Δελής: Ο Μπουτάρης μετατρέπει το Δήμο σε επιχείρηση

Για εφαρμογή μίας πολιτικής που μετατρέπει το Δήμο Θεσσαλονίκης σε επιχείρηση για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδειάζοντας τις τσέπες των δημοτών, κατηγορεί τον απερχόμενο δήμαρχο Γιώργο Μπουτάρη ο υποψήφιος για το Δήμο Γιάννης Δελής, τονίζοντας πως μόνο με κεντρικό σχεδιασμό, με άλλη εξουσία και οικονομία μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Μπορεί και πρέπει η περιοχή να προσελκύσει και πάλι βιομηχανικές μονάδες ώστε να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας ;

Η όποια προσέλκυση βιομηχάνων θα στηριχτεί στους ρημαγμένους μισθούς και στα κατεδαφισμένα εργασιακά δικαιώματα, ώστε να είναι πιο "ανταγωνιστική" η περιοχή. Γι΄αυτό εξάλλου έκλεισαν εργοστάσια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, με πιο πρόσφατο της Coca Cola. Μεταφέρθηκαν και ελέω ΕΕ και της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, με μισθούς πείνας, ώστε να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοβιομήχανοι. Αυτή η ανάπτυξη δεν θα αντιμετωπίσει το οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα δημόσια έργα, που παραδίδονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Τι όφελος είδαν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας αυτά τα χρόνια; Άλλο παράδειγμα είναι το Μετρό. Το έργο καρκινοβατεί εδώ και 8 χρόνια. Ή αντίστοιχα, δείτε τι γίνεται σήμερα με την παράδοση του ΟΛΘ σε ιδιώτες.

Υπάρχουν μια σειρά αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες στην χώρα μας οι οποίες κυριολεκτικά «πνίγονται», διότι κίνητρο είναι το κέρδος, υπάρχει η αναρχία στην παραγωγή, κλείνουν εργοστάσια και απολύεται κόσμος. Μόνο με κεντρικό σχεδιασμό, με άλλη εξουσία και οικονομία μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά βιομηχανικοί κλάδοι για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Εμείς καλούμε τον λαό να καταδικάσει και στην κάλπη τους υπερασπιστές αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που θα χειροτερεύει για τα λαϊκά στρώματα. Να ενισχύσει αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές, του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ως δύναμη ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Τι είναι αυτό, που κρατάει ψηλά στις δημοσκοπήσεις το Γιάννη Μπουτάρη, όταν ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έχει να επιδείξει έργο, όπως υποστηρίζετε ;

Το ακριβώς αντίθετο λέμε. Ο απερχόμενος δήμαρχος έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Το έργο του δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της πολιτικής που μετατρέπει το Δήμο σε επιχείρηση για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδειάζοντας τις τσέπες των δημοτών. Γι΄ αυτόν τον λόγο, δεν έχει μείνει κοινωνική υπηρεσία στο δήμο που να μην απαιτείται η πληρωμή της από τους δημότες. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επιβάλλονται τροφεία, για τα δημοτικά γυμναστήρια αντίτιμο εισόδου, για τα δημοτικά ωδεία συνδρομή κοκ. Ακόμα και για τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που παραδίδει η λεγόμενη «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης» το κόστος συμμετοχής των δημοτών ανέρχεται στα 50 ευρώ. Γι' αυτό επιβάλλουν χαράτσια για την στάθμευση, γι΄ αυτό αυξάνεται η τοπική φορολογία. Το δήθεν αντισυμβατικό προφίλ του απερχόμενου Δημάρχου αναιρείται από την ίδια την στρατηγική που εξυπηρετεί, αυτή της Ε.Ε και της συγκυβέρνησης, που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ποια έργα και με ποια χρηματοδότηση θεωρείτε ότι πρέπει να προταχθούν στη Θεσσαλονίκη ;

Εμείς βάζουμε στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, με βάση αυτό το κριτήριο διαμορφώνουμε το πλαίσιο πάλης μας και το θέτουμε ξεκάθαρα στο λαό. Για παράδειγμα, το ζήτημα της κατοικίας -κατ΄ επέκταση και της σχολικής στέγης- αποτελεί προτεραιότητα και σοβαρό μέτωπο πάλης και συσπείρωσης με προσανατολισμό τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Εμείς διεκδικούμε οι δημοτικές υπηρεσίες να έχουν αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ανταποδοτικά τέλη, τροφεία και φόρους. Καμιά δημοτική υπηρεσία να μην εκχωρηθεί στους ιδιώτες. Κανένας δημόσιος χώρος να μην ξεπουλιέται.

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα μπούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε, μαζί με το λαό, να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι, που είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι δημότες και έχουν ανάγκη οι δήμοι. Για την αξιοποίηση όλων των κονδυλίων πρωτίστως για έργα κοινωνικών υποδομών και για έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι απαραίτητα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παλεύουμε για δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης, δημόσιες σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές, ΑμΕΑ, δωρεάν για όλους στις ώρες προσέλευσης στους τόπους δουλειάς και με φθηνό εισιτήριο για τις υπόλοιπες ώρες.

Καταθέτοντας, όμως, τις θέσεις μας για το κάθε ζήτημα, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, το αυτονόητο: Η οριστική επίλυσή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ψήφος στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι εγγύηση για τον λαό.

Υποστηρίζετε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει υπερχρεωθεί τα τελευταία χρόνια. Πώς εκτιμάτε ότι μπορούν να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του ;

Η υπερχρέωση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι τίποτα άλλο από την "ανάπτυξη" για την οποία κομπάζει η απερχόμενη Διοίκηση. Δηλαδή η υλοποίηση των κατευθύνσεων κυβέρνησης και ΕΕ, για παροχή φρέσκου χρήματος σε επιχειρηματίες και βιομηχάνους που θησαύρισαν στις πλάτες του λαού της πόλης. Πρόκειται για υπερχρέωση του λαού, όχι του Δήμου γενικά και αόριστα. Για να βάλλει φρένο στην υλοποίηση της πολιτικής που φορτώνει στις πλάτες του το βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, για τη χρηματοδότηση του δήμου κ.ο.κ ο λαός θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε όλες τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν τη συγκεκριμένη πολιτική.

Τι λείπει από το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου ;

Οι λαϊκές ανάγκες ποτέ δεν συναντήθηκαν με την πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν ο Δήμος σε αρμονική συνεργασία με τις κυβερνήσεις, υλοποιούσε και υλοποιεί την κεντρική στρατηγική του κεφαλαίου και της πολιτικής του έκφρασης, της ΕΕ.

Στην εκλογική αναμέτρηση του Μάη και στις 3 κάλπες και στις δύο Κυριακές, το δίλημμα είναι ένα μόνο. Αν συνολικά οι λαϊκές οικογένειες σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα ενισχύσουν τη δική τους δύναμη, ψηφίζοντας το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές, που εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα, ή θα συνεχίσουν να στηρίζουν κόμματα, υποψηφίους και επίδοξους σωτήρες που του υπόσχονται καλύτερες μέρες χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με την πολιτική της επιχειρηματικότητας που υλοποιείται και μέσα από την τοπική διοίκηση, Ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σημαίνει ότι δημιουργούμε όλοι μαζί αυτό που λείπει. Μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που θα αντιπαλεύει σήμερα σθεναρά την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της εξουσίας των μονοπωλίων και αύριο θα διεκδικήσει την εξουσία για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία.