Κυβερνητικό «όχι» στην πώληση δανείων από τράπεζες σε δανειολήπτες

Κυβερνητικό «όχι» στην πώληση δανείων από τράπεζες σε δανειολήπτες

Τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

«Προτεραιότητά μας είναι η ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη και προς αυτό τον σκοπό επεξεργαζόμαστε τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που έχουν γίνει από ενώσεις δανειοληπτών» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μη εφικτή τη θεσμοθέτηση πώλησης δανείων από τράπεζες σε δανειολήπτες, γιατί όπως είπε, αυτό θα δημιουργούσε πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών. Την πρόταση να δοθεί η δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες, πριν τα πουλήσουν σε fund, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας να μην προστατεύονται μόνο αυτά που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

«Αν γνωρίζει ένας δανειολήπτης, ότι είναι προς το συμφέρον του να μην το αποπληρώσει, για να έχει μετά μεγάλο όφελος εξαγοράζοντας το, αυτό θα δημιουργήσει πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. «Δεν μπορεί να κάνετε τους θεατές και να αφήνετε τις τράπεζες, με δήθεν κώδικες δεοντολογίας, να ρυθμίζουν τα καταναλωτικά δάνεια, επιβάλλοντας ληστρικά, τοκογλυφικά επιτόκια 20% και 24%. Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε ότι «για όλες τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσία και θέλουν υπερασπίσουν τη περιουσία τους απέναντι στις τοκογλυφικές βλέψεις των τραπεζών, έχετε εφεύρει τον όρο "στρατηγικός κακοπληρωτής"». «Τα επιτόκια στην Αμερική για τα πιστωτικά δάνεια είναι 29%. Δεν είναι μόνο σε αυτή τη χώρα λοιπόν που συμβαίνει αυτό», αντέτεινε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Αν ένας πολίτης είχε πάρει από πιστωτική κάρτα το 2005 ένα δάνειο 20.000 ευρώ, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο έχει φτάσει σήμερα το δάνειο από τόκους; Γιατί δεν του δίνεται το δικαίωμα να το εξαγοράσει; Μία τράπεζα πούλησε δάνεια ύψους 1,3 δισ. σε ξένο fund έναντι 70 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη, 45 δισ. για 1,5 δισ. ευρώ. Για κάθε δάνειο εισέπραξε 3 ευρώ. Με ποιο δικαίωμα τα διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο και τα δίνει στα funds, αλλά αρνείται να το κάνει και στους πολίτες; Υπάρχει θέμα εδώ συνταγματικής νομιμότητας» επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Συμπλήρωσε δε, ότι «λέτε ότι στην Αμερική τα δάνεια τρέχουν με επιτόκια 29%. Από τη στάση σας αυτή διαπιστώνω, ότι όσο απών ήσασταν από την Ελλάδα, ζώντας στην Αμερική, τόσο απών είστε και τώρα, που γίνατε υπουργός. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αμερική, αλλά εσείς που είστε υπουργός μιας κυβέρνησης Αριστερής, που κυβερνά, συμφωνείτε σε αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση των οφειλετών από τις τράπεζες, με επιτόκια 20 και 24%;».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπαδημητρίου στις αιχμές του κ. Τζαβάρα. «Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική αντιπαράθεση. Εκπλήσσομαι όμως για το μικροπολιτικό σας παραλήρημα. Είπατε, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υψηλά επιτόκια και εγώ σε αυτό σας απάντησα, λέγοντας σας ότι στην Αμερική είναι 29% . Έχετε ανακατέψει τα στεγαστικά δάνεια με τα καταναλωτικά. Κοιτάξτε τι έγινε με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εσείς τι κατορθώσατε να κάνετε, όταν ήσασταν κυβέρνηση; Δεν έχω κάτι άλλο να πω» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συζήτηση.