Σοφιανός : Εφικτή η μείωση των δημοτικών τελών έως και 40%

Κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική των δημάρχων, καθώς και στο πρόσωπο του Γιώργου Καμίνη, ασκεί ο υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων με το ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός. Κάνει μάλιστα λόγο για “συνεταιρισμούς δήμου – Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου”.

Ο κύριος Σοφιανός μίλησε στο news.gr για πολλά από τα ζητήματα, που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας. Πρότεινε επίσης, τη μείωση των δημοτικών τελών, παρουσιάζοντάς την ως “άμεσα εφικτή λύση”.

Συνέντευξη στο Νεκτάριο Β. Νώτη

Είναι και οι δημοτικές εκλογές δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της κυβερνητικής πολιτικής ;

Οι Δήμαρχοι υλοποίησαν την κυβερνητική πολιτική στο σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφέροντας ασήκωτα βάρη στις πλάτες του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία με τον κ. Καμίνη στην Αθήνα που αναδείχτηκε σε κυβερνητικό δήμαρχο τριών διαδοχικών κυβερνήσεων. Οι συνέπειες είναι ορατές σ’ όλη την Αθήνα με την συρρίκνωση των υπηρεσιών και των συνεργείων του Δήμου, παρά τη βαριά φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών, μέσω της δημοτικής φορολογίας, που λεηλάτησε ότι είχε απομείνει από το λαϊκό εισόδημα.

Η καταδίκη αυτής της πολιτικής δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμίνη. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων δημάρχων των άλλων κομμάτων υιοθετούν το μοντέλο του Δήμου – επιχείρηση με γενικευμένη ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, με συνεταιρισμούς Δήμου – ΜΚΟ, με εργαζόμενους στο Δήμο που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεσμεύονται από αυτό το ευρωενωσιακό μοντέλο Δήμου γιατί είναι λάτρεις της ΕΕ.

Συμφωνείτε με την κατασκευή τζαμιού μέσα στην Αθήνα ; 

Έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και στη Βουλή για την ανέγερση ενός θρησκευτικού χώρου σε ένα μέρος για χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στο Λεκανοπέδιο ή επισκέπτονται την Αθήνα. Δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεκάδων χώρων που χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί από τα διάφορα δόγματα της μουσουλμανικής θρησκείας και των διαφορετικών χωρών προέλευσης. Δημιουργούνται, παράλληλα, συνθήκες γκετοποίησης στην περιοχή. Από θέση αρχής δεν είμαστε ενάντια και δεν πρέπει η κατασκευή τεμένους να γίνει αντικείμενο ψηφοθηρίας, όπως επιχειρεί ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Σπηλιωτόπουλος, που ενώ έχει ψηφίσει δύο φορές στη Βουλή για την κατασκευή του, τώρα θυμήθηκε το δημοψήφισμα.

Δημοτικά τέλη: Πόσο εφικτό είναι να μειωθούν, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών ;

Όταν το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%, αυτά τα χρόνια, όταν έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, όταν οι μισοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες και οι οικογένειές τους είναι ανασφάλιστοι, δεν μπορείς να κρατάς τα δημοτικά τέλη και φόρους στα επίπεδα του 2009. Ο Δήμος το 2010 πλήρωσε 194 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία του προσωπικού του, ενώ το 2014 το κονδύλι αυτό δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι ένα παράδειγμα που δυστυχώς δείχνει ότι είναι άμεσα εφικτή η μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών δίνοντας πολύτιμη ανάσα στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα.

Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, η πρότασή μας για μείωση κατά 40% του συντελεστή επαγγελματικής στέγης για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, που αγγίζει το 80%, έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκρισμα στο εισόδημά τους. Σε τέσσερις προϋπολογισμούς του Δήμου, που εμείς καταψηφίσαμε, αρνήθηκαν την πρόταση η μεγάλη μείωση της δημοτικής φορολογίας για τους πολλούς να συνδυαστεί με μεγάλη αύξηση για τους λίγους (τράπεζες, αλυσίδες καταστημάτων, όμιλοι, εργοστάσια, μεγάλα ξενοδοχεία κλπ).

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την πλήρη απόδοση των κρατικών πόρων που συνταγματικά πρέπει να αποδίδονται στους Δήμους και οι κυβερνήσεις παρακρατούν με τη συναίνεση των δημάρχων και της ΚΕΔΕ.

Καθαριότητα: Μπορεί από μόνος του ο Δήμος; Χρειάζονται και ιδιώτες; Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι πολίτες;

Ο Δήμος πρέπει και μπορεί να εξασφαλίζει όχι μόνο την αποκομιδή, που προς το παρόν στην Αθήνα την κάνει, αλλά χρειάζεται να υπάρχει διεκδίκηση μιας πρότασης, που να σέβεται την υγεία του λαού και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Εμείς προτείνουμε ένα κεντρικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σταθμούς μεταφόρτωσης για την ορθολογική μεταφορά, οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση υποδομών.

Για να μπορέσει όμως ο Δήμος να ανταποκριθεί χρειάζεται εργαζόμενους, μηχανολογική στήριξη, υποδομές που στο Δήμο της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια συρρικνώνονται δίνοντας διάφορα κομμάτια σε επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύμβαση των 24 εκατ. ευρώ στην επισκευή και συντήρηση του στόλου των οχημάτων που δόθηκε σε ιδιώτη ως συνέχεια του leasing των προηγούμενων δημάρχων της ΝΔ.

Το κόστος της καθαριότητας το σηκώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Θα το πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά, αν προχωρήσει η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση όλου του κύκλου διαχείρισης των σκουπιδιών.

Τι περιθώρια για άσκηση πολιτικής έχετε ευρύτερα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία ο κύριος Καμίνης υποστηρίζει ότι νοικοκύρεψε ;

Τα περί νοικοκυρέματος του Δήμου είναι ανέκδοτο, γιατί τα λογιστικά πλεονάσματα δεν έχουν σχέση με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου. Τα περιθώρια διαμορφώνονται από τις ιεραρχήσεις που κάνεις με δεδομένο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι Δήμοι.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Αθήνα να δημιουργήσουν με την ψήφο τους στη ’’Λαϊκή Συσπείρωση’’ τη δυναμική για να σταματήσουμε τη φορομπηξία του Δήμου, με μείωση τώρα των τελών στο 40% στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη. Για να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τη δημοτική φορολογία σε αυτές που μέχρι σήμερα πληρώνουν τα ίδια με τα μικρομάγαζα στις γειτονιές.

Να στηριχθούν οι δομές του Δήμου, βάζο­ντας φρένο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, στις εργολαβίες, την ανταπο­δοτικότητα στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές του Δήμου.

Να φύγουν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα σχολεία του Δήμου. Να απαιτήσουμε την εκτέλεση δεκάδων αποφάσεων για απαλλοτριώσεις. Για τέσσερα χρόνια, το κονδύλι για τις απαλλοτριώσεις ήταν μηδενικό. Με τη λαϊκή παρέμβαση να δημιουργήσουμε δεδομένα, διεκδικώντας κάθε ακόμα ελεύθερη γωνιά στον Προμπονά, στην Ακαδημία Πλάτωνα, στο Άλσος Γουδή, στα Προσφυγικά, ματαιώνοντας τα σχέδια για εμπορικά κέντρα.

Να αντιπαλέψουμε ένα εχθρικό, αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου στην τοπική διοίκηση, που υπηρετούν οι άλλοι υποψήφιοι. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Διαβάστε συνεντεύξεις και άλλων υποψηφίων στις φετινές εκλογές