Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στην «αρένα» της Novartis

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στην «αρένα» της Novartis

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της Novartis, με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να κορυφώνεται.

Τσίπρας: Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας

Με σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί "σκευωρίας", ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε "εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού" με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.

"Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ωστόσο το εξής: "Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;",

"'Ακουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο", είπε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

"Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;", σημείωσε. "Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;", συνέχισε. Για να σχολιάσει, "αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας.Πολιτική ευθύνη υπάρχει;".

Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.

"Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση", είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: "Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη". "Όχι μόνο δεν το πράξατε", τόνισε, "αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης".

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι "αυτό έπραξε με παρρησία" ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. "Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους", είπε.

Σημείωσε ότι "το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις". "Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν", σχολίασε, για να τονίσει πως "το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία".

Μητσοτάκης: Είστε το πολιτικό γενόσημο του παλιού συστήματος

«Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε «να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα. Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε στην βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis.

Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης, ανέφερε, μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας, καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διάλόγο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια» ανέφερε.

«Όταν εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι πρώτοι που αντιδρούσατε ήσασταν εσείς. Αυτός που συμμαχούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα. Σας προκαλώ ευθέως: Φέρτε μου μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν υπάρχει ούτε μία. Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε και να μεταλλαχθείτε, είστε το «πολιτικό γενόσημο» του παλιού συστήματος, κύριε Τσίπρα. Φτιαγμένος από τις ίδιες ουσίες του ψεύδους, του λαϊκισμού, των πελατειακών πρακτικών και της δημαγωγίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis εδώ και έναν χρόνο. Από τότε τι κάνατε γι’ αυτό; Ποιους ελέγχους έχετε ξεκινήσει; Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας; Τι κάνατε με το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε; Ποιος ξηλώθηκε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μην τολμήσετε να κλείσετε την υπόθεση αν δεν έρθουν όλα στο φως, ανέφερε. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ας έρθουν να καταθέσουν ακόμη και με κουκούλα, αλλά να έρθουν να καταθέσουν, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει προφητικά ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο». Ο τροχός της ιστορίας το έφερε έτσι, ώστε η δημοκρατία μας να κινδυνεύει από αυτούς που, επικαλούμενοι το καλό του λαού, υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το κράτος δικαίου θα νικήσει το παρακράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού . Σύντομα οι Έλληνες θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, είπε ο κ .Μητσοτάκης.

«Σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης αλλά οι Αμερικανοί. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο. Εδώ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η θέση της ΝΔ είναι καθαρή. «Φως στο σκοτάδι, να μάθουμε την αλήθεια, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, να ζητήσουμε χρήματα από την εταιρία για τη ζημιά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας ζητώ να μου πείτε τί έχετε κάνει για ένα σκάνδαλο που γνωρίζετε εδώ και ένα χρόνο; Δεν προλάβατε ή θέλατε χρόνο να κατασκευάσετε μάρτυρες; Ο αριθμός των συνταγών αυξάνεται [..] Πίσω από τις φωνές και τα παραμύθια για το δήθεν πλεονέκτημα της αριστεράς η κυβέρνηση στηρίζει τις φαρμακοβιομηχανίες» δήλωσε εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια αυτούς που κατηγορεί. «Κύριε Τσίπρα δεν είχατε το θάρρος να τους κοιτάξετε στα μάτια, να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Πικραμμένο που με τρεμάμενη φωνή ήταν εδώ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς. Ένοχοι για συστηματική απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων. Ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση δεν είναι μόνο ανήθικος αλλά υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών».

Γεννηματά: Η χώρα θα πάρει το δρόμο της κι εσείς θα πάρετε δρόμο

«Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή τονίζοντας ότι «λέμε ΝΑΙ στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».

Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει «να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο κύριος ρόλος της επιτροπής ο έλεγχος της παραγραφής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί, στο κάτω κάτω η παραγραφή δεν μας αφορά».

Έθεσε ως προϋποθέσεις την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση για όλα και για όλους, οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα, οι βουλευτές-ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών και άμεσα θα πρέπει να σταματήσει κάθε εμπλοκή υπουργών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Λέμε ναι σε κάθε διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας, σε κάθε δίκαιη και αντικειμενική διερεύνηση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Γιατί πιστεύουμε στο κράτος δίκαιου, τη δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της Κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων . «Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μια πολιτική σκευωρία με ενορχηστρωτή τoν κ. Τσίπρα και βραχίονες υπουργούς του.Τι εξαιρετική σύμπτωση ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΝΔ και οι θύλακές του στην Δικαιοσύνη να κινούν σήμερα τα νήματα», υποστήριξε και τόνισε: «.Όσο περισσότερο παραβιάζετε τους θεσμούς, όσο καταπατάτε την διάκριση των εξουσιών, τόσο περισσότερο βάζετε σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. Είναι η ίδια λογική που οδήγησε στις «πλατείες της οργής» και εν τέλει στην Χρυσή Αυγή, στην ακροδεξιά. Είναι η ίδια επικίνδυνη λογική που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις του τύπου «μετά την Κυβέρνηση, είναι ώρα να κατακτήσουμε την εξουσία».

«Εμείς διαλύσαμε το πάρτι των πολυεθνικών. Μειώσαμε τα περιθώρια κέρδους. Κλείσαμε τις χαραμάδες της διαπλοκής.Όχι λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι », είπε η κ. Γεννηματά υπερασπιζόμενη τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εις βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου.

Επίσης πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο υπουργός Υγείας, να ζητήσουν αμέσως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία. Η κ. Γεννηματά κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι κατά του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή ενέταξε το σκάνδαλο Novartis στο πλαίσιο του οξύτατου και εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και καπιταλιστικών κρατών, ο οποίος εκδηλώνεται, πέραν του κλάδου των φαρμάκων και σε εκείνους της ενέργειας, των τροφίμων, του νερού και των στρατιωτικών εξοπλισμών και τόνισε ότι θα συνιστούσε πολύ μεγάλη αφέλεια και πολιτική ανευθυνότητα το να μην βλέπει κάποιος την σχέση του σκανδάλου Novartis, με την απώλεια θέσεων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας έναντι της γερμανικής.

Πρόσθεσε ότι οι οξύτατοι αυτοί ανταγωνισμοί, αφορούν και άλλα μείζονα ζητήματα όπως τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα της 4ης αξιολόγησης, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βλέπει ενιαία τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εκείνα που αφορούν ζητήματα διαφθοράς και φαγωμάρας μεταξύ των κομμάτων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις υποθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του σκανδάλου Novartis να επισκιαστούν όλα τα προβλήματα, με την προσπάθεια κυρίως να εστιάζει στο να πείσει τον λαό ότι αιτία της κρίσης και των μνημονίων, είναι τα σκάνδαλα και η διαφθορά και όχι συνολικά ένα σύστημα που έχει στο DNA του το κυνήγι του κέρδους και το οποίο υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Είπε οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, "βγάζει λάδι το σύστημα", και αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών και για ένα ακόμα επεισόδιο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ..

Τόνισε ότι η πηγή του προβλήματος συνίσταται στό ότι το φάρμακο είναι πολύ προσοδοφόρο εμπόρευμα για τα μονοπώλια, με αποτέλεσμα να οξύνεται ο μεταξύ τους πολύμορφος ανταγωνισμός, καθώς υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατελείωτο δούναι και λαβείν.

Είπε ότι συνήθως το σύστημα διαμορφώνει "νόμιμους" τρόπους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών, όμως η διαφθορά και η παρανομία είναι σύμφυτα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Εγκάλεσε "τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ" που λέν οτι το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό, και την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αποκοιμίσει τον λαό.

Επισήμανε ότι ούτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, δεν ακούστηκε λέξη για τα τεράστια προβλήματα των ασθενών, των χρόνια πασχόντων καθώς και εκείνων που αναγκάζονται να διακόψουν την περίθαλψή τους. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις μείωσαν την δημόσια δαπάνη για το Φάρμακο, όχι για να μειώσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά για να εφαρμόσουν την μνημονιακή πολιτική φορτώνοντας τα βάρη στσν λαό.

"Μπορεί να μειώνεται η κρατική δαπάνη, αλλά όχι και το κόστος των φαρμάκων" ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η περικοπή των δημοσίων δαπανών για το φάρμακο, είναι ενιαία πολιτική όλων των κυβερνήσεων και εντάσσεται στην κατεύθυνση της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η οποία πρέπει να διερευνήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο Φάρμακο, "και τον κ. Κουρουμπλή", αλλά και όποιον άλλον ήθελε προκύψει στην πορεία διερεύνησης.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή πρέπει να έχει τη δυνατότητα εξέτασης των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων και υπογράμμισε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στον νόμο με τον οποίο καθιερώθηκαν, τονίζοντας οτι αυτή η πρακτική ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέση αρχής στο ζήτημα αυτό και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για υποκρισία επί του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, όταν ψηφιζόταν ο νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί - αλλά τώρα τον χρησιμοποιεί, ενώ αν μελλοντικά χρησιμοποιηθεί εναντίον του "θα σκούζει", όπως κάνει τώρα η ΝΔ που εισήγαγε τον νόμο.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ κράτησε αυτή τη στάση αρχών και στην δίκη της "αποδεδειγμένα εγκληματικής Χρυσής Αυγής", μη υποβάλλοντας ερωτήσεις στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν "προστατευόμενοι μάρτυρες".

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να μην εκφυλιστεί η επιτροπή "όπως γίνεται συνήθως", μένοντας μόνο σε επιμέρους ζητήματα και κάποια μεμονωμένα πρόσωπα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες της κάθε υπόθεσης και τα μεγάλα παιγνίδια που παίζονται γύρω από αυτήν. Κατέστησε ταυτόχρονα σαφές, ότι το ΚΚΕ δεν θα παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού από τα επείγοντα κι οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ούτε στα ζητήματα της οικονομίας και των διεθνών εξελίξεων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες, έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα οξυνθεί η κατάσταση στο Αιγαίο.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε "δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, όπως δεν έχουμε και σε καμία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Είπε ότι μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε, ή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηαή του με τον Ντ. Τραμπ, η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ή επιδιώκει να έχει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να κλείσει και το θέμα του ονόματος με την πΓΔΜ.

"Οποιαδήποτε συμφωνία δεν είναι λύση" τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι εγγύηση θα αποτελούσε η μη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας και πολέμων, ενώ η ένταξη των Δ.. Βαλκανίων σε αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τους λαούς.

Είπε ότι στο θέμα της πΓΔΜ, πρέπει να προηγηθούν τώρα και να μην μείνουν ως γενική ευχή για το απώτερο μέλλον, οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, με εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και των διεκδικήσεων, και εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων.

Η ουσία βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών, στην φιλία και συνεργασία, στην μη αλλαγή συνόρων, στο απαραβίαστο των υπαρχόντων συνόρων, στην ειρήνη και ευημερία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πρόσθεσε.

Η πάλη του εργαζόμενου ελληνικού λαού, της νεολαίας του, πρέπει να στρέφεται και να κατευθύνεται όλο και περισσότερο συνολικά ενάντια στο άθλιο αυτό σύστημα της σαπίλας και της διαφθοράς, των ανταγωνισμών, της αναρχίας της παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κρίσεων, των σκανδάλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων, που μας οδηγούν όλοι μαζί ΝΑΤΟ-CIA-ΕΕ-ΔΝΤ και το κακό συναπάντημα, κατέληξε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λεβέντης: Αφαιρέστε τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών

«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».

Αναφερόμενος σε αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από τα 20 δισ. του συγκεκριμένου σκανδάλου αλλά χρεοκόπησε και από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις και με τις παρανομίες και σκάνδαλα κάθε είδους καθώς και με τα όσα έκανε ο Βαρουφάκης ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ καθώς πολλά στελέχη του μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Παράλληλα πρότεινε στα θέματα προμηθειών να υπάρξει διακομματική επιτροπή με εισαγγελικό λειτουργό ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν ποιοι συμφωνούν να δώσουν το όνομα Μακεδονία λέγοντας: «Τα μνημόνια καταπίνονται γιατί ο λαός ξέρει ότι με μεγάλες θυσίες ίσως ξαναστηθεί στα πόδια του. Όταν όμως δοθεί το Μακεδονία στα Σκόπια θα έχει ξεριζωθεί η ψυχή της Ελλάδος και όποιος το κάνει θα έχει μεγάλες συνέπειες».

Δεν εκφώνησε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μόλις τελείωσε η ομιλία του πρωθυπουργού διαμαρτυρήθηκε στο Προεδρείο για τη διαδικασία κλωτσοσκούφι επειδή , όπως υποστήριξε, άλλαξε για τέταρτη φορά σειρά των ομιλητών γεγονός που αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μιά κρίσιμη διαδικασία.

Ετσι κατέθεσε την ομιλία του στην οποία τονίζει ότι « η Προανακριτική Επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος .Εδώ απαιτούνται στοιχεία! Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια. Χρησιμοποιείτε κύριοι της κυβέρνησης ένα υπαρκτό σκάνδαλο για να ρεφάρετε στις δημοσκοπήσεις. Οι δημαγωγικές απλουστεύσεις του τύπου ηθική κυβέρνηση - ανήθικη αντιπολίτευση είναι αστείες. 'Αλλο η απόδοση δικαιοσύνης και άλλο η δικαιοσύνη - μοχλός για ταπεινά κομματικά οφέλη».

Ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και όλοι υπόκεινται σε έλεγχο για τα υπουργικά τους ή ακόμη και τα πρωθυπουργικά τους πεπραγμένα.«Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Δεσμεύεται η κυβερνητική πλειοψηφία ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους»;

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη στήθηκε πάλι μια ρωμαϊκή αρένα καθώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να πείσουν ότι όλοι οι αντίπαλοι τους είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοί τους. «Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά θα κρίνουμε και όχι με αφορισμούς, ηθικά κηρύγματα και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Ζούμε μια καταιγίδα … καταγγελίες, φήμες, λάσπη, μηχανορραφίες, στοιχεία, -που δεν ξέρεις αν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα. Και ο κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τις λάσπες από τα στοιχεία, τις φήμες από τις αποδείξεις», υπογραμμίζει και υποστηρίζει:

«Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά ΔΕΝ θα έχουμε και αθώους,θα έχουμε μόνο σκιές! Και αυτό είναι το χειρότερο για μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλες σκιές. Σκιές στα εθνικά, σκιές στην οικονομία, σκιές στις τράπεζες, σκιές στο Δημόσιο, σκιές στο ποδόσφαιρο,σκιές στη Δικαιοσύνη,παντού σκιές και υποψίες».

Κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει δώσει πολλά δείγματα εξωθεσμικής συμπεριφοράς στις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων κι όταν δεν τους βολεύουν και προσπαθούν να καθορίσουν τις συνθέσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται έρευνα μέχρι τέλους προτείνοντας να δεσμευτούν όλα τα κόμματα για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Κάνει αναφορά στα όσα ισχυρίζεται ένας μάρτυρας καταγγέλλοντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο : «Ο Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία»! Μετείχε ο μάρτυρας στο υπουργικό συμβούλιο; Είχε κοριό στο Μέγαρο Μαξίμου; Πώς μπορεί να λέει «Παρέσυρε τον πρωθυπουργό»; Και υπεράνω ελέγχου βέβαια και ο Π.Κ.! Ο υπουργός που μεταγράψατε από το ΠΑΣΟΚ και έχετε την υποχρέωση να τον προστατεύσετε. Γιατί τα ραντεβού του κ.Φρουζή με κάποιους πολιτικούς είναι ενδείξεις ενοχής, ενώ το ραντεβού με τον κ.Κουρουμπλή σε ξενοδοχείο του Συντάγματος είναι αθώο;»

«Μάλλον εκτός από προστατευόμενους μάρτυρες έχουμε και προστατευόμενους υπουργούς», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης και παρατήρησε ότι η καταγγελία στην εισαγγελία Διαφθοράς για τις αποφάσεις Κουρουμπλή που διατήρησαν ψηλά τις τιμές των φαρμάκων δεν μπορεί να μείνει χωρίς έλεγχο. «Και εδώ ανακύπτει ένα γενικότερο ερώτημα: Πότε αντιστάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ή ως μικρό κόμμα στις σπατάλες και στα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας; Υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης; Αντιθέτως κλείνατε συνεχώς το μάτι σε όλους αυτούς που μετείχαν στο πάρτι γιατρούς - στελέχη νοσοκομείων- εταιρίες, λέγοντας: «κανένας έλεγχος πουθενά», «καμία περικοπή πουθενά», δηλαδή: ζήτω η σπατάλη!», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού .

«Δεν είστε, λοιπόν, αθώοι του αίματος. Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν, κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι ίσως και τα δύο. Μόνος χαμένος η δημόσια υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά οι επόμενες γενιές που φορτώθηκαν τα χρέη», καταλήγει.