Διακομματική επιτροπή για την πολιτική φαρμάκου ζητά η Γεννηματά

Διακομματική επιτροπή για την πολιτική φαρμάκου ζητά η Γεννηματά

Για αλόγιστη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο 2004-2009 κάνει λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, με την οποία προτείνει να συσταθεί διακομματική επιτροπή η οποία θα καθορίσει τους βασικούς άξονες για τη διαμόρφωση σταθερής πολιτικής για το φάρμακο.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σημειώθηκε αλόγιστη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο 2004-2009 και συμπληρώνει: από «2009-2011 ξεκίνησε ένας αγώνας εκλογίκευσης με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του παρατηρητηρίου τιμών για τις προμήθειες, τη δραστική μείωση της τιμής των φαρμάκων, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έλεγχων, τη λειτουργία της επιτροπής τιμολόγησης του ΕΟΦ, την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, η προσπάθεια εξυγίανσης συνέπεσε με την οικονομική κρίση, γεγονός που δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα απέτρεπαν τη μετακύλιση ενός σημαντικού μέρους του κόστους στον ασθενή, είτε λόγω αυξημένων συμμετοχών είτε λόγω αγοράς των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή».

Η κ. Γεννηματά αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ελάφρυνση των ασφαλισμένων των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τις ήδη επιπλέον επιβαρύνσεις του κόστους φαρμακοθεραπείας».

Προσθέτει ακόμη ότι «περισσότερο από ποτέ, σήμερα χρειαζόμαστε μια φαρμακευτική πολιτική που να απαντά πειστικά στο μείζον θέμα της κάλυψης των αναγκών των ασθενών και της προστασίας της δημόσιας υγείας με ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα».