Καμίνης για Σκοπιανό: Το τρένο έχει μπει στις ράγες και κινείται προς τα εμπρός

Καμίνης για Σκοπιανό: Το τρένο έχει μπει στις ράγες και κινείται προς τα εμπρός

Ο δήμαρχος Αθηναίων θα επισκεφθεί τα Σκόπια τις επόμενες εβδομάδες

Το μήνυμα ότι «είναι καιρός πλέον να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας», έστειλε στους πολίτες της ΠΓΔΜ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον δήμαρχο Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ.

Στη συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως ένα στοιχείο που τον συνδέει με τον δήμαρχο Σκοπίων είναι ο πολιτικός τους προσανατολισμός, ως σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο το πλέον σημαντικό, όπως είπε, είναι η κοινή βούλησή τους για συνεργασία σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η συνάντηση με τον δήμαρχο Σκοπίων ήταν σημαντική, πριν απ΄ όλα γιατί αποπνέει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ δύο πρωτευουσών όμορων χωρών και πνεύμα διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντική και λόγω της χρονικής στιγμής της πραγματοποίησής της: «Γιατί θέλουμε να δείξουμε στην κοινή γνώμη των δύο χωρών ότι οι δήμαρχοι των δύο πρωτευουσών μπορούν να συζητούν και να συνεργάζονται. Αυτό σπάζει τα στερεότυπα και απομονώνει τις ακραίες φωνές, που ενδεχομένως υπάρχουν και στις δύο χώρες και συνεργαζόμαστε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για θέματα που αφορούν τις πόλεις μας» σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Ερωτηθείς εάν οι δύο δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει για κάποια συγκεκριμένα θέματα και ζητήματα, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος, θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, την ψηφιακή τεχνολογία, την πολεοδομία, την κοινωνία των πολιτών και πως αν καταλήξουν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, αυτό θα υπογραφεί κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Σχετικά με το πότε θα επισκεφθεί τα Σκόπια, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η επίσκεψή του, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι θέμα εβδομάδων.

Σε ερώτηση αν θα περιμένει πρώτα να δει τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το όνομα και μετά να επισκεφθεί τα Σκόπια, απάντησε: «Όχι. Βλέπετε ότι έχουμε διαχωρίσει εντελώς αυτά τα πράγματα. Το τρένο έχει μπει στις ράγες και κινείται προς τα εμπρός».

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση με τον κ. Σιλέγκοφ εξετάστηκε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ο Καμίνης επισήμανε ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει σε δεκάδες αδελφοποιήσεις, οι οποίες, πολύ συχνά, παραμένουν μόνο στα χαρτιά. «Σημαντικό είναι να υπάρχει σοβαρή συνεργασία και στη συνέχεια όλα θα έρθουν» προσέθεσε.