Οριακή κυβερνητική πλειοψηφία με πολλά ερωτήματα

Με την οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων πέρασε το άρθρο για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο και με 152 το άρθρο με τα "εργαλεία" του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα στη χθεσινή ψηφοφορία. Η ΝΔ έχασε έναν ακόμη βουλευτή, ενώ τα ερωτηματικά για την κυβέρνηση προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπου είναι σε εξέλιξη σύγκρουση κορυφής Βενιζέλου - Παπανδρέου.

Στο άρθρο για τις τράπεζες "όχι" ψήφισαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης και η Αντζελα Γκερέκου –και οι δύο απουσίασαν δικαιολογημένα και με επιστολή τους που δεν υπολογίσθηκε ως ψήφος, δήλωσαν ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν θετικά.

Στις ανατροπές στην αγορά η διαφοροποίηση επήλθε από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Μάλιστα ο Α. Σαμαράς ανέβηκε στο προεδρείο, κάθισε και έγραψε εκείνη την ώρα την επιστολή διαγραφής Κακλαμάνη.

Το πολυνομοσχέδιο και την κυβέρνηση έσωσαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης οι οποίοι ψήφισαν όλα τα άρθρα «ναι».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «oι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Mε αφορμή τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ο βουλευτής Α' Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».