Αλαβάνος: Το βαθύ σύστημα ευνοείται από τα διλήμματα των κομμάτων

Σε ένα μειοψηφικό, αλλά ανερχόμενο με δυναμισμό, ρεύμα που επικεντρώνεται στο θέμα του νομίσματος και σε αιτήματα όπως η παύση πληρωμών στους δανειστές, οι δημόσιες τράπεζες, ο παραγωγικός σχεδιασμός και το κοινωνικό κράτος, κάνει λόγο σε άρθρο του ο πρόεδρος της παράταξης “Σχέδιο Β”, Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κ. Αλαβάνος σχολιάζει τα διλήμματα που προβάλλουν εν όψει ευρωεκλογών Νέα Δημοκρατία (”Σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ”), ΣΥΡΙΖΑ (“ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ”) και ΠΑΣΟΚ (“ΠΑΣΟΚ ή κατάρρευση της κυβέρνησης”), υποστηρίζοντας ότι ο μεγάλος ωφελημένος από τα διλήμματα αυτά είναι το “βαθύ σύστημα”, όπως αναφέρει, εξηγώντας: “Αν υποθέσουμε ότι τα διλήμματα αυτά κυριαρχήσουν στις 25 Μάη, τότε όλοι σχεδόν οι πολίτες θα έχουν «ναι», είτε θερμό είτε διστακτικό, στην Ευρωζώνη, τον πιο ακραίο παράγοντα της τρόικας. Και το «όχι» στην Ευρωζώνη θα έχει περιθωριοποιηθεί”.

Όπως παρατηρεί ο κ. Αλαβάνος, όλοι οι προβληματισμοί της λαϊκής –κι όχι μόνο– οικογένειας περιστρέφονται στα θέματα της ανεργίας, της ακραίας περικοπής εισοδημάτων, της στέρησης και για πάρα πολλούς της φτώχειας, της προσωπικής υπερχρέωσης, της μετανάστευσης των παιδιών, της συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας. “Στην ανάγκη ταχύτατης και σε βάθος επίλυσης αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Υπάρχει ομοφωνία. Το δίλημμα ανακύπτει στον τρόπο επίλυσής του”, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει δίλημμα αναφορικά με το μνημόνιο, καθώς υπάρχει σχεδόν καθολική αρνητική γνώμη για αυτό, αλλά υπάρχει για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. “Υπάρχει ένα ρεύμα αποδοχής, παρά το κόστος, της παραμονής μας μέσα στην Ευρωζώνη. Πλειοψηφικό, αλλά σε υποχώρηση. Και υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ένα ρεύμα επικεντρωμένο στο θέμα του νομίσματος, συνοδευόμενο από μια σειρά άλλα αιτήματα, εξίσου ή και πιο σημαντικά, αλλά σε δεύτερη μοίρα στη λαϊκή συνείδηση, όπως η παύση πληρωμών στους δανειστές, οι δημόσιες τράπεζες, ο παραγωγικός σχεδιασμός, το κοινωνικό κράτος. Μειοψηφικό ακόμα, αλλά ανερχόμενο με δυναμισμό”, εκτιμά ο κ. Αλαβάνος.

Και καταλήγει: “Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το λαϊκό δίλημμα. Το Σχέδιο Β έχει πάρει με ευθύτητα θέση υπέρ της δεύτερης άποψης. Αξίζει να προκύψει αυτή από τις ευρωκάλπες ιδιαίτερα ισχυρή. Ένα γεγονός ευρωπαϊκών διαστάσεων, γιατί θα προέρχεται ειδικά από την Ελλάδα όπου εφαρμόζεται η πιο μακάβρια εκδοχή του «πειράματος». Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι έχει επιτύχει γιατί έχουν κατά τη γνώμη τους γονατίσει τη λαϊκή αντίσταση και μετατρέψει τους Έλληνες σε κομπλεξικούς και δειλούς. Ας τους διαψεύσουμε με υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση”.