Κρίσιμη βδομάδα για το «Μακεδονικό» – Νίμιτς: Βλέπω δυναμική λύσης

Κρίσιμη βδομάδα για το «Μακεδονικό» – Νίμιτς: Βλέπω δυναμική λύσης

Την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μία εβδομάδα κρίσιμων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων για την ονομασία της FYROM αρχίζει σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και του συμβουλίου αρχηγών που έγινε στα Σκόπια.

Ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 14:00 το μεσημέρι σήμερα, όποτε και αναμένεται να φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου.

Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια. Αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», αναφέρει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Καθημερινή της Κυριακής και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.

Την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος.

Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα μετά το μεσημέρι θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου.

Στα Σκόπια μετά από πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή στη χώρα του.

Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ζάεφ παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τις προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στα όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.