«Η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας, όχι κράτος Φρειδερίκης»

«Η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας, όχι κράτος Φρειδερίκης»

Από τον επόμενο μήνα όλοι οι δήμοι θα μπορούν να πληροφορούν τους πολίτες τι δικαιούνται από το κράτος, σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου

Σε βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ο ΟΠΕΚΑ, μετά τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους. Οι αναγκαίες διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις», που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση αν δικαιούται ή δεν δικαιούται το επίδομα του, και ταυτόχρονα το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, ποιοι έχουν υποβάλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σε πιο ο ύψος και εάν το δικαιούνται ή όχι.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος καθώς, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, και ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α. Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι με βάση τον ν.4512/2018, εντός του Φεβρουαρίου, θα τεθεί στην Αττική σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς «είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να έχει συσταθεί για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του προγράμματος».

«Εμείς αυτό που παραλάβαμε, ήταν ένα διαλυμένο κράτος φιλανθρωπικό, ένα κράτος της Φρειδερίκης. Αυτή η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι ένα κράτος Φρειδερίκης που θα τελειώσει οριστικά», είπε η Θεανώ Φωτίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει ένα σύστημα δικής έμπνευσης, ένα σύστημα που δεν είναι μνημονιακό. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα όλοι οι δήμοι θα μπορούν να πληροφορούν τους πολίτες που θα απευθύνονται σε αυτούς τι δικαιούνται από το κράτος.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μείζονος σημασίας αυτής της Κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, το νόμο για τα δικαιώματα με αναπηρίες, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕΠΑ και την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη. Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΑ θα αποτελεί ένα ενιαίο σύγχρονο και συνεκτικό διοικητικό σχήμα, σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, αναφοράς των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποδοτικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η κ. Σκούφα επισήμανε ότι με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και την διασύνδεση της με άλλους κρατικούς φορείς, θα επιτευχθεί και η προγραμματισμένη παροχή των επιδομάτων, δηλαδή όλα επιδόματα να δίνονται τις ίδιες ημερομηνίες και οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

«Αντί να φτιάχνετε ένα συνεκτικό και οργανωμένο σύστημα προνοιακής πολιτικής, δημιουργείται ένα νέο δαιδαλώδες και αναποτελεσματικό σύστημα», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «είναι φανερό ότι φτιάχτηκε μια δομή στο πόδι. Αντί να σχεδιάζετε μια νέα δομή με βάση τις ανάγκες του προνοιακού κράτους, στριμώχνετε το προνοιακό κράτος στην υφιστάμενη δομή του ΟΓΑ. Δημιουργείτε ένα μηχανισμό που έμμεσα αυξάνετε τις οργανικές θέσεις και προχωράτε σε κεκαλυμμένες μονιμοποιήσεις». Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε επίσης ότι στο σχέδιο νόμου έχει περιληφθεί διάταξη με την οποία «ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ώστε να δίνονται επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς πλαφόν ποσού, χωρίς διαδικασία, ανεξέλεγκτα, μια μηχανή εξυπηρετήσεων και τακτοποίησης ημετέρων από την πίσω πόρτα».

Επιφύλαξη επί της αρχής θα δηλώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε με παρεμβάσεις και πολιτικές αποτυπώσει ανεξίτηλα, τη στήριξή μας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού», είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε και παραμένουμε ότι θα πρέπει ουσιαστικά η πρόνοια να είναι πιο κοντά στην κοινωνία, άρα να είναι κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι κοντά στο κέντρο, δηλαδή στο κράτος. 'Αρα δηλαδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλες αυτές οι δομές κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παχριστόπουλος που παρατήρησε ότι «η ψηφιοποίηση, είναι το μεγαλύτερο μαστίγιο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή» και σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων: για την ενίσχυση 40% όλων των οικογενειακών επιδομάτων, ακούσαμε κραυγές απίστευτες, ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Παίρνουν σήμερα 800.000 οικογένειες και απ' αυτές το 92% θα δει αύξηση, δηλαδή 738.000, σχεδόν 100%. Βγήκανε οι δήθεν ευαίσθητοι κοινωνικά, που ξέρουμε πολύ καλά πού πηγαίνανε τα περισσεύματα τότε του προϋπολογισμού, να κάνουμε κριτική σε αυτή την κυβέρνηση».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά συνίσταται ένας ενιαίος φορέας υλοποίησης προνοιακών παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ενιαίο Οργανισμό Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πρέπει με τις οικονομικές ενισχύσεις και τις κοινωνικές του υπηρεσίες να προσφέρει μια ανάσα ζωής στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, που ειδικά τα τελευταία χρόνια πλήττονται ολοένα και περισσότερο. Επισήμανε παράλληλα ότι με τη λειτουργία του ενοποιημένου μητρώου του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Γιατί πρέπει τα μνημόνια να μας επιβάλουν πράγματα που θα έπρεπε να τα είχαμε ούτως ή άλλως από μόνοι μας. Τόσα χρόνια βλέπουμε και όλοι γνωρίζουμε ότι στα επιδόματα δεν υπήρχε έλεγχος, όχι μόνο στην απόδοσή τους, αλλά και στο αν πηγαίνουν στους δικαιούχους που πρέπει και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Αυτό λοιπόν είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε και θέλω να βεβαιωθώ ότι στο παρόν σχέδιο νόμου, αυτή η παράμετρος έχει κεντρική θέση», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα καταργηθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα, διατύπωσε ο βουλευτής της ΧΑ Ι. Σαχινίδης και επισήμανε ότι στο νέο Οργανισμό δεν θα υπάρχει πλέον ο όρος γεωργικές ασφαλίσεις επειδή είναι πάγια αντίληψη των τροϊκανών να μην υπάρχει Έλληνας αγρότης, να μην υπάρχει ελληνική παραγωγή.