«Απέναντι στην τουρκική απειλή να μην πλειοδοτήσει κανείς σε πατριωτισμό»

«Απέναντι στην τουρκική απειλή να μην πλειοδοτήσει κανείς σε πατριωτισμό»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα αλλά απαιτείται κοινό μέτωπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων, ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο από όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και να μην γίνει το πρόβλημα αυτό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης.

«…θα πρέπει -ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων- να κάνουν (όλες οι πολιτικές δυνάμεις) τα αδύνατα δυνατά, ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και μια κοινή συναίνεση. Δεν πρέπει να υπερθεματίζουμε σε πατριωτισμό αν θέλετε στη συγκεκριμένη φάση, αλλά, αντιθέτως, να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε, διότι οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι εξαιρετικά λεπτοί και πρέπει να είναι πολιτικά συνεπείς, πολιτικά σοβαροί, αποτελεσματικοί και όχι να προσπαθεί να πλειοδοτήσει κανείς σε πατριωτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Real FM.

«Είναι αληθές ότι η Τουρκία εντείνει την επιθετική της ρητορική το τελευταίο διάστημα, αλλά και την επιθετική και προκλητική της στάση σε μια σειρά από ζητήματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχώς σε εγρήγορση, παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι με τη συνεπή στάση και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση». Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η πολιτική ηγεσία της τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ των θέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, παραπέμποντας και στη σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η γειτονική χώρα «αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με κύριο θέμα την κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, το οποίο επικαθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της σε όλα τα υπόλοιπα πεδία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως θεωρεί ότι ανοίγοντας ταυτόχρονα πάρα πολλά μέτωπα είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και στο ζήτημα του Κουρδικού, που μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει «θρυαλλίδα» εξελίξεων για την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πολιτική και τη διαπραγματευτική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε: «Ξαναλέμε, σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους των γειτόνων μας, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη, σταθερή και αμοιβαία αποδεκτή λύση, για την οποία όλοι θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι και οι δύο λαοί».