Συνέντευξη Μηταφίδη: Επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της ανεργίας

Στο Γιώργο Λαμπίρη

Επενδύσεις για την επαναβιομηχάνιση της συμπρωτεύουσας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, είναι από τις βασικές εξαγγελίες του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλου Μιταφίδη, που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Μιταφίδης, με συνέντευξή του στο news.gr, υπόσχεται επιστροφή των χρημάτων, που υπεξαιρέθηκαν - όπως λέει - από τα ταμεία του δήμου επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, και καταγγέλλει ξεπούλημα της ΕΥΑΘ και των αποθηκών του λιμανιού.

-Πόσο εφικτή είναι η απαλλαγή των ανασφάλιστων επαγγελματοβιοτεχνών από τα δημοτικά τέλη, που έχετε προτείνει, με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες και τα χρέη του δήμου Θεσσαλονίκης;

Ποια χρέη του δήμου; Εννοείτε αυτά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου και για τα οποία έχουν καταδικαστεί ο ίδιος και στενοί συνεργάτες του; Να σας πληροφορήσω επίσης ότι ο Δήμος τιμωρήθηκε ως θεσμός και ήδη πλήρωσε 7,5 εκατομμύρια ευρώ με παρακράτηση από την κρατική επιχορήγηση για τις κλεμμένες εισφορές του προς την Εφορία. Και έπεται συνέχεια με τη λεγόμενη «μικρή υπεξαίρεση», την «παγία προκαταβολή», και τις κλεμμένες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων του δήμου. Δηλαδή η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επαινούσε τον κ. Παπαγεωργόπουλο  λίγους μήνες πριν παραπεμφθεί σε δίκη, με τη συμφωνία του κ. Μπουτάρη χαράτσωσε τους δημότες με τα σπασμένα του κλεπτοκρατικού συστήματος που λειτουργούσε επί  «ατσαλάκωτου». Κι εσείς με ρωτάτε που θα βρούμε λίγες χιλιάδες ευρώ; Πρώτα πρώτα με την επιστροφή όσων «υπεξαιρέθηκαν» από το κράτος.

- Τι θα μπορούσε να κάνει μια δημοτική αρχή για το μεγάλο πρόβλημα της αποβιομηχανοποίησης της Θεσσαλονίκης  και την μεγάλη ανεργία που μαστίζει τη πόλη;

Από τη μια, όταν μιλούμε για την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι, το μπακιρένιο νόμισμα με τους Καλαφάτη – Μπουτάρη, μας «επαναφέρουν στην τάξη» λέγοντας ότι δουλειά του δήμου είναι το μάζεμα των σκουπιδιών και η κατανομή των τραπεζοκαθισμάτων σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης. Ο Δήμος μόνο υποβοηθητικά μπορεί να παρέμβει (π.χ. με την αύξηση των έργων αυτεπιστασίας, τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας) στο πλάι μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που επιθυμεί την ανάπτυξη, που θα κάνει επενδύσεις για την επαναβιομηχάνιση της ενδοχώρας της Θεσσαλονίκης, ώστε να καταπολεμηθεί ριζικά η ανεργία. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση σκίζεται για την ανάπτυξη της Γερμανίας και για την ευημερία των κερδοσκόπων.

-Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού της πόλης;

Αν εννοείτε ως «αξιοποίηση» το ήδη δρομολογημένο ξεπούλημα του λιμανιού, είμαστε εντελώς αρνητικοί. Τα εκατοντάδες στρέμματα γης και στεγασμένων χώρων του λιμανιού πωλούνται σε αφανείς «επενδυτές» στην τιμή μιας πολυκατοικίας!  Αν νοιάζονταν  να αξιοποιήσουν το λιμάνι από τη σκοπιά του δημοσίου συμφέροντος, θα ενεργούσαν  με διαφάνεια, με δημόσια διαβούλευση, με κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης. Απλούστατα θέλουν να κερδοσκοπήσουν, εξ ου και η σημερινή τιμή της μετοχής. Είδαμε το ίδιο «έργο» και με άλλες εταιρίες του Δημοσίου. Αντί να εξυγιανθούν, ευτελίστηκαν, ώστε να πουληθούν σε πρωθυπουργικούς φίλους, ακόμη και σε υπόδικους, έναντι τιμήματος που δεν φτάνει ούτε τα κέρδη του Δημοσίου από δύο χρήσεις.

-Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα προσβλητική εικόνα από αισθητικής πλευράς, ενώ αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Γιατί δεν ρωτάτε τους διοικούντες την ΕΥΑΘ που ανέθεσαν στους εργολάβους τη λειτουργία του σταθμού βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο,  και θέλουν και να την πουλήσουν κοψοχρονιά σε ιδιώτες που σε άλλες χώρες τους διώχνουν κλωτσηδόν; Θεωρούν μάλιστα, χωρίς αιδώ χωρίς ντροπή, «παράδειγμα προς μίμηση» τη LIDL που ανέλαβε τον καθαρισμό  της επιφάνειας του Θερμαϊκού, μετά τον παροπλισμό του γερασμένου «Ποσειδώνα»-αντί να τον αντικαταστήσουν με νέο, σύγχρονο σκάφος απορρύπανσης. Η διαχείριση των αποβλήτων ανήκει στην Περιφέρεια, παλιότερα στο ΥΜΑ-Θ και βλέπετε τα χαΐρια. Εμείς θα τους ταράξουμε στις μηνύσεις, ώσπου να σοβαρευτούν ή να φύγουν. Κοντά είναι εξάλλου αυτή η μέρα.

-Τι έχετε να πείτε σε όσους σας κατηγορούν ότι προσπαθείτε να κερδίσετε ψήφους υπερασπιζόμενος τους συμβασιούχους του δήμου που χάνουν τη δουλειά τους;

Είμαι περήφανος που εδώ και χρόνια-και όχι προεκλογικά, όπως με συκοφαντούν-υπερασπίζομαι στις αίθουσες  των δικαστηρίων ταλαίπωρους μεροκαματιάρηδες, είτε ως επί πολλά χρόνια εκλεγμένος εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών είτε ως δημοτικός σύμβουλος. Με κατηγορούν ποιοι; Αυτοί που προσλάμβαναν συμβασιούχους προεκλογικά, με ένα τηλεφώνημα  από το πολιτικό τους γραφείο, για να αυξήσουν την εκλογική τους πελατεία; Οι περισσότεροι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γεγονός που αναγνωρίζουν και τα δικαστήρια στα οποία προσφεύγουν. Αν η πρόσληψή τους ήταν παράνομη, γιατί δεν κάθονται στο σκαμνί αυτοί που τους προσέλαβαν; Είναι ντροπή να παίζουν με πάμφτωχους ανθρώπους που πασχίζουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θυμίζουν τον πατροκτόνο που ζητεί την επιείκεια των δικαστών, γιατί είναι ορφανός !

 

Διαβάστε συνεντεύξεις και άλλων υποψηφίων στις φετινές εκλογές