Χωρίς οριστικό όνομα η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ

Χωρίς οριστικό όνομα η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας θέτει ως προϋπόθεση την επίλυση του ζητήματος – Πρόταση που θα ικανοποιήσει Αθήνα και Σκόπια υπόσχεται ο Νίμιτς

Η επίλυση του «Μακεδονικού», δηλαδή η οριστική συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως διαμήνυσε από τα Σκόπια όπου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η λύση για το οριστικό όνομα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Ελλάδα και την FYROM.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του.

Πρόταση που θα ικανοποιήσει Αθήνα και Σκόπια υπόσχεται ο Νίμιτς

Για μια πρόταση που θα ικανοποιεί τους Έλληνες και θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η πρόταση είναι βέβαιο πως θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα, ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για πρότασή του δήλωσε στον ΑΝΤ1, πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών.

Ντιμιτρόφ: Όχι μονοπώλιο στον όρο «Μακεδονία»

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή», τονίζει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο Balkan Insight, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων για το ζήτημα της ονομασίας.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, «θα πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα να μην μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας σε αυτό το στάδιο», τονίζει ο Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της πλευράς της ΠΓΔΜ για επίτευξη συμφωνίας.

Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας ξεκαθαρίζει πάντως πως «μία λύση είναι εφικτή μόνο αν η ταυτότητα [της χώρας] δεν υπονομεύεται», διευκρινίζοντας: «Η φύση της διαφωνίας είναι τέτοια που προκαλεί φόβο [...] επομένως είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας (sic) να είναι σαφές πως η λύση δεν θα πλήξει την [εθνική] ταυτότητα».

Ο ίδιος εξηγεί πως η λύση θα πρέπει να καλύπτει αρκετά στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές: αφενός να μη «βλάπτει την ταυτότητα» της ΠΓΔΜ, αφετέρου να
ικανοποιεί την απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στην περιοχή της Μακεδονίας και στη γειτονική χώρα.

«Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε κανένα μονοπώλιο στον όρο 'Μακεδονία' – αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου, για καμία από τις δύο πλευρές», αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν φοβάται ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση μίας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ντιμιτρόφ απαντά: «Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά, ο κόσμος θα έχει τον τελευταίο λόγο – και θα εξαρτηθεί από εμάς να την εξηγήσουμε καλά».