Ο Σαμαράς καλεί Κώστα Καραμανλή και Ντόρα ενόψει ευρωεκλογών

Συστράτευση επιδιώκει το επιτελείο Σαμαρά πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, καθώς - σύμφωνα με την "Καθημερινή" - η μάχη είναι κρίσιμη και για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί καταρχήν την ενεργό συμμετοχή και του Κώστα Καραμανλή στη μάχη. Ο πρώην πρωθυπουργός, που και στις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις του 2012 κάλεσε μέσω γραπτής δήλωσης τους πολίτες να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία, είδε με ενδιαφέρον τα προχθεσινά αποτελέσματα, σημειώνοντας σε συνομιλητές του πως δεν συνιστούν αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά και αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως η επικείμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν θα προβεί σε μία δημόσια δήλωση στήριξης, ενώ την Κυριακή το πρωί ψήφισε χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Παρά το γεγονός ότι η σεναριολογία για τη στάση πολλών "καραμανλικών" την προηγούμενη Κυριακή, ειδικά στην Αττική, φουντώνει, μια ματιά στα αποτελέσματα δείχνει ότι ο κ. Στ. Καλαφάτης πήγε καλύτερα του αναμενομένου, ο δε Γ. Ιωαννίδης κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του στις Σέρρες, ενώ και η επίδοση του, εν ευρεία εννοία περιλαμβανομένου στον "καραμανλικό" κύκλο, Γιώργου Κουμουτσάκου, ήταν τελικά υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Έντονη είναι η συζήτηση σχετικά με τις επιλογές άλλων προβεβλημένων στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη σημειώνουν ότι η ίδια δεν έλειψε από καμία μάχη της παράταξης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βγήκε λαβωμένη από την προχθεσινή αναμέτρηση, ωστόσο υπήρξαν επιλογές που, εμφανώς, δεν ήταν οι καλύτερες ή δεν έγιναν υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, εκτίμηση που, προφανώς, αφορά στις τρεις περιοχές Αθήνα, Αττική και Κεντρική Μακεδονία, όπου οι επίσημοι υποψήφιοι κινήθηκαν σε χαμηλά ποσοστά.