Τζιτζικώστας : Ούτε ένα ευρώ χαμένο από τα κοινοτικά κονδύλια

Την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας ζητά ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ώστε να συνεχίσει το στόχο του, που είναι - όπως λέει - η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και η προοπτική σε όλους και ειδικά στους νέους. Σε συνέντευξή του στο news.gr, ο κύριος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι στόχος του είναι να εξακολουθήσει η υψηλή απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και ότι δεν έχει έρθει σε ρήξη με κανέναν - ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη Νέα Δημοκρατία -, αλλά αφήνει ανοιχτό το αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ιωαννίδη, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν περάσει στο δεύτερο γύρο. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

1.Σας κατηγορούν ότι η στάση σας δεν ήταν συνεπής απέναντι στην παράταξη, που σας ανέδειξε, ότι επιλέξατε να κατεβείτε αυτόνομος για περιφερειάρχης, αντί για δήμαρχος με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί ακολουθήσατε αυτό το δρόμο;

Είμαι απόλυτα συνεπής προς τους συμπολίτες μου, στους οποίους δεσμεύτηκα ότι θα συνεχίσω και θα ολοκληρώσω το έργο που ξεκινήσαμε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως ένα παιχνίδι στο οποίο οι πολιτικοί τρέχουν να καλύψουν κενές καρέκλες. Την πολιτική την αντιλαμβάνομαι ως μία αποστολή, για την οποία δουλεύεις σκληρά και αφού την ολοκληρώσεις, μετά συνεχίζεις. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται ένα συγκεκριμένο έργο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη κρίσιμη περίοδο. Βρισκόμαστε δηλαδή στο μέσο της διαδρομής για τον τελικό μας στόχο, που είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, να επανεκκινήσουμε την τοπική μας οικονομία και να δώσουμε προοπτική σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Στη ζωή μου, έχω μάθει να ολοκληρώνω τις αποστολές που αναλαμβάνω και να τηρώ τις δεσμεύσεις μου προς τους συμπολίτες μου.

2.Η ρήξη με το Μαξίμου είναι πλέον και ρήξη σας με τη ΝΔ;

Δεν έχω έρθει ούτε σε σύγκρουση, ούτε σε ρήξη με κανέναν. Η αξιοπιστία και η δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε το έργο στην Περιφέρεια, είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Οι δεσμοί και η σχέση που έχω με τον κόσμο της παράταξης είναι πολύ δυνατοί και δυναμώνουν σήμερα, ακόμα περισσότερο. Αυτό εισπράττω σε όλες μου τις επισκέψεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. 

3.Ο Γιάννης Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι - επί 3,5 χρόνια - χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πιστώσεις, που θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο όλων και ότι δεν έχετε να επιδείξετε ούτε ένα δικό σας έργο ανάπτυξης. Τι απαντάτε;

Αυτή τη στιγμή, υλοποιούμε 523 έργα προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Με την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πετύχαμε και την αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πόρων, ολοκληρώνουμε το επόμενο διάστημα μεγάλα έργα υποδομής όπως μεταξύ πολλών άλλων, ο Κόμβος Κ16 στη Θεσσαλονίκη, το Οδικό Τμήμα 

Ποτίδαια Κασσανδρεία στη Χαλκιδική, η Σιδηροδρομική Γραμμή Πολύκαστρο - Ειδομένη στο Κιλκίς, ο Οδικός άξονας Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα στην Ημαθία, η Παράκαμψη Έδεσσας στην Πέλλα, η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης και ο Οδικός άξονας Αμφίπολης – Σερρών. Συνολικά κατασκευάζουμε και αναβαθμίζουμε 116,5 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 21 χιλιόμετρα νέων γραμμών σιδηροδρομικού δικτύου. Επιπρόσθετα χρηματοδοτούμε 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζουμε 351 τμήματα ειδικής και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. 

Ακόμα, υλοποιούμε 21 έργα αστικής αναγέννησης σε 10 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και αναβαθμίζουμε 1.354 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης. Ταυτόχρονα, στον αγροτικό τομέα: Δημιουργήσαμε το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ολοκληρώσαμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και συστήσαμε την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, και παράλληλα καθιερώνουμε το Ενιαίο Σήμα για τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και να τα προτιμούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος και στον τουρισμό η Κεντρική Μακεδονία μπαίνει σε μια νέα εποχή. Για πρώτη φορά και μάλιστα πανελλαδικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε πιο έγκαιρα από ποτέ, την τουριστική προβολή της περιοχής μας, με ισχυρή παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις και σύγχρονα εργαλεία προβολής, με νέα, ενιαία μπράντα για τη Μακεδονία και το κυριότερο, με ανάδειξη του θεματικού τουρισμού. Βάζουμε λοιπόν, τις βάσεις για την ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Αποκτούμε δηλαδή, μια βαριά βιομηχανία, που δουλεύει 365 ημέρες, φέρνει έσοδα 12 μήνες το χρόνο και δημιουργεί νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, κάναμε καλά τη δουλειά μας, ξεκινήσαμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από όλους και με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας για την Κεντρική Μακεδονία. 

4.Οι κοινοτικοί πόροι, όμως, δεν έχουν κατευθυνθεί σε επενδύσεις υπέρ της απασχόλησης, λένε οι αντίπαλοί σας...

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 30% των συμπολιτών μας και το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική, εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε πετύχει το στόχο του ΕΣΠΑ. Με την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το 53% στο 73%, που πετύχαμε, καθώς και με την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά, στις εκταμιεύσεις κονδυλίων, φέρνουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, χρηματοδοτούμε, με 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, τα επενδυτικά σχέδια 2390 επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση που απευθύνονται σε 3.700 άνεργους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν τα σχεδίασαν οι περιφέρειες, αλλά το Υπουργείο Εργασίας. Εμείς είχαμε την ευθύνη υλοποίησης και η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι δεν αφήνουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση. 

5.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσετε στο δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση, που αυτό δεν συμβεί, θα στηρίξετε το Γιάννη Ιωαννίδη, που προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο με εσάς;

Οι δημοσκοπήσεις είναι όντως ιδιαίτερα θετικές, από εκεί και πέρα, η πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι η εμπιστοσύνη και τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους πολίτες που συναντάμε καθημερινά σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Συνεχίζουμε λοιπόν, τον αγώνα μας, δυναμικά, έντιμα και σοβαρά, με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για τον τόπο μας και πιστεύω ότι με την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει και τα επόμενα πέντε χρόνια. 

6.Αν δεν εκλεγείτε περιφερειάρχης, θα παραμείνετε - σε επίπεδο περιφερειακού συμβούλου - ή θα επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Νομίζω πως απέδειξα με τη στάση μου, στην πράξη και όχι στα λόγια ότι τις αποστολές που αναλαμβάνω τις ολοκληρώνω. Δεν μου αρέσει να αφήνω τίποτα στη μέση. Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και μετά τις εκλογές, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσω και θα ολοκληρώσω το έργο μας για την Κεντρική Μακεδονία.