Μουζάλας: Ή ευρωπαϊκή λύση ή καθόλου λύση στο μεταναστευτικό

Μουζάλας: Ή ευρωπαϊκή λύση ή καθόλου λύση στο μεταναστευτικό

Η Γηραιά Ήπειρος συνέβαλε σε αυτήν την πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμών τόνισε ο υπουργός

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε ομιλία του για το θέμα στο Τμήμας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

«Η λύση είτε θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για τη συνευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα που προκαλούν τα κύματα της μετανάστευσης και των προσφύγων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται, πως εξεπλάγη από την πρωτοφανή αυτή κίνηση των πληθυσμών.

«Πριν η ανάγκη μας οδηγήσει στη γοητεία της αναποτελεσματικής βίας, ας δημιουργήσουμε ένα σύστημα κανόνων που θα εμπεριέχει τους κανόνες δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ανθρωπισμού, με νόμιμους, ασφαλείς και ελεγχόμενους δρόμους», σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Τόνισε επίσης, πως όσο και αν ο πρωταρχικός συναισθηματικός βολονταρισμός υπήρξε λάθος, έδωσε ένα στίγμα ανθρωπιστικό, που δεν πρέπει να χαθεί και να αντικατασταθεί από τον ρατσισμό και το λαϊκισμό.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε δίωρη συζήτηση μεταξύ του κ. Μουζάλα και των φοιτητών, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.