Μπαλτάκος: Δε γνώριζα ότι με βιντεοσκοπούσε ο Κασιδιάρης

"Δεν γνώριζα ότι υπήρχε βιντεοσκόπηση. Πριν από περίπου έξι μήνες, συναντηθήκαμε στο δικό μου γραφείο, δεν έγινε με μυστικότητα, η συνάντηση έγινε με ανοιχτές πόρτες. Η βιντεοσκόπηση έγινε από τον Κασιδιάρη".

 
Αυτή ήταν η απάντηση του πρώην Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, κατά τη μαραθώνια απολογία του στην εισαγγελέα, σχετικά με το επίμαχο βίντεο. Ο Τάκης Μπαλτάκος υπεραμύνθηκε της τακτικής του απέναντι στη Χρυσή Αυγή : 
 
"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι τυφλή απέναντι σε ένα κόμμα του 7%, τα έλεγα αυτά για να τους προσεγγίσω. Αυτοβούλως το έκανα.
ΕΡ: Ποιον ενημερώνατε;

"Κανένα. Εκπροσωπούσα την κυβέρνηση, υπήρχαν και περιπτώσεις, που έπρεπε να ενημερώσω. Ό,τι είπα στο βίντεο ή ήταν ήδη δημοσιευμένο ή μη ορθό. Δεν του έδινα πληροφορίες, έλεγα πράγματα ήδη γνωστά ή μη ορθά. Μερικές μέρες μετά την υποκλαπείσα συνομιλία, τους κάλεσα εγώ και τους είπα, "μη βλέπετε φαντάσματα, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Μετά τη δολοφονία του Φύσσα, πήγα συστάσεις να κάνω. Η δολοφονία Φύσσα ήταν υπεραρκετή για να καταστραφεί η Χρυσή Αυγή. Δεν χρειάζονταν τα υπόλοιπα"..

Ο ίδιος μίλησε για πολιτική διαφωνία, που είχε στην αρχή. "Σε μια χώρα, που ελευθερώθηκε από κλέφτες και αρματωλούς, δεν κάνεις ήρωες με χειροπέδες. Υπήρξε πολιτική διαφωνία στην κυβέρνηση για το χειρισμό. Όταν, όμως, βγήκαν τα στοιχεία, δεν ξαναμίλησα. Το κλίμα άλλαξε. Ανέλαβα μια κίνηση ρίσκου, για αυτό είμαι εδώ. Ήταν κίνδυνος θάνατος. Ο πρωθυπουργός όμως είχε να παλέψει με τη Μέρκελ και τον  Μπαρόζο. Θα τον βάλω να παλεύει και με τον Κασιδιάρη ; Εγώ γιατί ήμουν εκεί; Για να υπογράφω ΦΕΚ και δοκίμια;
Είχα τη σκέψη ότι παντού και πάντοτε μπορεί να υπάρχει μαγνητοσκόπηση. Επιθυμώ να τιμωρηθεί ο Κασιδιάρης".
Ο κύριος Μπαλτάκος είπε ότι είχε διαφωνία για το αντιραστιστικό. "Εγώ έλεγα ότι έτσι όπως ήταν γραμμένο, έθιγε τη δομή της εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων και δίναμε τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να κάνει πάρτι σε αυτούς τους δυο χώρους. Είναι τελείως παλαβό να χτυπήσουμε τα πόδια, που στηριζόμαστε".

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υπερασπίστηκε και το γιο του για τα όσα έγιναν στη Βουλή.
"Ο γιος μου είναι αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, δεν είναι παιδάκι της φραπεδιάς, που βλέπει τούρκικα στον καναπέ. Υπερασπίστηκε τον πατέρα του".

“Ήμουν, είμαι και θα είμαι Νέα Δημοκρατία”. 

Αυτό αρκέστηκε να πει, εξερχόμενος των δικαστηρίων της Ευελπίδων, ο Τάκης Μπαλτάκος, παρά τις επίμονες προσπάθειες των ρεπόρτερ να του αποσπάσουν κάποια επιπλέον δήλωση.

Η κατάθεση του Τάκη Μπαλτάκου στην εισαγγελέα Κ. Νταγιάντα, με την ιδιότητα του μάρτυρα, ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και διήρκεσε περισσότερες από 3,5 ώρες.

Η εισαγγελέας καλείται να διαπιστώσει εάν τελέστηκε το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων από πλευράς του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες ήταν οι συνθήκες καταγραφής του επίμαχου υλικού και εάν είναι προϊόν υποκλοπής.

Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη το βίντεο

Παρά το γεγονός ότι αυτό το υλικό θεωρείται παράνομο και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, νομικοί κύκλοι, σχολιάζουν ότι παλαιότερη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του επίμαχου βίντεο.

Και αυτό, όπως διευκρινίζουν, γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι αν από το περιεχόμενο ενός τέτοιου στοιχείου μπορεί να αποδειχθεί η αθωότητα ενός κατηγορουμένου που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνεται υπόψη.

Απειλούνται με αυτόφωρο ακόμα και βουλευτές

Την ίδια στιγμή, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουρτζαμάνη, ζητείται "εάν στο μέλλον επαναληφθεί απο οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα η χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, έστω κι αν ο υπαίτιος ειναι βουλευτής εν ενεργεία", ενώ σημειώνεται πως "τα παραγγελθέντα ισχύουν και για κάθε άλλο αυτόφωρο κακούργημα".

"Ενεργούμενο της χούντας Σαμαρά η Κουτζαμάνη"

Ως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση κατηγόρησε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, με αφορμή την παραγγελία της να συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιος κάνει χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, ακόμα και αν είναι εν ενεργεία βουλευτής.