Μήνυμα Τσίπρα σε Άγκυρα: «Να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια»

Μήνυμα Τσίπρα σε Άγκυρα: «Να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια»

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο, τονίζει ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς, δήλωσε ο Τουσκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

"Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου", ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τσίπρας: Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020, είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Ανέφερε ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε.

Η συζήτηση για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αφορά την ισχύ της ίδιας της ΕΕ και κυρίως το κοινωνικό βάθος της, είπε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τόνισε.

Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπ ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.

Αναφορικά με τις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο

Είπε ότι ενημέρωσε για "το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος".

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: "Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών". Σημείωσε ότι "η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", για να προσθέσει πως "μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

"Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια".

«Αν κάποιος βιάζεται για το Σκοπιανό, δεν είμαστε εμείς»

"Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους", είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι όμως για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως "ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί". Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Αγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο.

Στήριξη και από Μογκερίνι

Νωρίτερα, τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.