Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ για το απρόσμενο “όχι” του Παπανδρέου

Έκδηλη είναι η αμηχανία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το “όχι” του Γιώργου Παπανδρέου (αλλά και το “παρών” του Απόστολου Κακλαμάνη) στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά στις τράπεζες.

Μετά τη σκληρή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που χωρίς να κατονομάζει τους δύο βουλευτές σχολίασε πως “δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος”, αλλά και το σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη ότι ο πρώην πρωθυπουργός διέπραξε ένα “σημαντικό πολιτικό λάθος”, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM χαρακτήρισε “ανεύθυνη και ανόητη” τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

“Προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες αποτιμήσεις και αυτό που πιστεύω είναι ότι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών και διαφωνιών, πρυτανεύει πάνω απ' όλα η ενότητα. Δεν ξέρω -που ήμουν και στη Βουλή- να υπήρξαν προτάσεις διαγραφής του κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, υπήρξε μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και εξεδόθη αυτή η ανακοίνωση- δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ”, σημείωσε.

Για τον Απόστολο Κακλαμάνη επεσήμανε ότι “προφανώς και υπάρχει πρόβλημα και το λέει η δήλωσή μας. Ο κ. Κακλαμάνης ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα και μίλησε, αλλά δεν έθεσε τέτοιο θέμα ότι θα καταψηφίσει κάτι. Είμαι αντίθετος στη λογική, που έγινε στο παρελθόν, να διαγράφεται ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”.

Αντίθετος στο ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Παπανδρέου δήλωσε άλλωστε νωρίτερα και ο Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας πως “δεν είναι πρέπον να διαγράφεις έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ”.

Λιγότερο αυστηρός με τον πρώην πρωθυπουργό εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, που εξέφρασε την απορία του για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς δεν είχε θέσει υπ' όψιν της παράταξης κάποια ένσταση ή επιφύλαξη, όμως ξεκαθάρισε: “Σενάρια διαγραφής δεν υπάρχουν. Υπάρχει η πρόσκληση από όλους μας για μια υπεύθυνη στάση. Αυτό δεν σημαίνει να μην έχεις άποψη. Σημαίνει την άποψή σου να την θέτεις με τον τρόπο που πρέπει, ως μέρος ενός συνόλου”.

Μάλιστα, ο κ. Πρωτόπαπας απέφυγε να χρεώσει υστεροβουλία στον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας πως “όταν μιλάμε για τέως πρωθυπουργούς και τέως αρχηγούς χρειάζεται και η δέουσα προσοχή και σεβασμός”.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η στάση του κ. Παπανδρέου προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, απάντησε: “Αν χτες καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο, τι θα γινόταν; Θα πηγαίναμε σε συνθήκες ασύνταχτης χρεοκοπίας. Θα είχαμε χάσει τις θυσίες του ελληνικού λαού των τελευταίων χρόνων. Ο κ. Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που -κάτω από το βάρος του ελλείμματος των 35 δισ. και των διακοσίων τόσο του χρέους που μας άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-, έκανε την επιλογή και μπήκε η χώρα στο μνημόνιο και ορθώς μπήκε τότε. Δεν πρέπει αυτός ο κύκλος να ολοκληρωθεί; Να τιναχτεί στον αέρα, κάτω από το κράτος μιας διαφωνίας, η οποία ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι;”.