Μητσοτάκης: Οι παππούδες μας δεν ήταν ακραίοι, ήταν πατριώτες

Μητσοτάκης: Οι παππούδες μας δεν ήταν ακραίοι, ήταν πατριώτες

Σφοδρή επίθεση από τον πρόεδρο της ΝΔ στην κυβέρνηση για την «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση με τα Σκόπια

Τη συνολική του θέση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υπονομεύει την λύση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση δίχως να έχει ενημερώσει κανένα, δεν ένωσε τον λαό δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο. Διαπραγματεύεται κρυφά, και αντί να ενημερώσει προσπάθησε πρώτα να παγιδεύσει και στην συνέχεια να την συκοφαντήσει την αντιπολίτευση».

«Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα», σχολίασε για τις διαφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ αναφορικά με το τι θα έκανε ο ίδιος σημείωσε: «Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα τους».

Όπως εξήγησε, η λύση για το Σκοπιανό θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο 2008, λέγοντας ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος. «Πού ήταν τότε αυτοί; Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καρανίκας η κ. Χριστοδουλοπούλου, έγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Έγραφαν ότι δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον αν αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτοί θα διαπραγματευτούν τώρα; Όχι μαθήματα σε μας. Το Βουκουρέστι είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει», σχολίασε.

Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση σπεύδει να χαρακτηρίσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση ζαλισμένη από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης πήγε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει εκείνους που συμμετείχαν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού», υπογράμμισε, και έκανε μία προσωπική αναφορά, επικαλούμενος μία φωτογραφία του παππού του, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε στη Σιάτιστα, διαμηνύοντας πως δεν ανέχεται από κανέναν την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. «Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν», επεσήμανε.

Ζήτησε ακόμα «να οδηγήσουμε σε έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους, αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα εθνικά θέματα», προσθέτοντας: «Ο αγώνας έχει ξεκινήσει, είναι η ώρα της μεγάλης πανστρατιάς που θα ενώσει όλους τους μετριοπαθείς πολίτες στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης».

Τέλος, απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Ελάτε μαζί μας, σας ανοίγω προσωπικά τις πόρτες και κανείς δεν μπορεί να σας τις κλείσει. Σεβόμαστε τις επιλογές και τις καταβολές σας, όμως το να σηκωθεί ξανά η πατρίδα είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους».

Εξάλλου, σε παρέμβασή του αμέσως μετά από ομιλία του νέου προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όπου στήνεται κάλπη στην Ελλάδα η ΝΔ θριαμβεύει», ενώ έκανε συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στα social media σημειώνοντας: «Η πλειοδοσία πατριωτισμού δεν μας κάνει περισσότερο πατριώτες».