Επτά υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων και τα σχέδιά τους

Επτά υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων ανοίγουν τα χαρτιά τους για την πόλη που θέλουν.

Γιώργος Καμίνης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκος Σοφιανός και Γρηγόρης Βαλλιανάτος μιλούν στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" για τις επιδιώξεις τους στον αγώνα που θα κάνουν ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Γιώργος Καμίνης

Ο νυν δήμαρχος αναφέρει πως "με πάρα πολλή δουλειά, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος για τη διαχείριση του Δήμου της Αθήνας και τη λειτουργία της πόλης. Και αυτό, στα χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, των επιπτώσεων του μνημονίου, της πολιτικής αστάθειας και της όξυνσης των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Τα προβλήματα της Αθήνας βεβαίως δεν τελειώνουν εδώ.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος για την επόμενη μέρα. Οι βάσεις όμως έχουν τεθεί. Η Αθήνα σήμερα στέκεται όρθια. Έχει δημιουργήσει νέες καινοτόμες δομές και υποδομές και έχει διευρύνει τη συνεργασία του δήμου με την κοινωνία πολιτών. Υποστηρίζουμε καθημερινά περισσότερους από 20.000 συμπολίτες μας στην καθημερινή τους αγωνία για επιβίωση.

Βάλαμε τα θεμέλια ανάπτυξης με κοινοτικούς πόρους 120 εκατ. ευρώ. Αποκεντρώσαμε και εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες προς το δημότη. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο εξορθολογισμός της οργάνωσης του δήμου μετέτρεψε το έλλειμμα των 47 εκατ. ευρώ του 2010 σε πλεόνασμα 12 εκατ. ευρώ το 2013.

Η πορεία ανάταξης της Αθήνας δεν περνά μέσα από κομματικά στοιχήματα. Η δημοτική ανατροπή που πέτυχαν οι πολίτες στην Αθήνα το 2010 έφερε αποτελέσματα και είναι ανάγκη να συνεχιστεί.

Θέλουμε την Αθήνα, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σίγουρη για τον εαυτό της, εξωστρεφή, φιλική, σε συνεχή δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες της, τους κατοίκους της, την καθημερινότητά τους και τις ανάγκες τους".

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ονειρεύεται μια νέα δημοτική αρχή στο πλευρό του πολίτη. Πιστεύει πως "η πόλη της Αθήνας προσπαθεί να ζήσει μέσα στην κρίση. Βιώνουμε φαινόμενα κατάρρευσης, διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, του παραγωγικού ιστού, απαξίωσης του δημόσιου χώρου που ζούμε, εργαζόμαστε, κινούμαστε. Όμως η Αθήνα έχει ακόμη μεγάλες δυνατότητες, είναι μια πόλη ζωντανή με ιδιαίτερες ποιότητες που μπορούμε να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Συνεπώς, ο δήμος μπορεί και πρέπει να κάνει πολλά στη σημερινή συγκυρία: με μια νέα δημοτική αρχή στο πλευρό του πολίτη και όχι στην υπηρεσία μικρών και μεγάλων συμφερόντων που εκπροσωπούν όσοι διοίκησαν το δήμο έως σήμερα.

Με ριζική αλλαγή πολιτικής, που το νοικοκύρεμα των οικονομικών δεν θα βασίζεται στις απολύσεις εργαζομένων και στην περικοπή κοινωνικών δαπανών, αλλά στην περιστολή της επικοινωνιακής σπατάλης και των δαπανηρών εξωτερικών υπεργολαβιών προς ιδιώτες.

Με τεχνικές παρέμβασης μικρής κλίμακας στις γειτονιές όπου εκδηλώνονται τα προβλήματα, με ενίσχυση παιδικών σταθμών και των υπόλοιπων κοινωνικών δομών που διαχειρίζεται ο δήμος, με επεμβάσεις για την τόνωση της οικονομικής ζωής και της παραγωγής στην πόλη.

Σήμερα στην Αθήνα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή στο πλευρό του πολίτη, που θα ενδυναμώνει και θα κινητοποιεί την κοινωνία απέναντι στις επιβαλλόμενες πολιτικές, που θα ενεργοποιεί τα πιο νεανικά και δυναμικά στρώματα της πόλης, ώστε να πάρουν πάνω τους ένα σχέδιο ανασυγκρότησης με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο".

Άρης Σπηλιωτόπουλος

"Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Αθήνα που θέλουμε, την πόλη που μας αξίζει να ζούμε". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Σπηλιωτόπουλος για την κούρσα ανάληψης του δήμου Αθηναίων.

Για να συνεχίσει, λέγοντας πως "με συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη, σύγχρονη, πιο λειτουργική, περισσότερο όμορφη. Να γίνει μια πόλη που δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μια πόλη πρότυπο. Μια πόλη στην οποία οι κάτοικοι θα αισθάνονται ασφαλείς παντού, σε κάθε γειτονιά και οποιαδήποτε ώρα. Μέρα και νύχτα. Μια πόλη που το κοινωνικό της έργο θα μετριέται με πράξεις και όχι με λόγια.

Μια πόλη που θα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα των αστέγων. Μια πόλη που η υποδομή της θα σέβεται τον πεζό, με ελεύθερα πεζοδρόμια και με σήμανση, όπως συμβαίνει σε όλε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μια πόλη φιλόξενη τόσο για ξένους όσο και για εγχώριους επισκέπτες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια πόλη καθαρή και με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια πόλη με περισσότερο πράσινο και λιγότερο γκρίζο. Αυτή είναι η Αθήνα που αξίζουμε, που θέλουμε και αγαπάμε!

Ανθρώπινη, ασφαλής, λειτουργική και καθαρή. Η Αθήνα μετά τις εκλογές αλλάζει, με τη συμμετοχή των κατοίκων της.

Νίκος Σοφιανός

Με συνέπεια στις πράξεις και στον αγώνα ο Νίκος Σοφιανός πέφτει στην αρένα των υποψηφιοτήτων για το δήμο της Αθήνας.

"Έχουμε μια κρίσιμη εκλογική μάχη σε τρείς κάλπες. Η λαϊκή πλειοψηφία που ζει στην Αθήνα πληρώνει βαριά τις συνέπειες από την κρίση. Αυτή η πολιτική που γονάτισε τις λαϊκές οικογένειες έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιήθηκε και από τους δημάρχους – περιφερειάρχες.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες καταλήξαμε στους υποψηφίους μας, χωρίς παρασκήνια και παραγοντισμούς. Οι περισσότεροι συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για τα προβλήματα που αφορούν τη σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων.

Τα μεγάλα λόγια για την Αθήνα, οι αντιμνημονιακές κορόνες, συνοδεύονται από ένα μεγάλο ¨ναι¨ απέναντι στην ΕΕ, από τα ματωμένα πλεονάσματα της κυβέρνησης και τα ¨μικρά καλάθια¨ που καλεί το λαό μας να κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφημίζουν ότι κράτησαν το δήμο όρθιο. Στην Αθήνα το 70% των εσόδων του δήμου, βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των κατοίκων της. Οι υπηρεσίες σε συρρίκνωση με 5.000 λιγότερους εργαζομένους. Κομμάτι –κομμάτι οι ιδιώτες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παίρνουν δημοτικούς τομείς φεσώνοντας τη λαϊκή οικογένεια.

Ένα σύνολο πρωτοβουλιών – παρεμβάσεων- διεκδικήσεων συνιστούν τις θέσεις μας όλη αυτή την περίοδο. Ο συνδυασμός του ΚΚΕ στον Δήμο της Αθήνας με τη δράση του, τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδωσε το 13,8% των εργαζομένων της πόλης.

Απέναντι στους υποψηφίους δημάρχους της συγκυβέρνησης, στην αντιμνημονιακή θολούρα και τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με την αγωνιστική συνέπεια, την ανιδιοτέλεια, τις καθαρές κουβέντες, για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, για το τι μπορούμε να κάνουμε στο δήμο. Απέναντι στους "ακομμάτιστους", "νέους άφθαρτους", "αντισυστημικούς" και άλλα χιλιοειπωμένα κλισέ, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να δημιουργήσουν με την ψήφο τους τη δική τους δυναμική".

Νικήτας Κακλαμάνης

Ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει "έτοιμος να ξεκινήσει επανάσταση"...

"Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με έκπληξη ένα πλήθος από εικασίες και σενάρια, που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Για να μη χάνουμε λοιπόν την ουσία των πραγμάτων, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσοι τα απεργάζονται, ότι σε λίγους μήνες έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές! Όχι εθνικές!

Με άλλα λόγια, σημασία δεν έχει ποιος τάσσεται με ποιον ή ποιος πήρε χρίσμα από ποιον. Το μόνο που μετράει είναι ποιος έχει την εμπειρία, την ικανότητα, τα σχέδια ή και την τρέλα, να τολμήσει την αλλαγή.

Να πάει κόντρα στο ρεύμα, για την πόλη του. Προσωπικά δεν περίμενα με αγωνία τον λευκό καπνό για την τυπική ανάδειξη ενός ακόμα υποψηφίου από το κόμμα μου. Έχω πάρει από νωρίς τις αποφάσεις μου και τις είχα δημοσιοποιήσει εγκαίρως, ανεξάρτητα από την όποια τελική επιλογή του προέδρου του κόμματος.

Δεν πιστεύω σε εκλεκτούς, δαχτυλίδια, ή σε κλίκες. Πιστεύω στην πατριωτική και δημοκρατική βάση του κόμματος, στο οποίο ανήκω. Πιστεύω ακόμα και σε όσους διαφωνούν τυπικά, αλλά ενώνονται σε κοινούς αγώνες ουσιαστικά. Σε κοινές προσπάθειες, χωρίς στερεότυπα. Σε κοινά όνειρα και στόχους.

Αν αυτά με κάνουν αντάρτη, τότε ναι, θα δεχτώ τον χαρακτηρισμό σαν τίτλο τιμής. Και είμαι έτοιμος να ΄ρχίσω επανάσταση, με κάθε Αθηναίο και Αθηναία στο πλευρό μου.

Βασίλης Καπερνάρος

Ο Βασίλης Καπερνάρος μίλησε για λόγια και συναισθήματα που έχουν ξεφτίσει. Λόγια και υποσχέσεις που οδήγησαν την πόλη της δημοκρατίας και του πολιτισμού στη σήψη και τη μιζέρια.

"Σήμερα η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του παραεμπορίου και τα λουκέτα είναι περισσότερα από τους εμπόρους. Τη μετέτρεψαν σε βασίλειο της λαθρομετανάστευσης για να προβάλουν τις δήθεν ευαισθησίες τους και έχουν κολλήσει την ταμπέλα του απάνθρωπου, του λαϊκιστή και του φασίστα στον Αθηναίο που πουλάει το σπίτι του για ένα κομμάτι ψωμί.

Είναι ο ίδιος Αθηναίος που μετά τις 18:00, κλειδώνει το παιδί του στο δωμάτιό του, είναι ο ίδιος που βιώνει την εγκατάλειψη ανεβαίνοντας τη Σταδίου και είναι ο ίδιος που κλείνει τη μύτη του όταν περπατάει στους δρόμους της πόλης.

Η υπόθεση της Αθήνας δεν είναι απλή, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της, είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας που την έκαναν γκέτο εγκληματικότητας και λαθρεμπορίου. Δεν θέτω υποψηφιότητα για να φτιάξω πολιτικό προφίλ, πήρα την απόφαση γιατί λαχταράω να ξαναδώ την Αθήνα ως κέντρο εμπορίου, υγείας, και αξιοπρέπειας. Μένω σταθερός στην άποψή μου, η ανάπτυξη της Ελλάδας αρχίζει από την Αθήνα".

Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δηλώνει παρών με όραμα και λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

"Για να μην τρελαθούμε εντελώς, ο δήμαρχος είναι ένας μικρός θεούλης, για θέματα ανάπτυξης, φυσικών πόρων, ανθρωπίνου δυναμικού, τουρισμού, διαχείρισης της περιουσίας του, φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος, συγκοινωνιών, δρόμων, λαϊκών αγορών, αδέσποτων, βρεφονηπιακών σταθμών, στάσης και στάθμευσης, αστεγίας, ένταξης ευπαθών ομάδων, εμβολιασμών, αδειών καταστημάτων, εποπτείας ιδρυμάτων, υγειονομικών μέτρων, αθλητισμού, ζώων συντροφιάς, γάμων και διαφόρων πιστοποιητικών.

Όμως στην κρίση που ζούμε σήμερα ο δήμαρχος της μεγάλης πόλης είναι κόμβος έμπνευσης για μια άλλη πολιτική που βασίζεται στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας του με τη δημοτική αρχή για καλύτερες φθηνότερες και πιο προσβάσιμες υπηρεσίες.

Ευρύτερα κοινωνικά θέματα, αλλά και θέματα καθημερινότητας, όπως η χρήση παράνομων ουσιών, οι μετανάστες, η παράνομη πορνεία, είναι θέματα που από την έντονη παρουσία τους στην πόλη απαιτούν επιλογές και πίεση προς άλλους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Η Δημοτική Αρχή που θα εκλεγεί το Μάη θα πρέπει να έχει όραμα, έμπνευση και βούληση να αλλάξει επιλογές και να επιλύσει χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά κυρίως σε συνεργασία και διάλογο με όλους τους πολίτες και τις πρωτοβουλίες τους να εξασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη της καθημερινότητάς τους και των επιλογών της ζωής τους. Είμαστε έτοιμοι".