Ανασχηματισμός: Ο καθηγητής και ο τραπεζίτης στο Οικονομικών

Με το τηλέφωνο στο χέρι βρίσκονται όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμα και αυτοί, που θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι και στην επόμενη κυβέρνηση, έχουν τη δική τους αγωνία, περιμένοντας την κλήση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κλειδί για τις όποιες εξελίξεις είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς από εκεί θα προκύψουν οι υπόλοιπες... καραμπόλες.

Το σενάριο που μιλά για αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα και τοποθέτηση ονόματος-έκπληξη από την κυβέρνηση περιλαμβάνει ως πιθανό νέο τσάρο της Οικονομίας τον καθηγητή Οικονομικών του Stern School of Business, Νίκος Οικονομίδης, αλλά και τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου.

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται ο κ. Οικονομίδης να μην πάρει χαρτοφυλάκιο, αλλά να τοποθετηθεί επικεφαλής στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος είχε παρουσιάσει σε εκδήλωση στο ΚΕΠΕ τη δική του πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλευρά επιδιώκει στη συγκεκριμένη θέση να τοποθετήσει πρόσωπο-έκπληξη τέτοιου βεληνεκούς, σε περίπτωση που δεν επιλεγεί τελικά πολιτικό πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα : Ο βραδινός περίπατος του Αντώνη Σαμαρά

Τα άλλα πρόσωπα

Ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε., τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού δύο κρατικοί αξιωματούχοι από την ίδια οικογένεια δεν χωρούν, όταν μάλιστα και ο υιός της κυρίας Μπακογιάννη είναι Περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας με τις ευλογίες της ΝΔ.

Φαίνεται ότι μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας.

Δεν αποκλείεται να μετακινηθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Αμετακίνητοι και "σίγουροι" του νέου σχήματος είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Εθνικής Άμυνας, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας ενώ η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο ΥΠΕΚΑ φαίνεται να καλύπτεται από τον κ. Βασίλη Κικίλια.

Πιθανότατα σταθερός είναι και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

Ερωτηματικά καλύπτουν το μέλλον στην κυβέρνηση των Πάνου Παναγιωτόπουλου (Πολιτισμού), Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (Παιδείας), Γιάννη Μιχελάκη (Εσωτερικών) και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας).

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ακόμη, συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Αηδόνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Παντελής Καψής.