Σπινέλι: “Στη Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις”

Η κρίση που βιώνουν οι πολίτες “δεν είναι μία κρίση κάποιων χρεωμένων χωρών μόνο, αλλά μία συστημική κρίση της Ευρωζώνης καθαυτής” και “οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυσή της είναι απολύτως καινοτόμες και ορθολογικές”, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιταλίδα δημοσιογράφος και πολιτικός Μπάρμπαρα Σπινέλι, που εξελέγη στην Ευρωβουλή ως επικεφαλής της κίνησης “Για μία άλλη Ευρώπη με τη Λίστα Τσίπρα”.

Τονίζει πως στην περίοδο της κρίσης η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για να ασκηθούν πολιτικές, οι οποίες “στην ουσία βάθυναν το πρόβλημα αντί να το επιλύσουν”. Επικροτεί δε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του χρέους και την αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ, ενώ εκτιμά πως είναι θετική η άνοδος της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και με το Podemos στην Ισπανία, “γιατί στη Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πόλοι και λύσεις εναλλακτικές, για να εφαρμόζονται εκεί που δε λειτουργούν κάποια μέτρα”.

Στην παρατήρηση ότι απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει πιθανόν μία αντίδραση από τις Βρυξέλλες, η Σπινέλι σημειώνει: “Εγώ πιστεύω πως η αντίδραση αυτή θα υπάρχει πάντα, καθόσον υπήρξε έως σήμερα και είναι ορατή ακόμη και σ' αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα κατ' εμέ θα είναι -εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καθοδηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ- διπλό, σύμφωνα με τη δική μου γνώμη. Κατά πρώτον, να κάνει κατανοητό, να υποστηρίξει πως αυτή η κρίση που βιώνουμε οκτώ – εννέα χρόνια τώρα δεν είναι μία κρίση κάποιων χωρών μόνο, που είναι χρεωμένες, αλλά είναι μία συστημική κρίση. Δηλαδή, είναι μία κρίση της Ευρωζώνης καθαυτής, που δεν είναι προετοιμασμένη για κρίσεις, όπως αυτή που περνάμε τώρα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού, ως Ένωση, κι όχι σαν κάθε χώρα ξεχωριστά θα πρέπει “να κάνει τα μαθήματά της στο σπίτι”. Δεν θα λυθεί από μόνη της η κρίση. Και το βλέπουμε. Πολλές χώρες “έκαναν τα μαθήματα στο σπίτι τους” και το αποτέλεσμα είναι ότι καταλήγουμε για πολλοστή φορά σε υποπληθωρισμό. Η δεύτερη μάχη, που κατ' εμέ θα πρέπει να δώσει η νέα κυβέρνηση με αποτελεσματικότητα, είναι να καταστήσει κατανοητό πως όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν ωφέλεια από τους νέους κανόνες και τα νέα κίνητρα της Ένωσης”.