Κουμουτσάκος : Προτεραιότητα οι άστεγοι και η ανεργία

Το σχέδιό του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας και της αύξησης του αριθμού των αστέγων, περιγράφει ο υποψήφιος περιφερειάρχης - στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία -, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κύριος Κουμουτσάκος δηλώνει - με συνέντευξή του στο news.gr - ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια χρειάζεται μικρές νίκες, ώστε να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα και ότι θα τιμήσει την εντολή των πολιτών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Κατά πόσο ένας διπλωμάτης με τη δική σας διεθνή εμπειρία μπορεί να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση; Κατά πόσο είστε γνώστης των αναγκών και των απαιτήσεων της θέσης του επικεφαλής στην Περιφέρεια;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της διπλωματίας, είναι να μπορείς να βρίσκεις κοινό τόπο. Διότι είναι αποτυχία της διπλωματίας το να μην καταλήξεις σε συμφωνία. Επομένως, η δυνατότητα να συμβιβάζεις, να δημιουργείς κοινούς τόπους, είναι μεγάλο προσόν σε δύσκολα πεδία πολιτικής και κοινωνικής δράσης, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που χρειάζεται συνεχώς μικρές επιμέρους συμφωνίες.
Όσον αφορά στις αμιγώς αυτοδιοικητικές γνώσεις. Κανένας δεν έχει γεννηθεί κάτι. Δεν νομίζω ότι κανείς έχει γεννηθεί με τον Καλλικράτη στα χέρια. Ότι κάποιος έχει εκ γεννετής βάθιες γνώσεις αυτοδιοίκησης. Το ζητούμενο είναι να έχεις πείσμα και την αίσθηση της αποστολής για ό,τι αναλαμβάνεις. Και μετά, το μόχθο για να τα βγάλεις πέρα. Αν ξέρεις να μάχεσαι, ξέρεις να μάχεσαι παντού. Και να χρησιμοποιήσω ένα προσωπικό παράδειγμα.
Όταν πήγα στην Ευρωβουλή, και ανέλαβα μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, οι γνώσεις που είχα για τις μεταφορές, ήταν οι γνώσεις που έχει ο οκτάχρονος γιος μου για την αστρονομία. Επειδή, όμως, ήταν το καθήκον, που ανέλαβα και έπρεπε να φέρω σε πέρας, δούλεψα πολύ, διάβασα πολύ, έδρασα πολύ. Αποτέλεσμα ;
Σε τέσσερα χρόνια, ψηφίστηκα ο καλύτερος ευρωβουλευτής για τον τομέα των μεταφορών.
Λοιπόν, όταν έχεις τη βασική γνώση, τη θέληση και το πάθος, έχεις όλες τις προϋποθέσεις να παράγεις δουλειά.

Θα παραμείνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα τη χρησιμοποιήσετε για να επιστρέψετε στην κεντρική εσωτερική πολιτική σκηνή ;

Θεωρώ βέβαιο ότι σε περίπτωση εκλογής μου, αλίμονο αν δεν τιμήσω την εντολή των πολιτών. Δεν το συζητάω. Αυτή είναι μία απαιτητική θέση και, μάλιστα, αν θέλεις να την κάνεις με έναν οραματικό τρόπο, όπως εγώ, δηλαδή με μια στρατηγική, και όχι μόνο με μια διαχειριστική λογική του να υφάνεις ένα δίχτυ εξυπηρετήσεων, δεν έχεις χρόνο να αναπνεύσεις. Πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό, να τιμήσεις την εντολή που έχεις πάρει. Και για αυτή την αντίληψη, να τιμάς την εντολή που έχεις πάρει, νομίζω ότι έδωσα δείγματα γραφής για το πώς δούλεψα στο ευρωκοινοβούλιο. Δούλεψα για να την τιμήσω.
Αν δεν εκλεγώ περιφερειάρχης, υπάρχει μια σειρά συμβατών δράσεων. Μπορείς να είσαι εκεί και να έχεις και ένα άλλο ρόλο. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό, το ανθρωπίνως δυνατό. Πάντως, δεν θα εγκαταλείψω, δεν βλέπω γιατί να εγκαταλείψω, αν έχω έναν άλλο ρόλο, που μου επιτρέπει θεσμικά να κάνω και αυτό. Αν τεθεί άλλο θέμα, θα το λύσει η ζωή.

Μία ερώτηση την οποία όλοι οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν κι ένα ζήτημα, το οποίο όποιος τελικά εκλεγεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε από την πλευρά σας;

Είναι καυτή πατάτα. Ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα όριά του. Έχει το πολύ δύο χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η διετία ίσα ίσα φτάνει για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις επίλυσης. Υπάρχει ο νυν περιφερειακός σχεδιασμός. Ακριβώς επειδή ο χρόνος πιέζει, πιστεύω ότι είναι λάθος η προσέγγιση, που λέει να τον αγνοήσουμε, γιατί θα μας ξαναπάει στην αφετηρία. Και χρόνος να αρχίσουμε από το μηδέν δεν υπάρχει. Οφείλουμε, όμως, να πάμε σε μία επικαιροποίηση και αναθεώρησή του, να εξετάσουμε ποιες είναι οι νέες δυνατότητες και διαθέσιμες τεχνολογίες, για να τον προσαρμόσουμε στις νέες απαιτήσεις. Είναι κατακριτέο γιατί δεν έχει γίνει - όπως προβλέπει ο ίδιος ο περιφερειακός σχεδιασμός - κάποια επικαιροποίησή του από το 2006. Επιβάλλεται μία σύντομη, ουσιαστική διαδικασία αναθεώρησης, με τη μέγιστη, δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, γιατί καμία πολιτική δεν περπατάει, αν δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ αποδοχής της.

Σε πρόσφατη δήλωσή σας αναφέρατε ότι "η Αττική θα κάνει unfollow" στο φθαρμένο. Τι θεωρείτε φθαρμένο που πρέπει να αντικατασταθεί ή να καταργηθεί;

Πρώτα απ΄ όλα, πιστεύω ότι όταν κάποιος είναι δώδεκα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκ των πραγμάτων έχει φθαρεί, διότι το οραματικό στοιχείο έχει μειωθεί, έχουν διαμορφωθεί δεσμεύσεις με πρόσωπα και καταστάσεις για το πώς βλέπεις τα πράγματα. Υπάρχουν δουλείες. Κι αυτά δεν σε βοηθούν να έχεις καθαρή ματιά. Γι αυτό κάποια στιγμή, όπως όλοι οι οργανισμοί, χρειάζεται μια ανανέωση. Να δεις τα πράγματα από νέα βάση. Πόσο μάλλον, όταν η απερχόμενη διοίκηση έχει δώσει πάρα πολλά δείγματα ότι έχει λειτουργήσει όχι με στρατηγικά, αλλά με πελατειακά κριτήρια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η εποχή των ευρωπαϊκών περιφερειών και το νέο ΕΣΠΑ καθορίζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ζητάει μια νέα νοοτροπία εφαρμογής. Γι΄ αυτό είπε "να κάνετε unfollow στο παλιό και like στο καινούριο", όταν μάλιστα το καινούριο έχει και ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, που είναι συνώνυμο της εξωστρέφειας, που απαιτείται. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε εσωστρέφεια.

Στο τετράπτυχο του προεκλογικού σας αγώνα βρίσκεται η λέξη "δουλειά". Πώς θα εξασφαλίσετε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Με το να μην υποστηρίζονται με τα κοινοτικά κονδύλια έργα, που τις περισσότερες φορές έχουν τη μορφή αναπλάσεων, αρκετές από τις οποίες μοιάζουν με γιοφύρια της Άρτας, και δίνουν μόνο πρόσκαιρη λύση ή ψευδαίσθηση επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά να πάμε περισσότερο αναπτυξιακά. Δηλαδή, σε έργα, τα οποία δίνουν πραγματικά προοπτικές πιο σταθερής επαγγελματικής απασχόλησης, όπως οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία. Έχουμε προτείνει ένα πρότυπο χώρο επώασης νέων επιχειρήσεων. Στην Αττική, οι παρεμβάσεις με κοινοτικά χρήματα πρέπει να ακολουθήσουν κι ένα βασικό κανόνα : τα κονδύλια αυτά να κατανέμονται ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής. Στην ανατολική, να ενισχυθεί κυρίως η πρωτογενής παραγωγή, στο νότο και στα νησιά κυρίως ο τουρισμός, σε Πειραιά και δυτική Αττική οι μεταφορές.

 Ποιο είναι το πρώτο μεγάλο θέμα που θα επιληφθείτε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης ;

Η στέγαση των αστέγων. Κατηγορηματικά. Θεωρώ ότι οι άστεγοι δίνουν ένα πολύ δυνατό χτύπημα στην ανθρωπιά μας και στις αξίες μας, είναι ένα ζήτημα ασφάλειας και τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Είναι εφικτό να λυθεί, με μία συνεννόηση της περιφέρειας - που έχει κεφάλαια - με την κεντρική διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε κτίρια που κυριολεκτικά ρημάζουν να αξιοποιηθούν και να εκσυχρονιστούν και να φιλοξενούν αστέγους, όχι υπό την έννοια του παρκαρίσματος ανθρώπων, αλλά σε μια πορεία επανένταξής τους στην κοινωνία. Να τους δημιουργήσουμε μια ψυχολογική ανάταξη, που θα τους προετοιμάσει για να περάσουν στην κοινωνική δράση.
Χρειάζονται μικρές νίκες. Μπορούμε να συστεγάσουμε εθελοντικές, ανθρωπιστικές οργανώσεις. Να γίνει συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ να καθορίσουμε νέα τιμολογιακή πολιτική σε μέσα μεταφοράς για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Όλα αυτά δημιουργούν μια προσμονή βελτίωσης στην κοινωνία. Το πιστεύω αυτό.