Οι αποκαλύψεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis

Οι αποκαλύψεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis

Μίζες 50 εκατ. ευρώ φέρονται να κατέληξαν σε πολιτικούς

Σε αποκαλύψεις για μίζες 50 εκατ. ευρώ από πολιτικά πρόσωπα φέρεται να προχώρησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν σε μετρητά προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακα της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.

Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες σύμφωνα με πληροφορίες σε πολυσέλιδες «συγκλονιστικές» καταθέσεις που κράτησαν ενάμιση μήνα περιγράφουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στους δέκα πρώην Πρωθυπουργούς και υπουργούς με τρεις εξ αυτών να συγκεντρώνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων γρίπης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές οι επίμαχες καταθέσεις θεωρούνται αξιόπιστες.

Οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 30 μεταξύ των οποίων πρώην γ.γ υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η ζημία που εκτιμάται ότι προκλήθηκε στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ ενώ συνολικά από την αγορά φαρμάκου φέρεται να αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως 2015.

Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.

Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μ.ο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.

Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.