Παππάς: Παρεμβάσεις για δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη

Παππάς: Παρεμβάσεις για δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη

Αιχμές κατά της ΕΕΤΤ για ολιγοπωλιακή κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες άφησε ο υπουργός

Ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έγινε σήμερα αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, ότι η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή δεν έχει πράξει αυτά που έπρεπε για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, με συνέπεια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, να είναι ολιγοπωλιακή, αν όχι μονοπωλιακή.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα, με αφορμή τις εξελίξεις στην πορεία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet. «Όλοι οι Έλληνες έχουμε λογαριασμό υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, είτε κινητής τηλεφωνίας, είτε internet και όλοι μας είμαστε μάρτυρες φαινομένων, όπου δυστυχώς διαφημίζονται ταχύτητες στο διαδίκτυο, που δεν είναι πραγματοποιήσιμες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, σημειώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν παρεμβάσεις για δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη, ώστε όλοι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτού του τύπου τις τεχνολογίες.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πόρων κυρίως για τεχνολογίες που αντέχουν στο μέλλον, όπως είπε. «Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα με τη στάση της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής. Η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μια αγορά μονοπωλιακή στις τηλεπικοινωνίες. Ολιγοπωλιακή, θα το έλεγα κατ’ επίφαση. Αν κανείς παρακολουθήσει την πορεία της αγοράς αυτής, μετά την πώληση του ΟΤΕ, είναι μια πορεία ραγδαίας συγκέντρωσης. Και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στις τιμές. Θα περιμέναμε λοιπόν -και περιμένουμε- και η νέα ΕΕΤΤ να ενσκήψει πάνω από αυτά τα ζητήματα γρήγορα και άμεσα και με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των καταναλωτών» είπε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι η ΕΕΤΤ πρέπει να διερευνήσει τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο γραφείο της.

Τόνισε ακόμη, ότι θα είναι οδυνηρή η κατάσταση, αν μείνουμε με λιγότερο από δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, πολύ περισσότερο που με βάση τους δείκτες, η Ελλάδα έχει την αγορά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο επίπεδο του δικτύου των τηλεπικοινωνιών και η χώρα η οποία έχει μηδενική συνδεσιμότητα για συνδέσεις 100mbps και άνω, ο πήχης που έχει θέσει δηλαδή ίδια η ΕΕ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε, ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους σε τεχνολογίες συμβατές με τους στόχους της ΕΕ, αλλά υπάρχει ένας κρίσιμος ρόλος τον οποίο πρέπει να ασκήσει η ΕΕΤΤ.

«Πρέπει να μας προβληματίσει η αποτελεσματικότητα της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής και η λειτουργία της το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκ του αποτελέσματος, οι καταναλωτές δεν ωφελήθηκαν και δεν ωφελήθηκε και ο ανταγωνισμός» είχε αναφέρει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε δε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να διασφαλίσει, ότι η επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία Forthnet θα εδράζεται σε δίκαιους κανόνες και να προστατευθεί η αγορά από πρακτικές, που περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό και αυτό να γίνει δυνατό να αποτυπωθεί στα συμφέροντα των καταναλωτών.
«Δεν έχω βρει έναν πολίτη, που να έχει αντίστοιχη ταχύτητα με το συμβόλαιο που έχει κάνει» είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση, φαινόμενο που αν συνεχιστεί, οι καταναλωτές δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε ούτε σε ταχύτητες, ούτε και σε τιμές. Με βάση αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Κάτσης αναρωτήθηκε, αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΕΕΤΤ, διότι ναι μεν είναι ανεξάρτητη Αρχή, αλλά υπόκειται σε κριτική και δεν έχει εκπληρώσει τον ρόλο της, που είναι ουσιαστικός έλεγχος προς όφελος του καταναλωτή και όχι προς όφελος των ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

«Είναι προφανές, ότι η προηγούμενη σύνθεση της ΕΕΤΤ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τους όρους ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Έχουμε δυστυχώς το πιο ακριβό και το πιο αργό internet σε όλη την Ευρώπη» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και άρα το ερώτημα είναι, αν το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο είναι τέτοιο, που να διασφαλίσει το συνολικό καλό και συνεπώς η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει το γενικό κοινωνικό συμφέρον, που σε αυτή τη φάση είναι να περάσουμε στις επόμενες τεχνολογίες.

«Υπήρχαν πολλά δημόσια παράπονα με την προηγούμενη ρυθμιστική Αρχή, ότι καθυστερούσε στην έγκριση συγκεκριμένων προϊόντων από εταιρείες και καθυστερούσε να εκδώσει αποφάσεις για πρόστιμα. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε σε μια νέα φάση και ελπίζω και πιστεύω η νέα σύνθεση θα ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος» είπε ο Νίκος Παππάς.

Λίγο αργότερα, η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχολίασε ότι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ενορχηστρωμένη», με σκοπό να κατηγορηθεί η ΕΕΤΤ, επειδή δεν «συγκαλύπτει την ανικανότητα και την ολιγωρία». Την παρέμβαση της κ. Ασημακοπούλου έσπευσε να σχολιάσει στη συνέχεια ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είπε ότι «άκουσα τη συνάδελφο και απόρησα, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση, του κ. Σαμαρά, έλεγε ότι θα έχουν και οι βοσκοί Wi-Fi. Ο σύζυγος της συναδέλφου, αντιπρόεδρος σε ανεξάρτητη αρχή! Δεν γίνεται βρε παιδί μου να είσαι ανεξάρτητη Αρχή και να είσαι και μέσα στα πράγματα».