Τσίπρας: Τι έγινε στις Κάννες κ. Γιούνκερ;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Αλέξης Τσίπρας, Γκι Φέρχοφστατ και Σκα Κέλερ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στις Βρυξέλλες στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου.

Για την αποχή στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ , είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς , ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, να υπάρξει ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ απευθύνθηκε στον κ. Γιούνκερ, ρωτώντας τι συνέβη στις Κάννες, χωρίς να λάβει απάντηση.

Για την λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν , είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεύτερον , θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τρίτον Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.

"Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα", δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. "Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα. "Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα", είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. "Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. "Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα" είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες".

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο. "Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή ή στη λιρέτα;" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Ποιος θα πληρώσει το τίμημα και τις συνέπειες των υποτιμήσεων των νομισμάτων; Ο απλός πολίτης που θα χάνει αγοραστική δύναμη και ο συνταξιούχος που θα χάνει μέρος των αποταμιεύσεών του. Αυτό δεν αποτελεί λύση", πρόσθεσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Εξάλλου, ο Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έλλειψη ηγεσίας. "Η ηγεσία της Επιτροπής συμβουλεύεται πρώτα το Βερολίνο και το Παρίσι", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ηγέτες και όχι γραμματείς.

Στο ερώτημα πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας εκ των πέντε υποψηφίων που συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, ο Γκι Φερχόφστατ είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να επιλεγεί κάποιος άλλος εκτός αυτών των πέντε. "Μόνο κάποιος από εμάς μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλιώς να κατεβάσουμε τα ρολά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη του και να σεβαστεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. "Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή κάποια μέλη του δεν το πράξουν αυτό, θα αποτελούσε ματαίωση της δημοκρατίας", ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.

Στον επίλογό του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικές μορφές και όραμα για το μέλλον, ενώ τόνισε ότι το μήνυμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι: "δουλειές, δουλειές, δουλειές".

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε ότι θέλει μια Ευρώπη που να μη καλλιεργεί διχασμούς. "Τέρμα στους τεχνητούς διχασμούς βορρά - νότου, παλαιών και νέων μελών. Ναι στην Ευρώπη της φρόνησης και του συμβιβασμού που θα επιτρέψει στον ευρωπαίο πολίτη να την ερωτευτεί ξανά", είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το όραμα τους για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια ανέπτυξαν στην τηλεμαχία ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε ότι επιθυμεί "να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του ευρωπαϊκού οίκου βάζοντας στο προσκήνιο τον απλό πολίτη προκειμένου να αλλάξει η Ευρώπη, προσφέροντας ευημερία εργασία και καλύτερο μέλλον". Η Σκα Κέλερ τόνισε ότι θα εργαστεί για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και τις κλιματικές αλλαγές.

Ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας ο Μ. Σουλτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας κυρίως των νέων που πλήττει 6 εκατ. πολίτες στην ΕΕ οι οποίοι "πληρώνουν για τα λάθη άλλων" ενώ επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Πρότεινε τη δημιουργία ειδικού πανευρωπαϊκού προγράμματος χορήγησης πιστώσεων προς όφελος των ΜΜΕ κυρίως στις περιοχές των χωρών που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανεργίας. Σε ότι αφορά τη συνταγή εξόδου από την κρίση που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια υποστήριξε το συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που ήταν αναπόφευκτη και στρατηγικών επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης επισημαίνοντας πως η τραπεζική ενοποίηση είναι ένα πρώτο καθοριστικό βήμα ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ της κρίσης χρέους και των τραπεζικών κρίσεων. Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και αυξημένη ανάληψη ευθύνης ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια άλλη Ευρώπη και ότι στοίχημα είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Για το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υποστήριξε ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη νόμιμη μετανάστευση, ένα σύστημα προσωρινής προστασίας αλλά και μεγαλύτερη προστασία για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Επεσήμανε ακόμη ότι η διαφθορά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο τονίζοντας ότι απαιτούνται πιο αυστηροί κανόνες για την αντιμετώπισή της με μεγαλύτερη διαφάνεια. Αποσαφήνισε επίσης πως θα ήταν αδιανόητο οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιλέξουν κάποιο άλλο πρόσωπο από τους πέντε επίσημους υποψηφίους καθώς πολύ απλά, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα συναινέσει.

Για την οικονομία η Σκα Κέλερ είπε ότι επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανεργία των νέων είπε η υποψήφια των Πρασίνων η οποία υποστήριξε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Η Σκα Κέλερ απέδωσε το έως τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον τον ευρωπαίων στις ευρωεκλογές (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν μόλις 43%) στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν αγγίζουν τον πολίτη και επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Για τη διαφθορά στην Ευρώπη στάθηκε ιδιαίτερα στους λομπίστες οι οποίοι είναι υπεράριθμοι και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ ενώ για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν συμφώνησε με τον Μ. Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων, κάτι που προκύπτει και από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισαβόνας.