από το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Γιάννης Μιχελάκης απέρριψε την ίδια θέση, για να καταλήξει τελικά ο κ. Σαμαράς στη Σοφία Βούλτεψη.

Σημαντικό πρόβλημα υπήρξε και με το χαρτοφυλάκιο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε συμφωνήσει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Ευ.Βενιζέλος τηλεφώνησε γύρω στις 15:00 στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον ενημέρωσε ότι πρέπει να πάει στο Παιδείας, αλλά ο κ. Λοβέρδος ήταν αρνητικός.

Το τηλεφώνημα έγινε όσο ο Ανδρέας Λοβέρδος βρισκόταν εν πλω επιστρέφοντας από την Εύβοια στην Αθήνα και η έλλειψη καλού σήματος εμπόδιζε την επικοινωνία.

Έπειτα από περίπου δυόμισι ώρες διαβουλεύσεων που μπλοκάρισαν τον ανασχηματισμό και αφού προηγουμένως ο κ. Λοβέρδος είχε θέσει κάποιες προϋποθέσεις για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, ειδοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις 17:40 ότι είναι ο διάδοχος του Αρβανιτόπουλου.

Μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε διαρρεύσει το όνομα του Γκίκα Χαρδούβελη. Όμως κάπου στις 17:45, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που τον ρώτησε εάν θα ήταν ο Γκίγκας Χαρδούβελης ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε αμέσως τον πρωθυπουργό για να του πει ότι η επιλογή Χαρδούβελη είχε διαρρεύσει. Ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να ανακοινωθεί στις 18:00 αντί στις 18:30 που είχε προγραμματιστεί.