Σαμαράς: Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώτησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί συνθήματα άλλων εποχών και αντιπροσωπεύει το νέο “λεφτά υπάρχουν”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο κύριος Τσίπρας αναδείχθηκε και επιζεί μέσα από την κρίση, όταν φύγει η κρίση, θα φύγει κι αυτός”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καπηλεύεται την οδύνη και τον πόνο του Έλληνα.

Παρατήρησε μάλιστα πως όταν η τρόικα τα βάζει με την κυβέρνηση, όπως όταν προέβλεπε πως δε θα υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, όμως “διαψεύσθηκε η τρόικα και στεναχωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ”. Εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για τη στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ο ίδιος θέλει ο λαός να είναι ενωμένος και σχολιάζοντας πως “δεν είναι ωραίο να κερδοσκοπεί κανείς στον πόνο του ελληνικού λαού”.

Υποστήριξε ακόμα πως “θέλει πολύ μεγάλο θράσος για να έχεις φυγομαχήσει από τα κορυφαία ευρωπαϊκά debate και να έρχεσαι να ζητάς debate στην Ελλάδα”, στηλιτεύοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Frontex και της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, και επεσήμανε πως “δεν ξέρω αν πολιτικά θα ενηλικιωθεί ο κύριος Τσίπρας, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να διαβάσει ιστορία και να δει ότι από τα διχαστικά μηνύματα η χώρα έχει περάσει τραγικές περιπέτειες”.

Για το πολιτικό τοπίο μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβερνητική σταθερότητα δε θα κινδυνεύσει, τονίζοντας πως η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, και θα αντέξει και τώρα. “Θέλω το αποτέλεσμα των εκλογών να μου δώσει το δικαίωμα να βγω από την κρίση για τα καλά”, υπογράμμισε, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποντάρει στην αστάθεια, γιατί τρέφεται από την αστάθεια.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα, μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων, ενώ τόνισε πως η ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί το φθινόπωρο. Για το χρέος, μάλιστα, παραδέχθηκε πως είναι υψηλό, όμως η βιωσιμότητά του είναι διασφαλισμένη, χάρη στα χαμηλά επιτόκια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία, ούτε να έρθει η ανάπτυξη, και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και ποσοστά που θα φτάσουν το 2,9% το 2015 και το 3,9% το 2016.

Έκανε ακόμα λόγο για μειώσεις φόρων που, όπως αναγνώρισε, είναι απαραίτητες, αν και σημείωσε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ εκτίμησε πως το 2020 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει όλα όσα έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.