Κοτζιάς για Σκοπιανό: Τους γόρδιους δεσμούς πρέπει να τους κόβουμε

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Τους γόρδιους δεσμούς πρέπει να τους κόβουμε

«Πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία και να μαθαίνουμε από αυτήν, αλλά όχι να είμαστε παγιδευμένοι σε αυτήν», το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών - Τι είπαν στα Σκόπια Νίμιτς και Ντιμιτρόφ

Η Ελλάδα σύντομα θα καταθέσει το προσχέδιο των προτάσεών της για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος [...] απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ερωτηθείς τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα, αν το ζήτημα δεν έχει τακτοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, απάντησε: «Θα έχει τακτοποιηθεί».

Ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει ένα νέο momentum για την επίλυση του ζητήματος, καθώς η ΠΓΔΜ έχει πλέον μία πιο μετριοπαθή κυβέρνηση, και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις ελληνικές προτάσεις που ελπίζει να κατατεθούν μέσα στον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι ένα ελληνικό έγγραφο που θα περιέχει μόνο τις δικές μας απόψεις, ούτε μία έτοιμη συμφωνία-συμβιβασμός. Θα είναι ένα έγγραφο που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

«Να σας πω ένα παράδοξο; Ας πούμε ότι δε βρίσκουμε συμφωνία σήμερα. Ποιο όνομα μένει;», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας: «Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', επομένως δεν θα έχουμε κέρδος, και στις [διμερείς] σχέσεις μας θα μείνουμε με το 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'». Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, «γραμματικά είναι ένα όνομα που και πάλι περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, που είναι συμπαγής και με χρονολογικό ορισμό. Επομένως, απλώς κοροϊδευόμαστε με τις γλωσσικές ακροβασίες».

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας, σχολίασε: «Τα συλλαλητήρια είναι δείγματα δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που δε συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό [...] δεν έχουν κακή πρόθεση. Είναι απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία και να μαθαίνουμε από αυτήν, αλλά όχι να είμαστε παγιδευμένοι σε αυτήν», διεμήνυσε.

Οι δηλώσεις Νίμιτς και Ντιμιτρόφ

Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, εξέφρασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους πολίτες της χώρας μας. Θέλουμε να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση και για τις δύο χώρες. Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες - είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Πρόσθεσε πως εάν επιχειρηθεί να θιγεί η εθνική ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο χωρών θα βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Ν.Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.

«Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο περισσότερο μειώνονται τα περιθώρια του διαλόγου και η πιθανότητα να βρούμε λύση που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων» ανέφερε ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξετάσθηκαν οι ιδέες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που παρουσίασε ο τελευταίος, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

«Μιλήσαμε πολύ λεπτομερώς, πολύ σοβαρά. Του είπα ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, όπως του είπα και ότι υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που δεν είναι και τόσο καλές και που μας προκαλούν ανησυχία. Υποθέτω ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε σήμερα συναντήσεις στα Σκόπια με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.