Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Μετονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

«Είμαστε έτοιμοι για μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Makfax.

«Θέλω η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να πετύχει, είμαστε έτοιμοι για γεωγραφικό προσδιορισμό και εδώ θα σταματήσω, γιατί γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ας δώσουμε μία ευκαιρία επιτυχίας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η θέση μας είναι δημόσια, οι απόψεις μας είναι δημόσιες, και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό.

«Παρακολουθούμε τις τάσεις στην Ελλάδα και τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να υπάρξει λύση. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Αν συζητήσουμε με τον νότιο γείτονά μας και αυτός με εμάς, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μία αμοιβαία επωφελή λύση», υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλίας».

ΥΠΕΞ: Θετικό βήμα και σημαντική εξέλιξη

Ως ένα θετικό βήμα και μία σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

«Η σημερινή απόφαση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».

«Χρειάζεται καλή βούληση και από τις δύο πλευρές»

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι' αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως», προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι αποσκοπεί αυτή, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι πρόκειται για αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε όσα ανέφερε χθες, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι'αυτό.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη "μακεδονική" κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι' αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Παρακαλούμε περιμένετε ...