«Η Δαμόκλειος Σπάθη του Grexit απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»

«Η Δαμόκλειος Σπάθη του Grexit απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Για την σημερινή κατάσταση δεν ευθύνεται η Πολιτεία αλλά οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, είπε ο Γ. Βασιλειάδης

Σήμα κινδύνου ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε «grexit», με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε: «Απαίτηση και προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα».

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ και Αριστείδη Φωκά από την Ένωση Κεντρώων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον ΠΑΟΚ, ενώ έκαναν λόγο για «μεροληπτικές αποφάσεις σε βάρος της ομάδας», ο υφυπουργός αντέτεινε ότι δεν μπορεί «να μπει στην ουσία της υπόθεσης», ούτε μπορεί να κρίνει δικαστικές αποφάσεις, ούτε και είναι «δικαστής ή καδής για να δικάσει».

«Ας ηρεμήσουμε όλοι. Από την Κυριακή περάσαμε σε μια άλλη μέρα. Πρέπει να καταλάβατε όλοι ότι η Δαμόκλειος Σπάθη του "grexit" επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι εξαιτίας της ελληνικής πολιτείας αλλά των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Και αντί να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους, καθόμαστε και σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος αντέδρασε έντονα στις αιχμές του κ. Λαζαρίδη ότι μεροληπτεί σε βάρος του ΠΑΟΚ και ότι έχει ευθύνες για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε τα λεγόμενα του βουλευτή «παραλήρημα». Αντίστοιχα έντονη, όμως, ήταν και η αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη, στις κατηγορίες του κ. Φωκά για «εγκληματίες διαιτητές». Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να διαγραφούν οι ύβρεις από τα πρακτικά.

«Μην μπούμε στη λογική να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις, είναι λάθος. Υπάρχουν συγκεκριμένα όργανα και συγκεκριμένοι κανόνες και βάσει αυτών λειτουργεί αυτή η χώρα. Ας αφήσουμε τις ανθρωποφαγίες» υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης, απορρίπτοντας και τους ισχυρισμούς περί μεροληπτικών αποφάσεων, «προκειμένου να μην πάρει ο ΠΑΟΚ το double».

«Ο εκάστοτε υπουργός είναι υπεύθυνος να φτιάξει το κανονιστικό πλαίσιο. Δεν υποβιβάζει, ούτε ανεβάζει ομάδες, αν και στο παρελθόν το είδαμε αυτό… Η ΕΠΟ διέπεται από κανόνες που ψηφίσαμε. Η κυβέρνηση εισήγαγε ως εχέγγυο τους τακτικούς δικαστές εναρμονίζοντας τους κανόνες με την ΟΥΕΦΑ. Προφανώς υπάρχουν κενά και αντινομίες σε ορισμένες διατάξεις, που θα πρέπει να τις συζητήσουμε» ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκάς έκανε λόγο για διαχρονικές αποφάσεις που παίρνονται υπέρ του Ολυμπιακού και σε βάρος του ΠΑΟΚ, υποστήριξε ότι «Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα έπρεπε να υποβιβαστούν», ενώ υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αναφέροντας ότι «ήρθε στην Ελλάδα να επενδύσει, βοήθησε το ποδόσφαιρο και θέλει να είναι καθαρό 100%».

«Είπε κανείς ότι δεν επένδυσε ο κ. Σαββίδης; Αλλά αυτό σημαίνει ότι αν κάνει κάτι έκνομο, δεν πρέπει να ελεγχθεί; Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν κάνω δικαστήριο, ούτε θα δικάσω τον κ. Σαββίδη, ούτε θα κάνω τον εισαγγελέα. Αν δεν παραδεχτούμε, όμως, ότι όλοι έχουν ευθύνες, δεν προσφέρουμε υπηρεσίες» αντέτεινε ο κ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας: «Το μόνο που ενδιαφέρει τους παράγοντες των ομάδων είναι να κερδίζουν με κάθε κόστος».

«Αυτή την παρωδία δεν την είδαμε πουθενά. Θέλω να ελέγξετε τους εγκληματίες διαιτητές. Οι δικαστές δεν πρέπει να ελέγχονται πέρα από τους διαιτητές; Δεν είναι δυνατό να κυβερνάται από το σύστημα το ποδόσφαιρο. Διακόπτεται το πρωτάθλημα για να μην πάρει το double ο ΠΑΟΚ» υποστήριξε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

«Στην κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά από τα δικά τους όργανα. Αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα ανανεωθεί η θητεία τους, αν όχι, δεν θα ανανεωθεί. Έτσι λειτουργεί, είτε μας αρέσει, είτε όχι» του απάντησε ο κ. Βασιλειάδης που συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Εγώ θα ελέγξω τους διαιτητές; Τι είναι που αυτά λέτε; Προσέξτε, γιατί λίγο απέχει η συζήτηση να γίνει καφενείο. Αν αρχίσουμε να αναλύουμε τις φάσεις και τα off sides, θα γελάει ο κόσμος».

Ο κ. Βασιλειάδης μίλησε ακόμα για «σαπίλα του συστήματος» και για παράγοντες ποδοσφαίρου που είναι «προβληματικοί» και τόνισε ότι η ΦΙΦΑ έστειλε τους εκπροσώπους της για να κάνουν έλεγχο. Ο υφυπουργός δέχτηκε την έντονη αντίδραση και του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι και επί δικών του ημερών παίρνονται αποφάσεις σε βάρος του ΠΑΟΚ. «Είμαστε η μόνη χώρα που τα τελευταία 20 χρόνια ξέρουμε ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα πριν ξεκινήσει. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες και αντί να τιμωρείται αυτός που τους παραβίασε, τιμωρείται ο ΠΑΟΚ» επέμεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Δεν θα κάνουμε τη Βουλή Τούμπα» φώναξε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά ο κ. Λαζαρίδης συνέχισε, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Βασιλειάδη για μεροληπτική στάση υπέρ του Ολυμπιακού, επειδή είναι οπαδός του, αλλά και για αποφάσεις που ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες για να παίρνουν το πρωτάθλημα σε βάρος των ομάδων της Μακεδονίας.

«Προσέξετε, διότι αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι ταυτίζεστε με τις μεγαλύτερες μαύρες σελίδες» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, για να ακουλουθήσει η αντίδραση του υπουργού, ο οποίος μίλησε για «εμετικό, άθλιο και παραληρηματικό λόγο του κ. Λαζαρίδη» και τον κάλεσε να μην λέει αυτά που λέει, «για να χαϊδέψει αφτιά»...

«Δεν είμαστε εδώ για να χαϊδεύουμε αφτιά. Εγώ είμαι Ολυμπιακός και είμαι "non grata" στον Πειραιά, αλλά κάνω ό,τι πρέπει. Δεν σκοπεύω να χαϊδέψω αφτιά. Ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση. Δεν υποστήριξα ότι φταίει ο ΠΑΟΚ για την κακοδαιμονία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προφανώς και δεν φταίει. Δεν μπορείτε όμως να μας εγκαλείτε, γιατί όλες οι υποθέσεις που αράχνιαζαν, πήραν τον δρόμο τους και ερευνώνται επί ημερών μου» κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.