Τα 5 ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για τα Σκόπια

Τα 5 ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για τα Σκόπια

Μετά την αρνητική πρώτη αντίδραση, η ΠΓΔΜ δείχνει τάσεις συμβιβασμού

Πέντε ονόματα φέρεται να πρότεινε τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θεωρεί μη ρεαλιστική μία λύση η οποία δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ οι προτάσεις του βασίζονται στο «τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».

Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων, και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο.

Σύμφωνα με το «Βήμα» τα ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Νίμιτς είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

 • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
 • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
 • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
 • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
 • Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια).

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

 • Nova Makedonija,
 • Severna Makedonija,
 • Gorna Makedonija,
 • Vardarska Makedonija και
 • Makedonija (Skopje).

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

Οι αντιδράσεις

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΓΔΜ στις προτάσεις που παρουσίασε ο Νίμιτς, με τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, να δηλώνει ότι οι προτάσεις «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας» δήλωσε.

Ωστόσο, σήμερα τα Σκόπια «αδειάζουν» τον διαπραγματευτή τους και δείχνουν τάσεις συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

3
σχόλια
 1. avatar Ζορο2

  Και φυσικά οι Σκοπιανοί θα δεχτούν ένα ή -μάλλον- οποιοδήποτε από τα 5 προτεινόμενα της αλεπούς Νίμιτς, διαφορετικά θα΄ταν βαθύτατα ανόητοι. Στην πρώτη φάση απλώς κάναν τα ναζάκια τους για να μπει σάλτσα στην φαρσοκωμωδία, να νοστιμίσει το αλισβερίσι και να φανεί μετά για μας (τα κορόϊδα) η διαλλακτικότητα και "υποχώρητικότητά τους". Και εμείς οι Έλληνες, δηλ. Ο "ένας ηλίθιος λαός" (όπως του αρέσει να μας κατονομάζει ο πάντα σοφός Πάγκαλος, και εδώ που τα λέμε: στην περίπτωση αυτή, λίγο θα απείχαμε από την "κολακεία" του!) θα είμασταν έτοιμοι να το χάψουμε στο βωμό της "ειρηνικής συμβίωσης των λαών" και καλής γειτονίας με... τους αρχαιοκάπηλους της ιστορίας μας γείτονές. Ένα από τα δεκάδες αλλά και άκρως τελευταία ερωτήματα που θα΄πρεπε να πούμε για ένα βροντερό "ΟΧΙ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 5: Κύριε Νίμιτς, όσο αφορά την 5-η σου λύση:στην ταυτότητα του βόρειου γείτονά μας, θα αναγράφεται υπηκόοτητα: "Βαρνταρσκομακεδόνας" ή "Μακεδονοβαρντάρσκος", όπως δηλ. λέμε Μακεδονικόςχαλβάς??? Εξηγήστε,παρακαλώ, αυτή τη λεπτομέρεια και πάμε παρακάτω...

 2. avatar Ερωτιάρης

  10% ενάντια σε 90% του Λαού...
  Όποιος τολμήσει να μας προδώσει θα βρεθεί στα Τάρταρα, θα ξημερώσει μιά μέρα στην Ελλάδα που ο Λαός θα τσακίσει κάθε ρουφιάνο των ξένων δυνάμεων, θα δείτε...

  1. avatar Slash696

   OLES OI PROTINOMENES ONOMASIES EKTOS APO TIN DIMOKRATIA TIS MAKEDONIAS, INE LOGIKES KE THA PREPI NA GINOUN APODEKTES APO TIN ELINIKI PLEURA.
   I ELADA INE POLI MIKRIGIA NA EHI ANIKTA METOPA ME OLOUS.
   ENA PROS ENA PREPI NA KLINOUN KE I FILIA KE KALI GITONIA PREPI NA APOKATASTATHI TOULAHISTON ME TIN DIMOKRATIAS TIS NEAS/VORIAS/ANO MAKEDONIAS.
   PERITHORIO GIA ETHNOKORONES KE PSEUTOPATRIOTISMOUS DEN IPARHOUN.
   OI ETHNIKOFRONES THA PREPI PROTA NA MATHOUN NA PLIRONOUN TOUS FOROUS KE NA MIN KLEVOUN TIN PATRIDA TOUS KE META NA ASHOLOUNTE ME TO TI ONOMA THA APOLKALITE MIA HORA.

Παρακαλούμε περιμένετε ...