Φορτσάκης: Θετική η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s

Φορτσάκης: Θετική η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s

Το ζητούμενο είναι πως θα ωφεληθεί ο λαός απ’ αυτή τη βελτίωση, επισημαίνει

«Πολύ καλό νέο» χαρακτήρισε την αναβάθμιση της χώρας μας κατά δύο μονάδες από τον οίκο Moody's ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι ένα πολύ καλό νέο. Είναι η τρίτη αναβάθμιση που έρχεται στη σειρά και δείχνει, ότι τα μεγέθη στην Ελλάδα βελτιώνονται. Η ανακοίνωση αυτή είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» τόνισε. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «το ερώτημα που παραμένει και πρέπει ν' απαντήσουμε, είναι πώς ο κόσμος θα ωφεληθεί απ' αυτή τη βελτίωση, που υπάρχει προς τα έξω. Γιατί άλλο είναι τα νούμερα που καταγράφονται κατά τρόπο ψυχρό και άλλο οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα νούμερα".

Σημείωσε ωστόσο, ότι «αυτή η επιτυχία που υπήρξε πράγματι για να βελτιωθεί και η απόδοσή μας στις αξιολογήσεις, δεν αντιστοιχεί σε μία πραγματική άνοδο της οικονομίας», αλλά «σε μία αιματηρή προσπάθεια που έγινε, που στηρίχθηκε κυρίως σε μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, για να μπορέσουν τα δημοσιονομικά να συγκρατηθούν». Όπως πρόσθεσε «συγκρατήθηκαν πραγματικά τα δημοσιονομικά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η συγκράτηση, δείχνει ότι πρέπει να συγκρατηθεί το κέντρο βάρος και να περάσουμε σε μια πολιτική αναπτυξιακή», η οποία «ακόμα δεν υπάρχει».

Ερωτηθείς για τα όσα αναφέρει ο οίκος Moody's περί «καθαρής εξόδου», ο κ. Φορτσάκης επεσήμανε, ότι «η καθαρή έξοδος ή η πιστωτική γραμμή -γιατί αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται- είναι συνάρτηση του αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει επιτόκια εφάμιλλα εκείνων, που επιτυγχάνουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα απαντήσουν οι αγορές. Προς το παρόν τα επιτόκια είναι ακόμα αρκετά υψηλά. Μακάρι να μπορέσουν στο μέλλον να μειωθούν».

Παρακαλούμε περιμένετε ...