Η απάντηση της ΕΕ στη γκάφα του Γιούνκερ με τη «Μακεδονία» στα Σκόπια

Η απάντηση της ΕΕ στη γκάφα του Γιούνκερ με τη «Μακεδονία» στα Σκόπια

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Κομισιόν να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της πΓΔΜ»

Δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της πΓΔΜ, ανέφεραν σήμερα πηγές της Επιτροπής.

Σχετικά με τον όρο «Μακεδονία» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην πΓΔΜ, σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutche Welle, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

1
σχόλιο
  1. avatar NIKOΣ

    Ολα δείχνουν αποτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόσο στα θέματα με την Τουρκια όσο και στο Σκοπιανό. Αρκούσε να πεί ότι την Συνθήκη της Λωζάνης την υπέγραψαν οι Τούρκοι σαν νικητές. Όσον αφορά το Σύνταγμα των Σκοπίων υπάρχει παράρτημα ότι δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις για καμμία γειτονική χώρα, και ότι τα Σύνορα μπορούν να αλλάξουν μόνο με ελεύθερη βούληση, είτε βάσει διεθνών κανόνων. Η επίσημη σελίδα του Υπουργείου εξωτερικών ουσιαστικά αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία. Ο ρόλος του Προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να είναι ουδέτερος. Ο Βούτσης δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, και για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πριν να γίνει πρόταση ανταλλαγής με τους Έλληνες κρατούμενους. Φοβάμαι από τις διάφορες ανακοινώσεις ότι υπάρχει πλειοδοσία σε εθνικισμο και σε δημοκρατία, την στιγμή που οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Ο πρωθυπουργός πρέπει να τους συμμαζέψει πριν τα πράγματα χειροτερέψουν. Η θέση του Μητσοτάκη ήταν μεγάλο λάθος, εφ΄όσον ο Καραμανλής είχε αποδεχτεί γεψγραφικό προσδιορισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...