WSJ: Λαβωμένη η κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα εξήλθε χθες λαβωμένη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι από τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση απέσπασαν ισχυρά ποσοστά σε τουλάχιστον δύο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια θέση στον επόμενο εκλογικό γύρο, επισημαίνουν οι Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Leftist Syriza Candidates Gain on Incumbents in Greek Local Elections».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχετικά χαμηλά ποσοστά που εισέπραξαν οι Γ. Καμίνης και Ι. Σγουρός από το ΠΑΣΟΚ, που αμφότεροι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έμοιαζαν να απολαμβάνουν σταθερή πρωτιά στις αντίστοιχες περιφέρειές τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1975 που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αθήνα.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, θεωρούνται ως η πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, διότι είναι η πρώτη φορά που οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση Έλληνες πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες, μετά την ανάδειξη στην εξουσία της δικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού πριν από δύο περίπου χρόνια. Και παρόλο που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα αλλοιώσουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των δύο εδρών εντός της ελληνικής βουλής, είναι συμβολικά τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα επίσης θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας ή θα βυθιστεί σε μια νέα πολιτική αβεβαιότητα.

Τέλος, στην ανταπόκριση καταγράφονται και άλλες εκλογικές «εκπλήξεις», μεταξύ των οποίων η αναπάντεχη ισχυρή εκλογική παρουσία των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής σε Αθήνα και Αττική, όπου οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσαν αντίστοιχα διψήφια νούμερα, πολύ πάνω από το 7% που πέτυχε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, ο υποψήφιος δήμαρχος της Ν. Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με μεγάλο προβάδισμα, ήρθε δεύτερος εξαιτίας ενός πρωτοεμφανιζόμενου τοπικού υποψηφίου χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος σχετίζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.